blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Geopolitica americană, între pace şi agresiune

Geopolitica americană, între pace şi agresiune

Publicat în 07.02.2015 la ora 11:00

soldati_americaniÎncepând din anul 2008 când preşedintele SUA, Barack Obama, a fost laureat al Premiului Nobel pentru pace, lumea, în loc să devină mai frumoasă şi mai sigură, a devenit dintr-o dată un loc mai periculos şi mai nesigur decât oricând.

După şocul 11 septembrie, SUA are mai mulţi duşmani decât în timpul Războiului Rece, când avea un principal duşman, URSS şi aliaţii ei din Pactul de la Varşovia. Odată cu căderea Cortinei de Fier, lumea bipolară a celor două blocuri militare s-a transformat într-o lume monopolară, în care SUA devine marea putere mondială, jandarmul mondial care încearcă să extindă graniţele NATO spre Rusia şi să prindă ca într-un cleşte această veche rivală, trasformând-o pe ea şi pe preşedintele Putin în cel mai mare pericol al SUA. Conflictul din Ucraina, care ne priveşte şi pe noi în mod direct, ca naţiune, afectează această lume şi pregăteşte terenul pentru o conflagraţie mondială. Plasarea scutului antirachetă în România la Deveselu ne-a transformat într-o ţintă directă nucleară, rachetele din enclava Kalinigrad fiind îndreptate împotriva noastră. România şi românii sunt prinşi în prima linie a acestui conflict, mai ales românii din Ucraina, care se trezesc peste noapte mobilizaţi în armata kieveană. Cu toate că şi Ungaria face parte din NATO, în această ţară nu a fost plasat un scut antirachetă din cauza politicii dure şi viclene a premierului Orban, care cât de curând primeşte vizita lui Putin, cumpără gaz rusesc foarte ieftin şi primeşte şi 15 miliarde de dolari pentru a-şi construi o centrală atomo-nucleară. Ăsta da, ajutor! SUA cu ce ne recompensează pe noi, aliaţii ei de nădejde, iată întrebarea ce trebuie pusă de noii conducători ai României.
O altă ameninţare pentru SUA şi aliaţii ei este terorismul islamic şi mai ales noul Califat Islamic Stat, înfiinţat pe teritoriul dinte Irak şi Siria. Această nouă grupare jihadistă care ameninţă SUA este de o mie de ori mai periculoasă decât Al-Quaida a lui Osama Bin Laden. Acest terorism se întinde în lume ca o pată de ulei pe apă, din Franţa, cu renumitul Charlie Hebdo, până în Africa, cu atacurile mişcării teroriste Boko-Haram, din Canada, cu crimele de la Edmonton şi Toronto, până în Australia, cu poliţişti morţi la Sidney. Cel mai grav este că jihadiştii au recrutat din ce în ce mai mulţi cetăţeni europeni care decapitează în numele profetului şi războiului sfânt.
Primăvara arabă din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, în loc să se transforme într-o vară frumoasă, ea se transformă în război şi genocid precum şi violenţă a Frăţiei Musulmane. Iranul, vechiul duşman al SUA, după prăbuşirea guvernului jihadist din Yemen-Sanaa, obţine concesii după concesii de la Barack Husseim Obama, fără a i se opri achiziţia de arme nucleare, ceea ce este foarte grav.
În Asia, după confruntarea dintre SUA şi China în ceea ce priveşte influenţa lor în Marea Chinei de Sud-Est, China poartă cu SUA un război cibernetic ascuns, furând secrete de stat şi comerciale şi devenind prima putere economică a lumii. Coreea de Nord este prinsă şi ea într-un război cibernetic cu SUA şi odată cu atacul cibernetic asupra companiei Sony, demască că Obama devine ineficient în subminarea sau înfrângerea unicului stat comunist al lumii.
Odată cu premiul Nobel pentru pace, preşedintele Obama nu a transformat SUA într-un bastion al păcii şi din această cauză America îşi pierde mulţi prieteni, iar pe radicali i-a făcut mai puternici, lumea a devenit mai periculoasă, Europa a devenit mai periculoasă, preşedintele Rusiei, Putin, mai agresiv iar turistul american oriunde pe glob este în pericol de moarte. Cooperarea dintre naţiuni şi mai ales între cele două mari naţiuni, Rusia şi SUA, este chezăşia păcii pe această planetă!

Dr. Mircea FRENŢIU

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 255 ori

5.0
01

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.