blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Știri din zonă » Concert de colinde „Deschide uşa, creştine”, la Valea Lungă

Concert de colinde „Deschide uşa, creştine”, la Valea Lungă

Publicat în 10.12.2016 la ora 10:30

Odată intraţi în Postul Crăciunului, colindul s-a întors acasă, la rădăcini, fiind perioada darurilor în satul tradiţional românesc. În acest spirit, duminică, 4 decembrie, la Valea Lungă, s-a desfăşurat a III-a ediţie a Concertului de colinde „Deschide uşa, creştine“, cu colindători invitaţi din satele şi comunele învecinate.

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale: primarul Vasile Puşcă, viceprimarul Lucian Bocea, consilieri locali, dar şi invitaţi de onoare – părintele protopop ortodox de Blaj Ovidiu Nicolae Pop, primarul municipiului Blaj – Gheorghe Valentin Rotar, primarul comunei Ciugud – Gheorghe Damian, Claudiu Răcuci – candidat în Parlamentul României, prof. Silvia Pop – preşedinte ASTRA Blaj şi mulţi locuitori ai comunei, iubitori de cultură şi frumos.
Concertul a fost deschis de gazde, elevi ai Şcolii gimnaziale „Ion Bianu“ Valea Lungă, coordonator prof. Florina Coman, care – prin colinde vechi – au adus vestea naşterii lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu. De la Lunca a venit Grupul de colindători ai Bisericii „Viaţa creştină“, condus de Vasile Tuluş, cu colinde cu caracter biblic, bisericesc. Bucurie şi lumină au adus în sufletul oamenilor şi colindătorii satului Tăuni, coord. preot Nicolae Oltean, cu colindele „Zuriori de ziuă”, „Viflaime”.
Gazdele din Valea Lungă, coordonate de prof. director Călina Comşa şi părintele paroh Nicolae Rădac, au adunat colindători din satele apaţinătoare comunei, scoţând la lumină colinde vechi, nemaiauzite, pline de autenticitate. De la Cenade, satul lui Ion Agârbiceanu, trecut de mult prin vremuri şi vreme, au venit elevi şcolii gimnaziale, acompaniaţi la acordeon de prof. director Ilie Blaga şi la clarinet de glogoveţanul Onisie Haneş. Grupul de colindători din Cergău Mare, în frunte cu primăriţa Lenuţa Aldea, aici în calitate de coordonator al grupului, au adus din lada de zestre străbună a satului colinde şi obiceiuri tradiţionale vechi, păstrate cu sfinţenie. Din satul Lodroman (comuna Valea Lungă), a fost prezent un grup de copii, tineri, cu suflete nobile, colindători păstoriţi de părintele Mihaiu Ştefan. De pe Târnava Mică, a venit grupul de colindători „Pe uliţa satului“ din Biia, condus magistral de Vasile Burja, sprijinit îndeaproape de primarul Florin Mărginean. Mai în sus pe Târnava Mică, din Cetatea de Baltă cea mare au fost prezenţi colindători îmbrăcaţi în straie tradiţionale, un grup bine aşezat pe voci, cu o interpretare de ţinută. Părintele Vasile Goga a interpretat un colind bătrânesc, răscolitor, cu un mesaj binefăcător adresat oamenilor.
Finalul a aparţinut grupului instrumental „Olimp“ format din Silucu Puşcă – clarinet, Onisie Haneş – taragot, Vlad Coţop – orgă şi Florin Dejan – saxofon, care i-au acompaniat pe rând pe: Alexandra Băcilă, proaspătă absolventă a Conservatorului „Gheorghe Dima“ din Cluj, componentă a grupului „Icoane“, cu un grupaj de colinde din străbuni din satul natal, Tăuni, cu o voce impecabilă, şlefuită cu multă iscusinţă de profesorul şi mentorul ei, Ioan Bocşa; de acasă, din Valea Lungă, a fost prezentă Cristina Dalcos-Căpâlnean, componentă a grupului folcloric „Jidvei“, cu colinde, un dar din suflet pentru consăteni; Luminiţa Dejan din Dumbrăveni, însoţită de patru minunăţii de fetiţe, moştenitori ai neamului, a interpretat colinde din satul tradiţional cu mult dar şi har, iar din părţile Huedinului – Oana Bozga-Pintea a adus colindul Apusenilor.
Gazdele concertului au fost Maria Şovrea şi Vasile Velicea, care au omenit colindătorii cu un pahar de vin, mere şi colaci. Prezentarea spectacolului a fost asigurată cu şarm şi profesionalism de prof. Maria Zudor. Organizatorii concertului au oferit spectatorilor un concert de colinde româneşti, oferindu-le o zi de neuitat, cărora trebuie să le mulţumim. Bravo tuturor!

Ioan MIHĂLŢAN

FOTO: Andrei BARTUȘ

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 278 ori

Concert de colinde „Deschide uşa, creştine”, la Valea Lungă
5 (100%) 1 vote

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.