blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Festivalul de Artă Speologică „SpeoARTA 2016”, desfășurat la Blaj, și-a desemnat câștigătorii

Festivalul de Artă Speologică „SpeoARTA 2016”, desfășurat la Blaj, și-a desemnat câștigătorii

Publicat în 06.07.2016 la ora 14:33

speoarta-blaj-premiere-2016Speologia are atât o parte științifică de descoperire, explorare, cartografiere și documentare a peșterilor, cât și una artistică, de prezentare a esteticii acestor goluri subterane. Întrucât peșterile sunt spații cu obscuritate totală, speologii trebuie să transporte înăuntru pe lângă echipamentele tehnice speologice și mijloacele necesare iluminării acestor spații, acest lucru fiind un dezavantaj major față de fotografia și filmarea la lumina zilei.

Imaginile realizate în peșteri sunt prezentate și intră în competiții cu ocazia festivalului ,,Speoarta” care a ajuns la cea de-a 34-a ediție și a fost organizat anul acesta de Clubul de Speologie „Polaris” din Blaj în perioada 30 iunie – 3 iulie 2016, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de activitate, sub egida Federației Române de Speologie.

”SpeoArta reprezintă un festival de fotografie și film, prin intermediul căruia speologii încearcă să aducă la lumină minunata lume a peșterilor. Între 2001 și 2003, acest festival a avut susținere la Blaj și acum, în 2016, cu o prezență nouă și revigorată marcată de aniversarea a 50 de ani de existență a clubului de speologie Polaris, ,,Speoarta” se întoarce din nou la Blaj.” ne-a declarat Ema Marcu, organizator al evenimentului.

”În urmă cu 50 de ani lua ființă în Blaj cercul de speologie ,,Polaris” are a avut o activitate bogată în acest timp, au fost sute de peșteri descoperite, dar legat de evenimentul de astăzi remarcăm apariția fotografiei subterane. Au fost lansate două cărți cu subiecte speologice, una fiind dedicată peșterii Huda lui Papară, și alta privind istoricul clubului, ajuns la 50 de ani de existență.” ne-a declarat  Viorel Ludușan – președintele fondator al clubului Polaris.

”Festivalul Speoarta Blaj desfășurat în perioada 30 iunie – 3 iulie, a avut un număr mare de participanți, atât din străinătate cât și din România, în total am fost 273 de lucrări și 49 de participanți. Aproximativ un sfert din aceștia au fost din străinătate. Acest festival a avut ca partener local Primăria și Consiliul Local al Municipiului Blaj, iar unul din colaboratorii noștri din acest județ a fost Direcția de Turism a Consiliului Județean Alba.” ne-a declarat Cosmin Berghean – președintele clubului Polaris – organizatorul evenimentului. Participanții străini au fost în principal din Spania și Italia. S-au acordat 26 de premii din care 5 la secțiunea Video și 21 la secțiunea Foto. Premiul I la ,,Fotografie de Subteran” i-a fost atribuit lui Sandro Sedran din Italia, Trofeul ,,Polaris” i-a fost atribuit lui Erno-Endre Fyniak din Brașov  și Trofeul ,,Speoarta” doamnei Elena Buduran din București. Dr. Christian Ciubătărescu, președintele Asociația Speologică ,,Sfinx” Gârda, ne-a transmis că pentru mai multe detalii se poate accesa pagina de internet www.speoarta.ro și rețeaua de socializare Facebook, unde se găsește o pagină dedicată acestui eveniment.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de: 93 ori

Festivalul de Artă Speologică „SpeoARTA 2016”, desfășurat la Blaj, și-a desemnat câștigătorii
5 (100%) 1 vote

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completează termenul lipsă * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.