blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » La 115 ani de la prima atestare documentară, manifestări aniversare excepţionale la Şcoala Gimnazială „Toma Cocişiu” Blaj

La 115 ani de la prima atestare documentară, manifestări aniversare excepţionale la Şcoala Gimnazială „Toma Cocişiu” Blaj

Publicat în 09.11.2013 la ora 12:00

Elevii şi dascălii Şcolii Gimnaziale „Toma Cocişiu” Blaj şi-au cinstit patronul spiritual, pedagogul căruia îi poartă cu mândrie numele. Instituţia de învăţământ este atestată pentru prima oară în matricola şcolară din anul… 1898!

scoala

Au trecut de atunci 115 ani, în care şcoala s-a dezvoltat continuu, iar în perioada 1928-1943 aici a funcţionat Şcoala Experimentală, condusă de pedagogul Toma Cocişiu, care a promovat metodele active în procesul de predare-învăţare, utilizate în învăţământul contemporan. Sărbătorirea Zilei Şcolii Gimnaziale „Toma Cocişiu” a debutat cu o slujbă religioasă, urmată de binecuvântarea minicapelei, slujbă oficiată în curtea şcolii de către un sobor de preoţi ai locului, în prezenţa colectivului de cadre didactice şi elevi al şcolii conduse de prof. dr. Alina Dulău, director şi prof. Mirela Bălău – director adjunct. De asemenea, au ţinut să fie prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, primarul Blajului, Gheorghe Rotar, inspectorii şcolari Iuliana Şarlea şi Dumitru Panţa, şeful Poliţiei Blaj, comisarul şef Ioan Oneţ, prof. Silvia Pop – preşedinte al ASTRA Blaj şi prof. Ioan Pop – director administrativ al ASTRA Blaj. De asemenea, a fost prezentă Augusta Moldovan, nepoata prof. Toma Cocişiu.

Efigie din bronz cu chipul lui Toma Cocişiu,  realizată de sculptorul Ilie Berindei
Pe frontispiciul clădirii a fost dezvelită de către primarul Gheorghe Rotar şi Augusta Moldovan o efigie cu chipul patronului spiritual al şcolii – Toma Cocişiu, operă din bronz a sculptorului Ilie Berindei, originar din Câmpeni, artist plastic stabilit în Elveţia, nimeni altul decât autorul Statuii lui Avram Iancu, din Cluj-Napoca. Blazonul şcolii, în diametru de 43 cm, a fost realizat prin implicarea familiei pedagogului şi a Primăriei Blaj, care a suportat costurile realizării efigiei în dublu exemplar, cel de-a doilea urmând să fie adus din Elveţia şi amplasat pe casa în care a locuit prof. Toma Cocişiu.
lSală de sport de 450.000 de lei în Parcul Avram Iancu
Manifestările au continuat cu tăierea, de către primarul Gheorghe Rotar, directoarea Alina Dulău şi preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a panglicii inaugurale a lucrărilor de reabilitare a sălii de sport din Parcul Avram Iancu, aparţinând Şcolii Gimnziale „Toma Cocişiu”. Este vorba despre o investiţie totală de 450.000 de lei, care include cheltuielile de achiziţionare a clădirii de la Cooperativa „Înfrăţirea” şi reabilitarea acestui imobil, suportate în mod egal de CJ Alba şi CL Blaj. Fost elev al Şcolii Gimnziale „Toma Cocişiu”, primarul Gheorghe Rotar a spus că ar fi fost păcat ca o unitate şcolară cu 700 de elevi să nu dispună de o sală de sport la standarde moderne şi a asigurat şcoala de întregul său sprijin. „Spor la sport”, le-a urat în încheiere primarul Rotar. La rândul său, preşedintele Ion Dumitrel a felicitat colectivul şcolii şi a spus că este mândru de Blaj, promiţând că va sprijini în continuare dezvoltarea oraşului. În încheierea festivităţii, elevii au prezentat un poezii şi cântece, dansuri latino, gimnastică ritmică, exerciţii de majorete.

Şcoala Gimnazială „Toma Cocişiu” are propria monografie
După vizionarea expoziţiei de desene cu tema „Şcoala mea dragă”, amenajată pe holurile clădirii principale, a avut loc lansarea Monografiei Şcolii Gimnaziale „Toma Cocişiu” Blaj, lucrare a profesoarelor Alina Dulău, Mirela Bălău şi Dorina Frăţilă. În cele peste 150 de pagini, autoarele prezintă cu imagini, statistici şi cifre evoluţia învăţământului la Şcoala Gimnazială „Toma Cocişiu”. De interes au fost şi cele 18 lucrări ale simpozionului aniversar „Metode interactive. Exemple de bune practici” şi sesiunea de comunicări a elevilor. La mulţi ani, Şcoala „Toma Cocişiu” Blaj!

Robert GHERGU

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 692 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.