blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Politică » Clement Negruț, președinte PMP Alba: ”Guvernul multiplelor ratări”

Clement Negruț, președinte PMP Alba: ”Guvernul multiplelor ratări”

Publicat în 17.10.2013 la ora 18:04

Clement-Negrut-17-octombrie-2013Actuala guvernare îşi dovedeşte incompetenţa ori de câte ori are ocazia în faţa românilor. Un capitol important unde premierul Ponta şi ai lui sunt repetenţi îl reprezintă privatizarea companiilor de stat. Oltchim, Cupru Min şi CFR Marfa sunt examene picate în mod răsunător de către aceşti oameni. În ambele licitaţii desfăşurate anul trecut, mă refer aici la Cupru Min şi la combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, Guvernul a fost incapabil să verifice capacitatea de plată a cumpărătorilor.

Nu aceeaşi a fost cauza eşecului în cazul CFR Marfă. GFR a plătit până în prezent o garanţie de 10 milioane de euro şi un avans de 20 de milioane de euro. Pentru finalizarea privatizării compania ar fi trebuit să mai achite circa 170 milioane de euro. GFR a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfa în luna iunie, oferind 202 milioane de euro pentru 51% din acţiuni. Însă neîndeplinirea a două din cele trei condiţii suspensive ale contractului de privatizare a generat un nou eşec. CFR Marfa are pierderi cumulate de peste 300 de milioane de euro în ultimii cinci ani. In 2004, compania feroviară a fost scutită de plata unor datorii de 120 de milioane de euro.

Vedem acum o nouă tentativă de privatizare a societăţii Cupru Min, din judeţul nostru. În acest timp, de la vârful Ministerului Economiei pleacă un ministru acuzat de subminarea economiei naţionale, vorbim de Varujan Vosganian, apoi ministrul de la Finanţe asigură un interimat timid, iar acum este numit pe post liberalul Andrei Gerea.

După ce procesul de privatizare a acestei importante companii miniere a început destul de prost, noul ministru are o misiune extrem de grea, în ceea ce priveşte Oltchim şi Cuprumin, după cum spunea şi preşedintele Traian Băsescu la ceremonia de investire.

Chiar dacă premierul doreşte reluarea rapidă a privatizării CFR Marfa, am mari îndoieli că aceasta de va putea realiza cu succes dacă greşelile făcute anterior se vor repeta. Forte trist este însă şi faptul că şi în privinţa Cupru Min actualii guvernanţi nu învaţă din greşelile pe care le-au făcut în trecut.

Clement Negruţ, deputat de Alba

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 588 ori

Știri Alba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.