blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » In Memoriam, Ion Brad

In Memoriam, Ion Brad

Publicat în 19.02.2019 la ora 10:00

Poate puțini știu despre inițiativa lăudabilă a scriitorului Ion Brad (ultimul preşedinte al Societăţii de lectură „Timotei Cipariu”, a elevilor de la Liceul „Sf. Vasile cel Mare”, desfiinţată în 1948) și a fiicei regretatului poet Radu Brateș, doamna Lili Biriș, de reînființare a Societății de lectură a elevilor de la Colegiul Național „I. M. Clain”, pentru ca tinerii să redescopere importanța valorilor culturale și spirituale ale Blajului.

În vederea realizării acestui proiect de suflet al scriitorului Ion Brad, s-a implementat pe data de 15 martie 2013 un parteneriat între Colegiului Naţional „I. M. Clain” Blaj și Liceul Teologic Greco-Catolic „Sf. Vasile cel Mare”, evenimentul fiind situat, în mod fericit, sub auspiicile unei omagieri centenare a dascălului Gh. I. Biriș, personalitate importantă a Blajului din perioada interbelică. Astfel s-a constituit Societatea de lectură „Radu Brateș” (preluând pseudonimul literar al lui Gh. I. Biriș), care îl va avea ca președinte onorific pe Excelența Sa, Ion Brad.

Născut la 8 noiembrie 1929 la Pănade, Ion Brad a fost elev al Liceului Teologic Greco-Catolic „Sf. Vasile cel Mare” din Blaj și a făcut parte din ultima generație a liceului de dinainte de 1948, când comuniștii, veniți la putere, au desființat învățământul greco-catolic și au scos Biserica Română Unită în afara legii. Între 1948-1952 a urmat cursurile Facultății de Filologie din Cluj. După absolvirea facultății a rămas până în 1955 la Cluj, unde a reușit, ca secretar al Uniunii Scriitorilor, reabilitarea lui Ion Agârbiceanu. În 1955 s-a mutat la București, unde a devenit redactor șef al revistei pentru copii și preadolescenți, „Cravata roșie”, iar din 1958, redactor șef al revistei „Luceafărul”.

Redutabil cărturar format la Școlile Blajului, om de aleasă și vastă cultură, Ion Brad a fost ambasador al României la Atena (1973-1982), apoi, revenit în țară, a ajuns directorul Teatrului Nottara din București între anii 1984-1990. Prin funcțiile avute, are privilegiul să cunoască numeroase persoane importante atât la nivel de stat, cât și din lumea scriitorilor. Printre cei mai apropiați de sufletul său au fost Lucian Blaga, Ion Agârbiceanu, Adrian Păunescu, Emil Isac, Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Marin Sorescu și mulți alții, care au fost fascinați de scânteierea ochilor săi vii, pătrunzători, cuceriți definitiv de pasiunea cititului și a cercetării și, poate, în egală măsură, de firea lui blândă.

Scriitor prolific, Ion Brad a abordat diferite domenii de activitate literară: poezie, proză, dramaturgie, memorialistică și critică literară. A publicat numeroase volume nu numai în limba română, ci și în alte limbi străine, care i-au adus prestigioase premii. În anul 1959 a primit premiul Academiei Române pentru volumul de versuri „Cu timpul meu”, în 1972 – Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul „Cele partru anotimpuri”, iar în 1999 i-a fost decernat Premiul de Poezie la Festivalul Internațional „Lucian Blaga”.

S-a stins din viață la venerabila vârstă de 89 de ani, pe data de 6 februarie 2019, la capătul unei călătorii lungi și anevoioase, lăsând în urmă o operă vastă și memorabilă prin care devine un adevărat model cultural pentru tinerii din societatea contemporană.

Sit tibi terra levis!

Prof. Ioan Tomoiagă,
Director al Colegiului Naţional „I. M. Clain” Blaj

Acest articol a fost citit de: 91 ori

Apreciază acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.