blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Expoziție de excepție semnată de patru artiști plastici din Grecia, la Blaj

Expoziție de excepție semnată de patru artiști plastici din Grecia, la Blaj

Publicat în 03.08.2017 la ora 9:37

Un eveniment cultural excepțional s-a consumat ieri, 2 august 2017, la Blaj, orașul celor șapte coline.

Începând cu ora 18.00 în spațiul expozițional al Muzeului de Istorie din municipiul Blaj a fost vernisată expoziția de artă „Puncte cardinale”, o expoziţie cu şi pentru prietenii artelor frumoase, construită ca un dialog între generaţiile aceleiași familii participante la Tabăra Internaţională de Artă Plastică „Inocențiu Micu Klein”care se desfășoară în aceste zile la Blaj.

Patru artiști plastici membrii ai aceleiași familii au venit din însorita Grecie pentru a-și etala rodul muncii lor. Cei patru, Iorgos Ilioupoulos, Floriana Ilioupoulos, Cristiana Ilioupoulos Hopârtean şi soţul acesteia Cristian Hopârtean au surprins înnn mod plăcut zecile de persoane prezente la deschiderea expoziției lor sugestiv intitulate „Puncte cardinale”.

Sculptorul Iorgos Ilioupoulos prin teracotele și desenele prezentate a reușit să demonstreze, mai bine spus să aducă la Balaj identitatea și entitatea artistică impregnată de moștenirea vizuală a Greciei Antică unde femeia a fost și este zeiiță, core și cariatidă, simbol al realităţii și al frumuseții.

La rândul ei şi ca redutabilului sculptor, Cristiana Ilioupoulos Hopârtean a prezentat o serie de lucrări de grafică „un jurnal de gânduri despre existență, despre umanitate” așa cum spune artista. Folosind compoziții abstracte și figura feminină în relație cu spațiul vizual interior și exterior parcă filtrat printr-un fel de agonie existențială, tânăra artistă reuşeşte folosind metodele clasice ale graficii și experimentele cromatice și figurative să prezinte celui ce privește lucrările sale o viziune plastică personală.

Și mai tânăra membră a familiei de artiști Iliopoulos, Florisns un suflet visător, romantic a venit în fața publicului cu o serie de lucrări în care-ți etalează într-un mod excelent din punct de vedere a tehnicii folosite sentimentele sale foarte bine descrise chiar de ea însăși: „Vedem și suntem aţinuşi de aceste lucruri. Împărtăşim aceleași gânduri. Dar suntem străini unii de alții , există un fir inexplicabil care ne unește mai presus de hotare și necunoscut. Această legătură, o scoică colorată , o plantă marină, un val sau o  pasăre nu este supusă trecerii Timpului”. Lucrările Florianei sunt un fel de călătorie în lumi depărtate, maruine, în căutarea unor răspunsuri  experimentale, cromatice excelent etalate pa cadrul de pânză care le primește, la găzduiește parcă cu o însorită blândețe elenă.
Cel de al patrulea  expozant (punct cardinal) este aiudeanul Ciprian Hopârtean, soțul Cristianei Iliopoulos, un sculptor tânăr care în cariera ca artistică a reușit să demonstreze nu numai talent și vigoare sculpturală și și o viziune artistică deosebită, o legătură înțelegătoare a relației marmură – sculptor. Preocupat în permanență de conceptul dualității care crează mituri personale și în același timp armonii și contraste, folosind esenţa interioară a formei, echilibrul și și mișcarea ei ca părţi ale unui întreg cu o importanță vitală în ceea ce privește exprimarea ideii. Ciprian Hopârtean este omul care explorează în permanență dinamica formelor pe baza semanticii lor tradiționale şi încearcă în permanență să confere operelor sale acea claritate și energie transcedentală care să-i etaleze și să-i facă înţeleasă viziunea artistică.lăsând deoparte impresiile artistice ale operelor celor patru artiști plastici, expoziția „Puncte Cardinale” cu siguranță că poate fi considerată ca fiind una dintre cele mai importante și mai valoroase expoziții pe care le-au putut vedea blăjenii. De altfel redutabilul artist plastic director al „Taberei Internaționale de Artă „Samuel Micu Klein”, blăjeanul Horea Cucerzan a și amintit, de câteva ori, în expozeul sau acest lucru și a subliniat faptul că „este o expoziție excelentă, de o valoare și o forță incredibilă, care are atât conținut ideatic, cât și acel har de care cei patru nu duc lipsă, o expoziție care poate sta pe simezele oricărui muzeu sau galerii mari de artă din lume”

Dorel Lazăr

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 64 ori

Apreciază acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.