blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Știri din zonă » Jidveiul a obținut titlul de „Sat cultural al României”

Jidveiul a obținut titlul de „Sat cultural al României”

Publicat în 29.02.2016 la ora 15:21

jidvei-festival-strugurele-de-aur-2014Competiția din acest an s-a încheiat vineri 26 februarie, printr-o ceremonie defășurată la Muzeul Satului din București.

23 de comune din întreaga țară au primit titlul de ”Satele culturale ale României 2016”, printre acestea aflându-se și Jidvei. Comuna Drăguş din judeţul Braşov a obţinut cel mai mare punctaj în cadrul celei de a treia ediţii a competiţiei.

Comunele care au mai obţinut, în acest an, titlul de sat cultural sunt: Miroslava (Iaşi), Vorona (Botoşani), Siseşti (Mehedinţi), Şiria (Arad), Tulgheş (Harghita), Vadu Crişului (Bihor), Izvoarele (Prahova), Cândeşti (Dâmboviţa), Băcia (Hunedoara), Horia (Constanţa), Bonţida (Cluj), Ruginoasa (Iaşi), Dudeştii Noi (Timiş), Corneşti (Cluj), Costeşti (Vâlcea), Văcăreni (Tulcea), Prundeni (Vâlcea), Arcani (Gorj).

Comunele din România au putut candida la acest titlu cu condiția să organizeze pe parcursul acestui an a minimum 5 evenimente culturale – expoziții, festivaluri, concursuri, etc – în domeniul culturii, artei populare, gastronomiei și turismului cultural.

După evaluarea candidaturilor care au fost depuse până la data de 23 februarie, doar 23 dintre localități au reușit să întrunească cel puţin 80 de puncte.

Alte trei sate din Alba, respectiv Vinerea (Cugir) – județul Alba, Biia (Șona) – județul Alba, Săsciori – județul Alba au obținut titlul de sat cultural al României în edițiile anterioare ale competițieie.

SATELE CULTURALE ALE ROMÂNIEI este un program AFSR inițiat în ianuarie 2014 sub patronajul Ambasadei Franței în România și a Delegației Wallonie – Bruxelles la București, cu scopul de a promova patrimoniul cultural și turistic al satului românesc.

“Aceste comune sunt modele de dezvoltare rurală și de promovare prin valori, iar astăzi când finanțările și susținerea proiectelor culturale sunt atât de rare, invităm pe toți românii să fie alături de valorile noastre care s-au născut pe ulițele satului românesc.

Drept amintire, vă spunem dragi români că marile noastre personalități, că bucatele tradiționale care sunt rodului României rurale, că tradițiile și obiceurile pe care reușim să le pastrăm în ciuda modernizării, că patrimoniul Unesco, că peisajele fabuloase care ne îmbracă cu frumos zi de zi, că folclorul ca un ecou al codrului, că toate aceste comori s-au născut în satele României”, scriu organizatorii pe pagina oficială a evenimentului.

Acest articol a fost citit de: 73 ori

Jidveiul a obținut titlul de „Sat cultural al României”
5 (100%) 1 vote

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *