blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Expoziţie de carte, fotografii de epocă şi vizionare de film la Blaj cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu

Expoziţie de carte, fotografii de epocă şi vizionare de film la Blaj cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu

Publicat în 14.01.2015 la ora 20:48

ciolegiu_im_clain_blajCu prilejul împlinirii a 165 de ani de la naşterea geniului eminescian, elevii şi cadrele didactice de limba română din cadrul Colegiului Naţional „Inochentie Micu Clain” din Blaj, reprezentat prin domnul director, prof. Ioan Tomoiagă şi director adj., prof. Rodica Jeican, vor organiza o manifestare literar-artistică inedită, care va avea loc joi, 15 ianuarie, la Centrul de documentare şi informare al colegiului.

Este vorba despre momente de recitare a unor creaţii artistice din lirica eminesciană, interpretarea muzicală a unor poezii, o expoziție de carte din creația eminesciană, colaj de fotografii de epocă şi vizionarea filmului „Un bulgăre de humă”. La acest eveniment vor participa membri ai Societății de lectură „Radu Brateş” şi alți elevi care au manifestat interes în receptarea creațiilor eminesciene.

„După cum apreciază N. Iorga ,,M. Eminescu este expresia integrală a sufletului românesc’’, ce tresare la glasul izvorului, palpită la mişcarea ramurilor, se înfioară la atingerea florilor de tei şi se închină la icoane de îngeri ,,palizi’…Poetul nepereche al literaturii române și ultimul poet romantic al lumii este creatorul unei opere monumentale care străbate timpul, trăind într-o permanentă actualitate și având reverberații profunde în moștenirea culturală a Blajului – Mica Romă (denumirea eminesciană a orașului).

Mihai Eminescu, urmând sfaturile dascălului său de la Cernăuți, Aron Pumnul, şi el fost elev al Blajului, a venit în anul 1866 la vestitele Şcoli blăjene pentru a‐şi potoli setea de cunoaştere din izvorul nesecat şi pur al Limbii Române, căci în aceste „fântâni ale darurilor” poetul a descoperit: puterea credinței, lumina ştiinței, noblețea sufletească, dragostea de țară şi valorile perene ale neamului românesc.”

Manifestarea de joi va debuta prin realizarea unui moment de recitare a unor creaţii artistice din lirica eminesciană, selectate de doamnele profesoare Ana-Maria Comșa, Iulia Tarko, Claudia Oancea-Raica şi Carmen Simu: Popescu Bogdan (XI A) – Adio…, Popa Denisa (VII B) – O, rămâi…, Ciulea Antonia (IX D) –Ce șoptesc atât de tainic…,  Barna Ioana (IX D) – Când amintirile…, Radu Laurenţiu (X D) şi Radu Raluca(X C) – Eminescu la Blaj. La final, elevele din clasa a IX-a Veronica Isailă și Cristiana Jeler vor încânta publicul prin interpretarea muzicală a poeziilor – Lacul și Peste vârfuri….

De asemenea, tot la CDI-ul școlii, sub coordonarea d-nei bibliotecare Maria Brad, se vor organiza o serie de activități sub genericul ,,Vreme trece, vreme vine…”: expoziție de carte din creația eminesciană, colaj de fotografii de epocă și vizionarea filmului ,,Un bulgăre de humă” prin care sunt scoase la lumină diverse aspecte din biografia lui Mihai Eminescu, fiind reflectată și frumoasa prietenie dintre poetul național și povestitorul humuleștean.

Prin această manifestare desfășurată sub auspiciile geniului eminescian, la Colegiul Național ,,I. M. Clain” se dorește o nouă receptare a creației eminesciene din perspectiva unei profunde emulații spirituale, care să declanșeze în rândul elevilor o serie de emoții artistice și creative.

Acest articol a fost citit de: 329 ori

Expoziţie de carte, fotografii de epocă şi vizionare de film la Blaj cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu
5 (100%) 1 vote

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.