blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » La ”Târgul Căciulilor” de la Blaj, căciuli de blană pentru vârstnici, căciuli tricotate pentru tineri

La ”Târgul Căciulilor” de la Blaj, căciuli de blană pentru vârstnici, căciuli tricotate pentru tineri

Publicat în 09.12.2013 la ora 10:00

tirgul caciulilorPeste 2.500 de vizitatori s-au perindat pe la standurile cu căciuli, produse alimentare şi industriale amenajate pe bulevardul central al municipiului Blaj la ediţia din acest an a ”Târgului Căciulilor”, manifestare ce îşi are începuturile în urmă cu peste 200 de ani.

Aproximativ 30 de căciulari au venit şi în acest an la Blaj, din mai multe colţuri ale ţării, dar în special din judeţele Sibiu, Mureş şi Cluj, pentru a-şi vinde produsele pe care cu iscusinţă le confecţionează moştenind acest meşteşug din tată-n fiu, cum se spune. Am văzut o gamă diversificată de căciuli de miel şi astrahan, brumării sau negre, de vulpe argintie, de blană artificială albă sau colorată sau de nurcă. O căciulă costă între 130 şi 320 de lei, meşterii ştiind cel mai bine cu cât merită răsplătit efortul lor. Dar meşterii au făcut reduceri de preţuri pentru cei care au cumpărat efectiv. Am văzut bătrâni care au probat căciuli în dorinţa de a pleca acasă cu una nouă pentru sărbători, vârstnicii fiind cei care au rămas fideli acestui gen de accesoriu vestimentar. În schimb, tineretul preferă căciulile tricotate, care la rândul lor au fost expuse într-o mare varietate de modele şi culori, preţul acestora oscilând între 8 – 30 de lei.
”Târgul Căciulilor” de la Sf. Nicolae nu este definit însă doar de comercianţii de căciuli, ci reprezintă cel mai mare târg al Blajului, pentru că există standuri cu de toate: îmbrăcăminte din stofă sau piele, încălţăminte din piele sau înlocuitori, covoare şi carpete, oale de lut şi fontă, cazane din cupru pentru ţuică, jucării, decoruri de Crăciun, obiecte de artizanat, dar şi produse agricole, fructe. Totodată, au putut fi consumate porumb fiert, clătite, dulciuri, kurtos-kolacs, turtă dulce, “Puiul târgului”, vată pe băţ, mici, pulpe de pui şi preparate la grătar, stropite cu bere sau vin.

R. G.

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 745 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.