blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Economie » Cercetarea în viticultură se reîntoarce la organizarea din 1959

Cercetarea în viticultură se reîntoarce la organizarea din 1959

Publicat în 01.03.2015 la ora 11:00

vieViticultura, un apendice al institutului de cercetare în horticultură-legumicultură?

România ar putea rămâne cu doar patru mari institute de cercetare agricolă. Sectoarele vizate sunt: producţie vegetală, horticultură-legumicultură, zootehnie şi îmbunătăţiri funciare.
„Cu institutele de cercetare cred că am ajuns la o soluţie comună. În aceste zile, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) lucrează cu Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi, în egală măsură, cu Agenţia Domeniilor Statului (ADS) şi sper să putem face o inventariere cât mai clară în perioada următoare, astfel încât să introducem acea ordonanţă prin care să restructurăm tot sectorul de cercetare agricolă. Vom oferi detalii pe parcurs, pe măsură ce avansăm”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin. Potrivit acestuia, proiectul de ordonanţă privind restructurarea sectorului de cercetare agricolă va ajunge pe masa Guvernului, cel mai probabil, în luna aprilie, iar viziunea de moment este ca România să deţină patru mari institute de cercetare. „Dacă ar fi după mine ar trebui să avem patru mari institute de cercetare, unul pe producţie vegetală, unul pe horticultură-legumicultură, altul pe zootehnie şi unul, eventual, pe îmbunătăţiri funciare. Aceasta este viziunea de moment, dar încă nu avem discuţiile încheiate. Eu sper ca până în luna aprilie să avem ordonanţa pregătită şi să mergem cu ea pe masa Guvernului”, a adăugat ministrul Agriculturii.
Federaţia AGROSTAR a solicitat recent scoaterea staţiunilor de cercetare agricolă de sub tutela Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), restructurarea acestora şi autofinanţarea pe baza proiectelor.
Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj, singura de cercetare în domeniul agricol din județul Alba, este o unitate de cercetare fundamentală și aplicată în domeniul viticulturii și vinificației. Este subordonată Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Valea Călugărească, singurul institut de cercetare-dezvoltare agricolă în domeniul viticulturii al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”. Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj de­servește activitatea viti-vinicolă din județele din centrul Transilvaniei: Alba, Mureș, Sibiu, Cluj, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Hunedoara. Prin marea restructurare gândită acum de Ministerul Agriculturii, SCDVV Blaj ar trebui să treacă în subordinea unui institut de horticultură – legumicultură, cel mai probabil, ca o anexă, organizarea întorcându-se la cea din 1959.
Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj este continuatoarea activităților desfășurate în numeroase structuri de cercetare-dezvoltare, începând cu anul 1946. În acest an a fost înființată Stațiunea experimentală viticolă Crăciunelu de Jos, în subordinea Institutului de Cercetări Agricole al României, cu o suprafață de 70 ha, suprafață ce s-a mărit la 196 ha în 1951. În 1959 stațiunea trece în subordinea Institutului de Cercetări Horti-Viticole, în plus de sectorul viticol activitatea lărgindu-se în sectoarele pomicol și legumicol. Această diversificare a fost marcată și prin schimbarea numelui stațiunii, acesta devenind Stațiune experimentală horti-viticolă.
În anul 1960, sediul stațiunii s-a mutat la Blaj, iar în anul următor activitatea acesteia s-a lărgit prin includerea Grupului Școlar Agricol Blaj și a Pepinierei viticole Agrosem, suprafața totală crescând la 791 ha.
În 1967, Stațiunea Blaj a fost trecută în coordonarea științifică a Institutului de Cercetări pentru Viticultură și Vinificație Valea Călugărească, activitatea restrângându-se numai la profilul viti-vinicol.

Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 470 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.