blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » În două-trei săptămâni, lucrările la proiectul de reabilitare a Câmpiei Libertății din Blaj vor fi finalizate

În două-trei săptămâni, lucrările la proiectul de reabilitare a Câmpiei Libertății din Blaj vor fi finalizate

Publicat în 12.10.2017 la ora 20:01

Reabilitarea Câmpiei Libertății din Blaj a intrat pe ultima sută de metri. Investiția de aproximativ 3,5 milioane de lei, demarată în luna iulie a anului trecut, se apropie de final.

Potrivit dirigintelui de șantier, inginerul Pintea, în două-trei săptămâni, lucrările la proiectul de reabilitare se vor încheia, în curs de desfășurare rămânând cel de regazonare a câmpiei, perioada propice acestei etape fiind în lunile octombrie-noiembrie.

Iată și stadiul la zi al lucrărilor: cei aproximativ 6.000 de mp de alei carosabile sunt finalizați în proporție de 99%, cei 1.400 de mp de alei pietonale, în proporție de 60%.

Refacerea împrejmuirii existente este gata, la cea nouă, dinspre grădiniță, se lucrează acum, jumătate fiind finalizată. În curs de finalizare se află și podina de lemn de stejar, ce străjuiește aleea principală de promenadă, mărginită de jardiniere pentru flori.

Aceeași sursă precizează că, odată finalizate aceste lucrări, se vor monta 69 de bănci și 39 de coșuri de gunoi, pe structură metalică, îmbrăcate în lemn de stejar.

În perioada următoare se va proceda și la montarea porților de acces, cea principală, metalică, unde s-a preluat motivul dansatorilor de la gardul original, și cea din lemn masiv, dinspre piață.

Iluminatul obiectivului va fi asigurat prin cei 42 de stâlpi cu câte două corpuri, deja montați. În ceea ce privește gazonarea Câmpiei Libertății, sunt în plină desfășurare lucrările la sistemul de irigație, urmând a se proceda la nivelarea suprafeței pentru însămânțare. Mai rămâne de amplasat catargul pentru drapel și Câmpia Libertății, care nu a mai beneficiat de o reabilitare din anul 1976, va fi gata să intre în anul centenar.

De asemenea, Ansamblul ”Gloria” și cele 26 de busturi de bronz ale pașoptiștilor vor fi iluminate arhitectural.

Proiectul ”Amenajare ansamblu Câmpia Libertății și împrejmuire” vizează 50.400 metri pătrați de teren. Ce s-a realizat aici, în puțin peste un an, este cu adevărat uimitor. Având în vedere că anul viitor se împlinesc și 170 de ani de la Marea Adunare Națională de pe Câmpia Libertății (3-15 mai 1848), am certitudinea că acest obiectiv va fi prins măcar în unul dintre proiectele ce vizează sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.

Fără a minimaliza importanța anului 2018 din acest punct de vedere, investiția în Câmpia Libertății, ocazionată poate și de această aniversare, lasă Blajului un obiectiv cu o ținută aliniată restului municipiului, cochet și ”pus la rând”, cum am auzit un localnic descriindu-l.

Acest articol a fost citit de: 583 ori

În două-trei săptămâni, lucrările la proiectul de reabilitare a Câmpiei Libertății din Blaj vor fi finalizate
2.7 (53.33%) 3 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.