blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Colocviile literare Ion Agârbiceanu, la Cenade

Colocviile literare Ion Agârbiceanu, la Cenade

Publicat în 13.10.2016 la ora 12:14

scoala-gimnaziala-cenadeAsociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român „ASTRA”, Primăria comunei Cenade și Școala Generală „Ion Agârbiceanu” Cenade, au organizat vineri, 30 septembrie 2016, „COLOCVIILE LITERARE ION AGÂRBICEANU”.

Dimineața însorită de toamnă dădea comunei Cenade o aură de mare sărbătoare, precum și frumoaselor dealuri din împrejurimi, pe care în urmă cu 120 de ani locuitorii comunei vedeau un copilaș, un mic ciobănaș, mânându-și mioarele la păscut, cel care peste ani și ani avea să devină o personalitate a literaturii Transilvane și nu numai, – Ion Agârbiceanu.
Delegațiile de participanți la evenimentul cultural – comemorativ au fost primite în curtea școlii, în care este amplasat bustul marelui scriitor, de către primarul comunei, Ilie Neamțu împreună cu soția sa, precum și de președinta cercului ASTRA Cenade – profesoara Livia Breaz. La ora 12,00, la bustul lui Ion Agârbiceanu au fost depuse buchete de flori, apoi primarul comunei, Ilie Neamțu și doamna Livia Breaz au rostit cuvântări de bun venit participanților, urmate de un scurt moment artistic, oferit de elevii clasei a VIII-a din Cenade. Cuvântul de salut a fost rostit de doamna Silvia Pop – președinta Despărțământului ASTRA „Timotei Cipariu” BLAJ, care a expus câteva momente semnificative din viața și activitatea literară a acestui reprezentant de seamă al localității Cenade și al culturii românești. Următoarele momente ale colocviului s-au desfășurat la Căminul cultural al comunei, unde doamna prof. Mioara Pop – director al Bibliotecii Județene “Lucian Blaga”, doamna prof. Livia Breaz, doamna prof. Silvia Pop și doamna prof. Ana Hinescu au susținut o sesiune de comunicări despre activitatea și personalitatea culturală a scriitorului Ion Agârbiceanu. Mesaje și saluturi au fost adresate cu această ocazie din partea Cercurilor ASTRA: Cercul Astra ”Ion Agârbiceanu” Cenade – președinte prof. Livia Breaz; Cercul Astra ”Ion Pop Reteganul” Sîncel – președinte prof. Mihai Buia; Cercul Astra „Timotei Cipariu” Pănade – președinte înv. Maria Zereș, însoțită de rapsodul popular Gheorghe Zereș, care a recitat poezia „Doina la Pănade” a scriitorului Alexandru Brad, nuanțele nostalgice din versurile acesteia putându-se ușor adapta și la Cenade; Cercul Astra ”Ion Bianu” Valea Lungă – președinte prof. Călina Comșa, însoțită de primarul comunei Valea Lungă, domnul  ing. Vasile Pușcă; Cercul Astra ”Ion Bianu” Biia – vicepreședinte ing. Grigore Pop; Cercul Astra Micăsasa – președinte Mărioara Bercea.
La manifestarea culturală și comemorativă au mai participat ca invitați scriitorii albaiulieni Ioan Bâscă și Ioan Brad, primul nominalizat la acest paragraf, lansându-și cu această ocazie cele două volume intitulate ”Alba – O istorie în date”, frumos prezentate de doamna directoare a Bibliotecii Județene și susținute argumentat de autor. Frumoasa manifestare culturală s-a bucurat de succes, asemenea acțiuni fiind de bun augur și pe viitor, fiind un exemplu pentru generațiile tinere, a subliniat în cuvântul său preotul comunei Cenade, pr. Ștefan Breaz.

A consemnat: Ioan BRAD – scriitor, membru UAP

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 52 ori

Colocviile literare Ion Agârbiceanu, la Cenade
5 (100%) 1 vote

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.