blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Știri din zonă » La Cistei, două gospodării vor fi demolate şi 178 de persoane urmează să fie expropriate cu bani de chilipir

La Cistei, două gospodării vor fi demolate şi 178 de persoane urmează să fie expropriate cu bani de chilipir

Publicat în 28.03.2014 la ora 14:00

gospodarii CisteiCasele şi anexele gospodăreşti din vecinătatea căii ferate a Haltei Cistei vor fi puse la pământ de către buldoexcavatoare în mai puţin de o lună. Decizia a venit ca o lovitură de trăznet peste familiile care îşi duc existenţa la intrarea în satul Cistei, comuna Mihalţ.

Locuitorii din Cistei sunt nemulţumiţi şi au ajuns la capătul răbdării în ceea ce priveşte exproprierile, ce se fac în baza notificărilor primite prin Hotărârea de Guvern nr. 25/15.01.2014. Astfel, proprietarii imobilelor şi terenurilor situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional „Reabilitarea liniei c.f. Braşov-Simeria, componentă a Coridorului IV paneuropean, pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, secţiunile Coşlariu-Sighişoara şi Coşlariu-Simeria” trebuie să evacueze proprietăţile în mai puţin de 24 de zile calendaristice. Cetăţenii au multe semne de întrebare şi doar o soluţie: evacuarea! Pompei Domşa este unul dintre aceşti cetăţeni nemulţumiţi, proprietar de locuinţă şi teren în zonă.  Alături dePompei Domsa soţia sa, Pompei Domşa a amenajat vechea casă părintească şi timp de 69 de ani şi-a organizat existenţa în aşa fel încât să aibă o bătrâneţe liniştită alături de familie. Liniştea i s-a spulberat în urmă cu doi ani, când a început să afle zvonuri despre demolarea casei sale. Temerea i-a fost concretizată în cursul zilei de 24 martie 2014, înainte cu o zi de sărbătoarea „Buna Vestire”, când a primit vestea că pe data de 18 aprilie trebuie să părăsească locuinţa. „Asta-i viaţă? În ţara asta ne batem joc unii de alţii? Să fi venit din timp să ne anunţe, nu să ne spună să plecăm în trei săptămâni. Să-mi cumpere ei casă, aici în sat, cu cei 107.800 lei pe care îi primesc pe tot ce am aici, grădină, livadă şi două case cu cinci camere. Altă pretenţie nu am. Să vedem ce pot să cumpere ei cu aceşti bani. Nu am pretenţii. Poate să fie şi o casă cu trei camere. Dar să văd ce pot să-mi cumpere de banii aceştia. Am fost ameninţat că mă vor scoate din casa mea cu mascaţii, dar unde să mă duc? Pe data de 18 aprilie o să ies în stradă cu mobilă, cu animale, cu tot ce am şi o să stau în drum”, ne-a mărturisit Pompei Domşa.
Viorica Băcăinţan are o livadă cu 20 de pomi şi 190 de butuci de viţă de vie nobilă, pe o suprafaţă de 600 de metri pătraţi. „Între pomi şi vie am o grădină roditoare şi pentru toate astea primesc 3.800 de lei despăgubire. Este corect? Eu nu văd corectitudinea!”, ne-a spus Viorica Băcăinţan. Printre persoanele expropriate se află şi viceprimarul Virgil Muntean, alături de familia sa. „Şi eu am fost expropriat. Bunicul meu a cumpărat în zonă cel mai scump teren al său. A dat pe el doi boi şi un vagon de cereale, iar acum primesc mai nimic pe el. Un vecin a cumpărat un teren cu 5.000 de lei şi acum primeşte 2.000 de lei pe el, cu toate actele doveditoare. Vi se pare normal? Cred că este foarte greu pentru cetăţeni dar asta este legea şi trebuie respectată. Nu cred că s-au calculat corect valorile despăgubirilor dar nu pot contesta o hotărâre de guvern. Nu văd nicio altă soluţie pentru mihălţeni decât aceea de a respecta legea. Tatăl meu a semnat un act cum că nu este de acord ca executantul lucrării să folosească temporar terenul, proprietatea sa şi cu toate astea, a fost expropriat”, ne-a precizat viceprimarul Virgil Muntean.
Virgil MunteanuPrintr-o adresă către Instituţia Prefectului judeţului Alba, emisă de către Direcţia Management Proiecte Europene Serviciul Avize, Exproprieri şi Standarde de Calitate din cadrul Ministerului Transporturilor Compania de Căi Ferate CFR S.A. Bucureşti ne spune: „prin prezenta, vă aducem la cunoştinţă că imobilul compus din teren şi construcţie, situat în comuna Mihalţ, sat Cistei, nr. 102, judeţul Alba, urmează a fi expropriat aşa cum este precizat în HG nr. 25/2014. Proprietara imobilului în cauză, doamna Maria Nandrea, a solicitat modificarea proiectului tehnic al lucrării de reabilitare în sensul evitării exproprierii imobilului menţionat anterior. Totodată, specificăm că pe rolul Tribunalului Alba se găseşte dosarul nr. 3912/107/2013, astfel încât să nu fie afectat imobilul în speţă. În urma analizelor efectuate de specialiştii abilitaţi, s-a ajuns la concluzia că proiectul tehnic nu poate fi modificat”. Din HG nr. 25/15.01.2014 reiese că un mihălţean primeşte între 29,40 de lei pentru o suprafaţă de teren extravilan de 49 metri pătraţi şi 3.403,80 de lei pentru o suprafaţă de 5.673 metri pătraţi, în timp ce două gospodării sunt evaluate la 90.410 lei, respectiv 107.800 lei. Pe lista despăgubiţilor se află 178 de persoane, dintre care 50 de cetăţeni neidentificaţi.
Primarul comunei Mihalţ, Flavius Breaz, a semnat, în numele instituţiei pe care o conduce, un aviz favorabil pentru lucrările solicitate într-un certificat de urbanism al Consiliului Judeţean Alba, din care reiese faptul că „în zonele în care se vor executa lucrări pe terenurile proprietatea cetăţenilor se va cere acceptul acestora, de asemenea se vor amenaja intersecţiile cu trecerile de cale ferată de pe raza localităţii Mihalţ, intersecţiile cu DN14B şi cu drumurile comunale”. „Noi am dat aviz favorabil unui certificat eliberat de către Consiliul Judeţean Alba în care nu s-a specificat nimic despre demolarea unor case, am semnat doar un aviz pe proprietăţile CFR-ului. Eu, personal, nu Flavius Breaza primar Mihaltîmi doresc aceste demolări. Am făcut tot ce s-a putut pentru consătenii mei. Am luptat pentru drepturile lor, am apelat la Ministerul Transporturilor în speranţa că se mai poate schimba această decizie, dar din păcate nu se poate face nimic. Nu există o altă soluţie care să fie aplicată acolo şi trebuie dărâmate acele locuinţe. Nu ne aparţine această hotărâre şi oricât ne-am fi opus şi am fi încercat să găsim alte rezolvări, nu avem sorţi de izbândă. Primăria Mihalţ nu este implicată în luarea acestor decizii, noi suntem legaţi de mâini şi nu putem decât să-i susţinem moral şi să fim alături de aceşti cetăţeni. Este o hotărâre a guvernului şi trebuie respectată”, ne-a precizat primarul comunei Mihalţ.
Indicatorii tehnico-economici ai acestei lucrări, cât şi finanţarea obiectivului au fost aprobaţi de către Direcţia Management Proiecte Europene din cadrul Ministerului Transporturilor Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA. Activitatea de expropriere a bunurilor imobile necesare lucrărilor de utilitate publică şi interes naţional este reglementată de Legea nr. 255/2010, iar Direcţia Management Proiecte Europene Serviciul Avize, Exproprieri şi Standarde de Calitate din cadrul Ministerului Transporturilor Compania de Căi Ferate CFR S.A. Bucureşti a trimis notificări fiecărui proprietar afectat de realizarea obiectivului, cu privire la identificarea imobilului, a despăgubirilor stabilite conform art. 5 alin. 1 din Legea nr. 155/2010 şi a obligaţiilor ce le revin. Decizia de expropriere constituie titlu executoriu pentru predarea bunului, iar contestaţia acestei decizii nu suspendă transferul dreptului de proprietate asupra bunului imobil în cauză. Infrastructura feroviară publică din România reprezintă una din componentele principale ale sistemului naţional de transport. În perioada 1993 – 1996, Parlamentul României a ratificat aderarea ţării noastre la următoarele convenţii şi acorduri internaţionale pentru integrarea reţelei feroviare naţionale în reţeaua europeană: Acordul european privind marile linii internaţionale de cale ferată (A.G.C.), Acordul european privind marile linii de transport combinat şi instalaţii conexe (A.G.T.C.) şi Proiectul privind realizarea căii ferate transeuropene (T.E.R.). Ultima Conferinţă Paneuropeană de transporturi de la Helsinki (iunie 1997) a stabilit cele 10 coridoare de transport feroviar care vor străbate Europa, trei dintre aceste coridoare traversând teritoriul României, respectiv coridoarele IV, VII şi IX.

Acest articol a fost citit de: 680 ori

La Cistei, două gospodării vor fi demolate şi 178 de persoane urmează să fie expropriate cu bani de chilipir
5 (100%) 2 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.