blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Depuneri de coroane, Te Deum și momente poetice, în cadrul manifestării cultural-artistice ,,Porni Luceafărul…” desfășurată la Blaj

Depuneri de coroane, Te Deum și momente poetice, în cadrul manifestării cultural-artistice ,,Porni Luceafărul…” desfășurată la Blaj

Publicat în 14.01.2017 la ora 12:50

În fiecare an, Blajul, cunoscut și sub denumirea eminesciană de „Mica Romă”, cinstește memoria ”poetului nepereche” Mihai Eminescu prin organizarea manifestării cultural-artistice „Porni Luceafărul…”, desfășurată sub auspiciile ASTREI.

Datorită inițiativei doamnei prof. Silvia Pop, preşedinta Asociaţiunii ASTRA, Despărţământul ,,Timotei Cipariu” Blaj, în data de 13 ianuarie a.c, a avut loc această manifestare omagială, având ca parteneri Primăria Municipiului Blaj și Colegiul Național ,,I. M. Clain”.

Manifestarea a debutat la ora 12.00 cu o depunere de coroane şi jerbe de flori la Bustul poetului Mihai Eminescu din Piața 1848. A urmat un moment poetic susţinut de elevi ai Şcolilor Gimnaziale: „Petru Pavel Aron”, „Simion Bărnuţiu” și „Ioan Micu Moldovan” din Blaj.

La ora 13.00, în fața Statuii lui Mihai Eminescu a avut loc un Te Deum oficiat de pr. ortodox Nicolae de la Roșia de Secaș. Momentele lirice susţinute de membri ai Societății de lectură ,,Radu Brateș” şi de elevi ai Cercului ASTRA de la Colegiul Naţional „I. M. Clain” Blaj au fost coordonate de doamnele prof. Claudia Oancea-Raica şi prof. Carmen Simu . Eleva Jessi Ciorcovean a recitat cu emoție poezia Dor de Eminescu, aparținând poetului Adrian Păunescu, Daria Simu a interpretat un fragment din Luceafărul, iar eleva Iszabella Pataky, poezia La steaua. Elevele din clasa a XI-a: Veronica Isailă, Ioana Barna, Cristiana Jeler și Bianca Avram au reușit să capteze atenția și să sensibilizeze publicul prin interpretarea melodică a creațiilor eminesciene Peste vârfuri și Lacul.

La final, doamna prof. Silvia Pop a realizat o caldă evocare a geniului eminescian, amintind legătura tainică și profundă a poetului național cu spiritualitatea Blajului.

”Adresăm calde mulțumiri și felicitări organizatorilor acestei manifestări, colaboratorilor și partenerilor, dar și tuturor celor prezenți: d-na viceprimar, prof. Livia Mureșan, director Ioan Tomoiagă, director adj. Ioan Lațiu, prof. Ana Hinescu, vicepreședinte Astra, prof. Ion Pop, tuturor preoților, cadrelor didactice și elevilor care s-au implicat în realizarea acestei activități de suflet. prin care dorul de Eminescu a devenit o nevoie spirituală a fiecăruia dintre noi, a transmis purtător de cuvânt al colegiului, prof. dr. Claudia Oancea-Raica.

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 170 ori

Depuneri de coroane, Te Deum și momente poetice, în cadrul manifestării cultural-artistice ,,Porni Luceafărul…” desfășurată la Blaj
5 (100%) 1 vote

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.