blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Administrație » Bugetul local al municipiului Blaj va fi concentrat în acest an pe cel mai amplu program de investiţii

Bugetul local al municipiului Blaj va fi concentrat în acest an pe cel mai amplu program de investiţii

Publicat în 08.04.2013 la ora 15:55

“Blajul va avea şi în acest an un buget focusat pe dezvoltare şi echilibru financiar. Structura bugetului pentru anul 2013 are la bază prioritizarea şi transformarea proiectelor în obiective de investiţii“, spune primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Bugetul local pentru anul 2013 are o valoare totală de 27,5 milioane de lei, în această  formă fiind incluse şi sumele alocate de la bugetul de stat. În conformitate cu Legea 273 privind finanţele publice locale, veniturile proprii sunt la nivelul  anului trecut, respectiv de 12,2 milioane lei. În această categorie intră impozitele pe clădiri şi terenuri, cotele defalcate din impozitele pe venit şi alte impozite şi taxe locale.

Cu un buget mai mare cu 9%  faţă de anul trecut , municipalitatea îşi propune să continue cel mai amplu program de investiţii din ultimii ani. Primăria are cuprinse în bugetul de investiţii, obiective aflate în continuare dar şi investiţii noi.

Bugetul este structurat să acopere costurile serviciilor publice dar în acelaşi timp şi să continue dezvoltarea oraşului. Astfel, nu mai puţin de 44,15% din buget va fi indreptat către capitolul investiţii  şi reparaţii capitale. În această categorie intră modernizarea infrastructurii supraterane (asfalt, trotuare, rigole, edificii şcolare şi culturale) şi modernizarea infrastructurii subterane (apă , canalizare).

Administraţia publică locală consideră că reabilitarea, respectiv modernizarea, masivă a oraşului petrecută în ultimii ani este o consecinţă directă a atragerii de noi investitori, a diminuării ponderii salariale din totalul bugetului propriu cu creşterea proporţională a sumelor alocate pentru investiţii. În acest an, salariile angajaţilor reprezintă doar 22,17% din buget.

La capitolul investiţii , anul acesta în valoare de 5,4 milioane de lei, prioritate vor avea lucrările  iniţiate în anii precedenţi precum: reparaţia capitală  a  ultimului etaj la Liceul Timotei Cipariu, noua grădiniţă de pe Câmpia Libertăţii, Parcul Timotei Cipariu, cele două cămine culturale din Petrisat şi Tiur, finalizarea lucrărilor la Piaţa Agroalimentară şi finalizarea lucrărilor la gardul de împrejmuire a Colegiului Naţional Inochentie Micu Clain.

De departe cele mai importante lucrări ce vor fi finalizate în acest an se referă la refacerea carosabilului pe străzile unde s-a încheiat extinderea canalizării. Primele străzi care vor beneficia şi de o modernizare completă sunt: Gheorghe Bariţiu, Alexandru Borza, A.G. Golescu, Iazului şi Morii.

,, Am văzut în ţară, şi chiar în judeţ, oraşe care ani de zile după finalizarea lucrărilor de extindere a canalizării arătau ca după bombardament. Acest lucru nu se va întâmpla şi la Blaj. În cel mult şase luni după terminarea lucrărilor fiecare stradă trebuie să fie asflatată şi readusă la stadiul iniţial’’, afirmă primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Pe lângă refacerile şi modernizările prevăzute după canalizare, administraţia publică din Blaj îşi mai propune să mai dea în folosinţă un alt parc în Mănărade, să continue reabilitarea reţelelor de apă în parteneriat cu Apa CTTA Alba, să monteze o nouă staţie de presiune a apei la Spătac, să ofere utilităţile pentru trei noi investitori care îşi desfăşoară activitatea în zona industrială, să continue montarea de trotuare cu dale pe alte două străzi din municipiu şi să pietruiască alţi 7 kilometri de drumuri de hotar în localităţile componente.

Bugetul  va suporta  anul acesta şi suma de 0.56 milioane de lei contribuţie locală pentru proiectul european de extindere a canalizării. Concret, anul acesta  vor fi realizaţi 25 km din totalul prevăzut de 30 km , iar staţia de epurare  va fi finalizată în proporţie de 70%.

Proiectul de buget iniţiat de primarul Gheorghe Valentin Rotar a fost catalogat de consilierii locali drept unul echilibrat şi a fost votat în unanimitate.

FOTO: ARHIVĂ

Acest articol a fost citit de: 382 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.