blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Administrație » Consiliul Județean Alba va contribui cu peste jumătate din suma necesară reabilitării Câmpiei Libertății din Blaj

Consiliul Județean Alba va contribui cu peste jumătate din suma necesară reabilitării Câmpiei Libertății din Blaj

Publicat în 26.01.2017 la ora 16:46

Câmpia Libertății din Blaj, locul unde în anul 1848, la Marea Adunare Națională, circa 40.000 de români au strigat ”Noi vrem să ne unim cu țara!”, se reabilitează cu 5,2 milioane de lei, iar mai bine de jumătate din bani provin de la Consiliul Județean Alba.

Consilierii județeni din Alba au votat, în ședința ordinară de joi, un proiect de hotărâre care vizează acordarea a trei milioane de lei pentru reabilitarea Câmpiei Libertății, banii fiind ceruți de Primăria municipiului Blaj, care a motivat că obiectivul depășește interesul local, acesta fiind un ”proiect anvergură națională care ține de lupta românilor pentru unitate națională”.

Lucrările de reabilitare a Câmpiei Libertății din Blaj, vizitată anual de 5.000 de turiști, au început în vară și se vor finaliza în circa 12 luni. Inițial, costurile estimate au fost mai mici.

Potrivit proiectului de hotărâre, se doreşte reamenajarea Câmpiei Libertății prin sistematizarea terenului, realizarea unor alei carosabile și pietonale, amplasarea mobilierului urban – bănci, corpuri de iluminat, coșuri de gunoi, cişmele și o fântâna arteziană – și refacerea împrejmuirii.

”Lucrările principale propuse a fi realizate sunt: amenajare alei carosabile, amenajare alei pietonale, amplasare mobilier urban constând din corpuri de iluminat stradal, iluminarea ansamblului monumental Gloria, bănci, catarg repoziționat, cişmele, coşuri de gunoi, fântână arteziană, ȋmprejmuirea incintei prin reamenajarea gardului existent, refacerea porților de acces şi completarea ȋmprejmuirii unde este cazul, sistem de irigații, refacerea spațiilor înierbate, echiparea Câmpiei Libertătii cu utilitătile necesare: apă, canal, energie electrică”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat joi.

Prin realizarea acestui proiect se urmăreşte valorizarea monumentului istoric şi crearea unui spaţiu optim rezolvat din punct de vedere functional și estetic, realizând creșterea gradului de impact istoric, social și mărirea confortului urban.

Cofinanțarea Consiliului Județean Alba va fi asigurată în două tranșe.

Pe Câmpia Libertății se desfășoară, din 2013, Blaj aLive, unul dintre cele mai mari festivaluri din județul Alba.

Ultimele îmbunătățiri ale acestui obiectiv au fost realizate în anul 1998, la vizita fostului președinte Emil Constantinescu.

Câmpia Libertății este situată în lunca Târnavei Mari, în spatele catedralei și a școlilor, aici având loc Marea Adunare Națională din mai 1848. Obiectivul a primit acest nume după ce 40.000 de persoane au strigat, aici, ”Noi vrem să ne unim cu țara!”.

Istoria spune că tot aici, în 1911 s-au ținut serbările semicentenarului ASTREI la care au luat parte oameni de știință și cultură, în timp ce Aurel Vlaicu zbura cu propriul avion deasupra mulțimii. Pe această câmpie a aterizat și avionul care aducea vestea cea mare a reintrării României în război, pentru eliberarea Transilvaniei.

În 1973, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la Revoluţia din 1848, aici au fost dezvelite 24 de busturi ale unor personalități ale istoriei și culturii românești. În prezent sunt 26 de statui.

În 1977, pe Câmpia Libertății a fost ridicat Ansamblul monumental ”Gloria”, un monument de piatră, înalt de 18 metri, pe care este scris „La 15 mai 1848, pe Câmpia Libertăţii, reprezentanţii poporului român au rostit răspicat dorinţa arzătoare a realizării unităţii naţionale a statului naţional român, visul de aur al unor veacuri de suferinţă şi luptă prin istoricele cuvinte: <Vrem să ne unim cu ţara>”. Monumentul mai este compus din statuile a trei tinere fete, turnate din bronz, care reprezintă cele trei mari provincii istorice româneşti: Moldova, Muntenia şi Ardealul.

Acest articol a fost citit de: 73 ori

Un Comentariu la Consiliul Județean Alba va contribui cu peste jumătate din suma necesară reabilitării Câmpiei Libertății din Blaj

  1. andrada Răspunde

    06.02.2017 la 11:35

    Pe cand inaugurarea Palatului Culturii (o vreme, cinematograful orasului) ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.