blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Doar 24% din cota de făină şi 3% din cota de ulei, alocate județului Alba în cadrul programului european de ajutorare, a ajuns la românii nevoiași

Doar 24% din cota de făină şi 3% din cota de ulei, alocate județului Alba în cadrul programului european de ajutorare, a ajuns la românii nevoiași

Publicat în 21.01.2013 la ora 17:48

Planul anual de distribuire de alimente pentru persoanele cele mai defavorizate (PEAD) întâmpină probleme în judeţul Alba din cauza situaţiei create la nivel naţional prin rezilierea contractelor încheiate de APIA Bucureşti cu o firmă din Bulgaria pentru furnizarea de ulei şi făină.

“Potrivit acestui program al Uniunii Europene, judeţul Alba ar fi trebuit să primească 762,695 tone de făină albă şi 361.254 litri de ulei care să fie distribuie persoanelor defavorizate din judeţ. Din aceste cantităţi, judeţul Alba a primit până astăzi doar 186,360 de tone de făină şi 11.520 de litri de ulei, fiind înştiinţată ulterior de APIA Bucureşti că alte cantităţi de făină şi ulei nu se vor mai primi. Aceste cantităţi au fost distribuite integral către primării, astfel că 17 primării au primit făină şi doar două au primit ulei.

Vreau să se înţeleagă foarte clar că problemele apărute în acest program sunt din cauza Bucureştiului. Nici primarii din judeţ şi nici Consiliul Judeţean Alba n-au facut nici un fel de achiziţii şi nici contractări în cadrul acestui program, ci totul a fost făcut centralizat, de către APIA Bucureşti, contractele fiind încheiate în iunie şi în septembrie anul trecut, de reprezentanţii guvernului USL.

Cei de la Bucureşti sunt cei care au ales o firmă din Bulgaria, singura firmă străină din tot acest program. Apoi ei ne-au înştiinţat că firma nu şi-a respectat contractul şi că n-o să mai primi ulei sau făină.

Mai avem de primit de la Bucureşti şi circa 10% din cantitatea de orez alocată judeţului Alba. Sper ca specialiştii USL să nu ne facă surprize neplăcute în continuare cu acest program, ci să ne livreze totuşi măcar orezul conform cotei alocate judeţului Alba.” –  a declarat domnul Ion Dumitrel, Preşedintele CJ Alba.

Toate achiziţiile şi contractările în cadrul acestui program european au fost făcute de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din Bucureşti. Consiliul Judeţean Alba cooperează cu APIA Bucureşti, în baza unui acord de cooperare, pentru distribuirea acestor alimente către Primării. Practic, Consiliul Judeţean Alba primeşte cantităţile contractate de către APIA Bucureşti şi le distribuie către Primării, care la rândul lor le distribuie către persoanele beneficiare”, se arată în comunicatul remis presei de Consiliul Judeţean Alba.

Acest articol a fost citit de: 214 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.