blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Dansul – catalizator al unei posibile înfrăţiri dintre Blaj şi Belgrad

Dansul – catalizator al unei posibile înfrăţiri dintre Blaj şi Belgrad

Publicat în 16.12.2013 la ora 13:00

infratire Blaj-BelgradTimp de 4 zile, municipiul Blaj a primit vizita unei delegaţii din Serbia conduse de prof. Marina Koleşar, în cadrul unui parteneriat între Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj şi Şcoala „Starina (Baba) Novac” din Belgrad, care derulează împreună proiectul bilateral „Baba Novac – erou naţional comun”.

Delegaţia sârbă a fost formată din 12 copii, însoţiţi de directorul şcolii, Vlada Vucinic. Relaţia de colaborare între cele două unităţi de învăţământ a fost stabilită ca urmare a participării echipei de majorete Gimn Star Blaj, antrenate de Cornelia Mărginean, la Festivalul Internaţional de Dans „Joy of Europe”, desfăşurat în luna octombrie, la Belgrad, unde sportivele blăjene au fost găzduite de copiii şcolii belgrădene. În cadrul vizitei efectuate la Blaj, delegaţia sârbă a participat la o serie de activităţi la Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu”, unde au vizionat lucrările unei expoziţii de desene, pictură şi fotografii, precum şi panoul cu imaginile de la festivalul din Belgrad. Totodată, cei 12 elevi ai şcolii din Serbia, care pe perioada şederii la Blaj au fost găzduiţi de familiile elevilor români, au asistat la o scenetă şi la un scurt program de colinde. Oaspeţii din Serbia, împreună cu un grup de 11 copii şi profesori români, însoţit de prof. Carol Badea – directorul liceului blăjean, au fost primiţi apoi la Primăria Blaj de către personalul instituţiei, în frunte cu primarul Gheorghe Rotar, viceprimarul Livia Mureşan şi secretarul Sergiu Ştefănescu, la discuţii luând parte şi Branko Gajic, antrenorul sârb al echipei feminine Volei Alba Blaj. De altfel, pornind de la faptul că echipa de majorete Gimn Star a făcut posibilă vizita delegaţiei sârbe la Blaj, primarul Gheorghe Rotar şi-a început alocuţiunea prin a spune că este un înfocat suporter al sportului, în general şi al voleiului, în special. El a avut numai cuvinte de laudă la adresa voleibalistelor antrenate de Branko Gajic, afirmând că echipa Volei Alba Blaj se situează pe un onorant loc 2 în Liga Naţională, ceea ce pentru un orăşel de 20.000 de locuitori ca Blajul este o adevărată performanţă.
Vlada Vucinic, directorul Şcolii „Starina Novac”, situate în Palilula, unul din cele 17 municipii ale capitalei sârbe, de circa 156.000 de locuitori (n.r. – cât municipiul Piteşti sau puţin mai mare decât Sibiul), i-a înmânat primarului Gheorghe Rotar o frumoasă şi voluminoasă carte despre bogăţia culturală a capitalei Serbiei şi i-a propus edilului-şef din Blaj trecerea la un nivel superior al relaţiei româno-sârbe de la parteneriatul şcolar la cel instituţional, între cele două administraţii. Primarul Gheorghe Rotar a declarat că se simte onorat de propunerea făcută, având în vedere că Blajul are doar 20.000 de locuitori, şi a spus că imediat după sărbătorile de iarnă Primăria Blaj va lua legătura cu administraţia primăriei municipale sârbe pentru stabilirea primelor contacte şi „sper ca într-un an, doi să veniţi la Blaj într-un oraş înfrăţit”. La final, oaspeţii Primăriei Blaj au fost serviţi cu dulciuri şi suc.

Acest articol a fost citit de: 445 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.