blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Ioana Carmen Sălcudean, eleva din Blaj care a luat nota ZECE la BACALAUREAT: „Nu am învățat pentru note și nu am luat meditații”

Ioana Carmen Sălcudean, eleva din Blaj care a luat nota ZECE la BACALAUREAT: „Nu am învățat pentru note și nu am luat meditații”

Publicat în 07.07.2017 la ora 11:09

Ioana Carmen Sălcudean, absolventă a Colegiului Național ”Inochenție Micu Clain” din Blaj, care a obținut media 10 la examenul de Bacalaureat, declară că vrea să urmeze Facultatea de Farmacie din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. În mod ironic, și în cazul ei, notele de la examenul maturității nu contează la admitere.

Ioana Carmen Sălcudean este unul dintre cei cinci absolvenți din Alba care a reușit să obțină zece pe linie la Bacalaureat.

”Vreau să încep prin a spune că sunt o persoană emotivă și, în multe situații, cam pesimistă, așa că pregătirea pentru examenul de BAC mi-a dat ceva bătăi de cap. În general sunt foarte critică cu mine însămi si nu mă prea pricep la autoevaluare, iar în ceea ce privește încrederea în forțele proprii, aș mai avea de lucrat. Am trecut prin numeroase momente de panică în care nu eram sigură pe ceea ce știu, dar am reușit să le depășesc și am devenit încrezătoare, bineînțeles, și datorită sprijinului din partea familiei și a prietenilor mei, care au avut deplină încredere în mine și cărora le mulțumesc. Mereu mi-am dorit să am rezultate bune în școală și în toate activitățile școlare și extrașcolare care au necesitat ambiție și implicare din partea mea și nu am învățat strict pentru notele ce le-am avut, ci pentru a agonisi un bagaj cât mai mare de cunoștințe din toate domeniile, deoarece nu poți ști niciodată când ai nevoie de o informație din arsenalul acumulat”, a spus Ioana Carmen Sălcudean, contactată de ziarulunirea.ro și întrebată despre reușita sa la examenul de Bacalaureat 2017.

Ea a învățat în toți anii, iar pentru un astfel de rezultat a avut nevoie de  ”muncă, perseverență și sacrificiu”, care sunt ”elemente-cheie”

”Atâta timp cât am pus bazele cunoștințelor mele în cei trei ani de liceu, în ultimul an doar am aprofundat ceea ce am învățat până atunci, iar cu materia de clasa a XII-a am fost mereu la zi. Ca și în cazul majorității elevilor, stresul și panica nu au întârziat să apară în luna de dinaintea examenului, în care m-am mobilizat și am insistat asupra aspectelor pe care nu eram sigură, așa că până în ziua examenelor am apucat să îmi clarific toate detaliile”, a mai spus absolventa.

Meditații nu a luat niciodată, iar cu această ocazie vrea să mulțumească profesorilor care au pregătit-o.

”Examenul mi s-a părut de nivel mediu, poate chiar spre ușor. Aveam mari emoții pentru proba la limba română, unde e vorba de foarte multă subiectivitate în corectare, așa că nu mă așteptam la nota maximă. Când am văzut că subiectul este foarte accesibil, m-am relaxat, m-am concentrat și mi-am pus în ordine toate ideile pe care le aveam, deoarece înaintea probei fusesem foarte stresată și simțeam cum toate informațiile mi se amestecă în cap. Mă așteptam la o notă mare la matematică și biologie, materii la care am lucrat cu plăcere în toți anii și am mers relativ relaxată la examene, iar rezultatele au fost pe măsură. Însă nota la limba română a fost peste așteptările mele, iar faptul că am obținut media maximă este o realizare pentru mine, deoarece simt că mi-a fost valorificată munca din cei 4 ani”, a mai spus Carmen.

Ea a ales, din clasa a IX-a, specializarea Științe ale Naturii, deoarece știa că vrea să urmeze Facultatea de Farmacie din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

”Urmează să susțin luna aceasta examenul de admitere, deoarece media de la bacalaureat nu are nicio pondere în media finală pentru admitere, deși, în mod ironic, în cazul meu m-ar fi ajutat mult. În ultimul an mi-am împărțit munca între materiile pentru bac și cele pentru admitere, dar nu am ezitat să alternez învățatul cu activități relaxante și sport. Pentru viitor, îmi doresc să am oportunitatea unei burse de studiu în străinătate pe parcursul facultății și să călătoresc cât mai mult, însă îmi propun să profesez în țară, deoarece avem o mulțime de oameni inteligenți al căror potențial este exploatat în afară, în țările bine dezvoltate, ceea ce este trist pentru noi și consider că România încă își pune speranța în generațiile tinere, care îi pot schimba viitorul într-unul înfloritor. Avem o țară bogată care nu merită să fie părăsită, ci să ne străduim să o readucem pe culmi de glorie”, a mai spus Carmen.

Potrivit unui raport trimis, miercuri, de Inspectoratul Școlar Județean Alba, procentul de promovabilitate la Bacalaureat, la nivelul județului, înainte de contestații, este de 79,76%, mai mare decât anul trecut când a fost 72,73%.

Potrivit sursei citate, la examen s-au înscris 2.620 de elevi, dintre care au fost prezenți 2.520, iar promovați 2.010. În Alba au fost acordate, în total, 301 note de zece.

Acest articol a fost citit de: 2471 ori

Ioana Carmen Sălcudean, eleva din Blaj care a luat nota ZECE la BACALAUREAT: „Nu am învățat pentru note și nu am luat meditații”
3.8 (76%) 5 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.