blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Klaus Iohannis la Catedrala Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj: „În această catedrală încărcată de istorie, gândul ne duce la jertfa episcopilor martiri sub regimul comunist”

Klaus Iohannis la Catedrala Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj: „În această catedrală încărcată de istorie, gândul ne duce la jertfa episcopilor martiri sub regimul comunist”

Publicat în 06.06.2015 la ora 15:44

Iohannis-la-catedrala-BlajPreședintele Klaus Iohannis a participat, astăzi, 6 iunie 2015, la o slujbă la Catedrala „Sfânta Treime” a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de la Blaj, unde a vorbit și despre jertfa episcopilor martiri sub regimul comunist.

La ieșire acesta a fost aplaudat de aproximativ 500 de persoane, iar cei mai îndrăzneți s-au fotografiat și și-au făcut selfie-uri cu șeful statului.

Slujba a fost oficiată de mai mulţi preoţi, în frunte cu Preafericirea Sa Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma – Greco-Catolică și a durat aproximativ 25 de minute. La ea au participat sute de persoane, autorități locale, județene și parlamentari.

„În această catedrală încărcată de istorie, gândul ne duce la jertfa episcopilor martiri sub regimul comunist (…)  Ca şi mulţi alţii, tăria cu care aceştia şi-au urmat credinţa, chiar cu preţul vieţii, este fundaţia pe care se sprijină Biserica Română Unită cu Roma. Pe sacrificiul tuturor celor care, indiferent de confesiune, s-au împotrivit comunismului, s-a clădit libertatea noastră de astăzi. Nu putem uita nici că această libertate nu ar fi fost posibilă fără înțelepciunea și eforturile celor care au făcut Marea Unire. Nu putem uita, de asemenea, îmbrățișarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 dintre Miron Cristea, viitorul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, şi episcopul Bisericii Române Unite cu Roma, Iuliu Hossu, ca și mesajul de solidaritate frățească adresat tuturor românilor. La aproape 100 de ani de la acel moment cinstim rolul tuturor confesiunilor și recunoaștem contribuția diversității culturale a majorităților românești și a tuturor minorităților naționale la reunirea valorilor şi energiilor naţiunii sub noul destin european al României”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

După terminarea slujbei, președintele s-a plimbat prin Piața 1848 din centrul municipiului Blaj, arătându-se surprins de schimbarea în bine a orașului. Acesta a precizat că nu a mai fost aici din 1992-1993.

Localnicii l-au aplaudat, o parte din ei l-au felicitat și i-au strâns mâna.

Preşedintele Iohannis a avut, apoi, o întâlnire privată, de aproximativ 30 de minute, cu reprezentaţii Bisericii Arhipiescopiei Majore a Bisericii Române Unite cu Roma – Greco-Catolică.

Acest articol a fost citit de: 3082 ori

Klaus Iohannis la Catedrala Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj: „În această catedrală încărcată de istorie, gândul ne duce la jertfa episcopilor martiri sub regimul comunist”
3.7 (73.33%) 3 votes

2 Comentarii la Klaus Iohannis la Catedrala Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj: „În această catedrală încărcată de istorie, gândul ne duce la jertfa episcopilor martiri sub regimul comunist”

  1. alex boitor Răspunde

    07.06.2015 la 7:13

    BLAJUL-Inima Ardealului.

  2. alex boitor Răspunde

    07.06.2015 la 7:16

    Vechea Cetate a culturii romanesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.