blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Elogiu adus unei mari personalităţi a comunei Sâncel – Lansarea volumului omagial „TEODOR SEICEANU – 100”

Elogiu adus unei mari personalităţi a comunei Sâncel – Lansarea volumului omagial „TEODOR SEICEANU – 100”

Publicat în 19.06.2013 la ora 20:26

Teodor Seiceanu 100Autori: prof. Silvia Pop şi ec. Ioan Sălcudean

„ASTRA” Blaj, Asociaţia culturală Augustin Bunea”- Blaj, Primăria comunei Sâncel şi Şcoala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” Sâncel au fost cei care au organizat frumoasa sărbătoare care a început la Şcoala gimnazială „I.P. Reteganul”, într-un cadru armonios asigurat de generoasa doamnă directoare a Gimnaziului, prof. Lenuţa Bloj. La lansarea acestui volum de antologie aniversară au participat o serie de personalităţi din Blaj, Sâncel dar şi din afară, prin trimitere de mesaje (Ion Brad – Bucureşti, Vasile Frăţilă – Timişoara). Toţi participanţii au fost primiţi de
d-l ing. Ilie Frăţilă, primarul comunei Sâncel, care a urat bun venit tuturor celor prezenţi. Prezentarea volumului a fost făcută de către prof. univ. dr. Ion Buzaşi, care pe lângă faptul că a prefaţat volumul omagial, ne-a relatat o serie de date privind personalitatea valorosului profesor, începând cu datele biografice: şcoala primară, şcoala secundară, Liceul „Sf. Vasile cel Mare” Blaj (1923 -1930), studii universitare la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filozofie şi Litere, Secţia Istorie – Geografie (1930-1934), unde a frecventat cursurile profesorilor Nicolae Iorga, Dimitrie Gusti, Constantin C. Giurescu, Petru P. Panaitescu, Simion Mehedinţi ş.a., activitatea profesională cu toate sinuozităţile ei, activitatea publicistică, volume publicate etc. În cuvinte frumoase ne-a arătat prietenia prof. Teodor Seiceanu cu colegi de liceu, începând cu colegul de clasă şi de bancă Radu Brateş, viitorul poet şi scriitor, cu care a avut o serie de similitudini care i-au legat, a fost coleg cu Corneliu Coposu, un apropiat al marelui Iuliu Maniu, aminteşte de Pavel Dan, fost elev al Şcolilor din Blaj, accentuând prietenia dintre profesorul Teodor Seiceanu şi scriitorul Ion Brad, care pe parcursul vieţii l-a ajutat foarte mult. În continuare prof. Ion Buzaşi ne relatează că prof. Teodor Seiceanu a cunoscut toate greutăţile vieţii peste care a trecut, ajungând la venerabila vârstă de 91 ani, când a părăsit această viaţă.
Au mai vorbit ec. Ioan Sălcudean, coautor al cărţii, care printre altele ne spune că a fost printre primii elevi ai prof. T. Seiceanu, la Liceul Comercial Român-Unit din Blaj, caracterizându-l ca un profesor model, pedant, meticulos, care pe lângă cursurile de la ore le dădea o serie de sfaturi ca: lucrările mari nu se fac cu mult zgomot… Pe tabloul de absolvire a liceului e un catren scris de profesorul dânsului, T. Seiceanu: “Dumnezeu, rege şi neam, / Aceasta ne este lozinca, / Iubim pe orice duşman, / Ne înfrăţim cu glia şi opinca!”. Prof. Lenuţa Bloj, directorul Şcolii Gimnaziale „I.P Reteganul”, a spus că pentru toţi cei prezenţi se simte gazdă, apreciază mult şi e onorată că lansarea acestui volum omagial se face în şcoala pe care o conduce, mulţumind personalităţilor şi tuturor celor prezenţi că sunt cu sufletul alături la acest important eveniment.
Cuvinte de frumoasă amintire au avut şi Lidia şi Gheorghe Ştef, Diana Tocaciu, Vasile Brumar, Mihai Buia, Ioan Mihălţan, Ion Raţiu, Bărbat Viorel, Ioan Sălcudeanu.
De la şcoala gimnazială toţi
ne-am deplasat la căminul cultural care va purta numele „Teodor Seiceanu”, unde am urmărit un frumos şi bogat program artistic susţinut de elevi din comună: scenete, dansuri populare şi moderne, solişti de muzică populară, grupul de femei din satul Pănade, instructor înv. Maria Zereş cu apreciatul lor rapsod popular Gheorghe Zereş precum şi recitatorul prof. poet Ioan Raţiu.
Un spectacol foarte reuşit ieşind în evidenţă munca profesorilor instructori în frunte cu directoarea gimnaziului, aici evidenţiindu-se două soliste de muzică populară cu calităţi deosebite: Simina Costea şi Ana-Maria Bărbat. O pată de culoare a constituit-o un dans american cu multă priză la public, care a obţinut ropote de aplauze. Intenţionat am vrut să vorbesc la urmă despre Corul bărbătesc „Sâncelenii”, care au dat tonul actului artistic, au avut intervenţii şi în timpul lansării cărţii cu două cântece dar şi la căminul cultural, unde au încheiat spectacolul impresionând pe toţi cei prezenţi, iar atunci când au interpretat cântecul „Treceţi batalioane române Carpaţii”, sala a fost în delir, ridicându-se în picioare şi cântând împreună cu aceşti bărbaţi deosebiţi, care degajă un patriotism ce te ridică pe cele mai înalte culmi. A fost o omagiere de un înalt nivel, cu multiple manifestări demne de prestigiul valorosului profesor Teodor Seiceanu.

Aurel ROMAN, Blaj

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 814 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.