blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Blăjenii şi-au umplut cămările duminică de la „Bogăţiile Toamnei”

Blăjenii şi-au umplut cămările duminică de la „Bogăţiile Toamnei”

Publicat în 24.09.2013 la ora 10:00

blaj bogatiile toamneiDumincă, 22 septembrie, în Piaţa Mare Agroalimentară din Blaj a avut loc cea de-a XIII-a ediţie a sărbătorii “Bogăţiile Toamnei”, organizată de Primăria şi Consiliul Local Blaj. De această dată, Blajul a fost gazda unei delegaţii formate din peste 50 de persoane din oraşul înfrăţit Cegledbercel din Ungaria, în frunte cu primarul Jozsef Torok.

Ca în fiecare an, deşi dimineaţă a fost ceaţă, piaţa a fost plină de producători agricoli din Blaj, Tiur, Petrisat, Mănărade, Valea Lungă, Bucerdea Grânoasă, Lunca Târnavei, care şi-au expus legumele şi fructele culese în această toamnă, dar şi alte produse agroalimentare, cum ar fi lactate sau miere. La concursul tradiţional organizat de administraţia locală au participat 44 de producători agricoli. În calcul la stabilirea punctajului au fost luate, în ordine, frecvenţa desfacerii produselor pe pieţele Blajului, suprafaţa cultivată şi frumuseţea standului. O comisie condusă de primarul Gheorghe Rotar şi primarul Jozsef Torok a inspectat standurile, au stat de vorbă cu agricultorii şi le-au apreciat eforturile, cea mai vârstnică producătoare având 81 de ani, din care 25 de ani i-a petrecut în legumicultură.
Ceea ce este extraordinar în acest oraş cu prilejul sărbătorii truditorilor pământului este că aproape toţi comercianţii de la tarabe sunt ţărani sau familii care din tată-n fiu cultivă pământul, iar în fiecare an acesta îi răsplăteşte. Cât despre preţuri, acestea sunt accesibile, având în vedere că sunt produse de fermierii din Blaj şi zona Văii Târnavelor.
Iată preţurile per kilogram ale câtorva soiuri de legume şi fructe expuse: roşii: 3 – 4 lei, ardei gras: 2,5 – 3 lei, gogoşari: 2,5 – 4 lei, vinete: 2 lei, ceapă albă: 1,5 – 2 lei, varză albă – 1,5 lei, varză roşie – 3 lei, cartofi: 1,5 lei, castraveţi: 3 – 4 lei lei, mere: 2 – 3 lei, prune: 2,5 – 3 lei. Poate de aceea, aproape fiecare vizitator al standurilor a plecat acasă măcar cu o plasă plină, iar unii au făcut aprovizionare serioasă pentru iarnă. Şi în acest an am văzut produse uriaşe: un dovleac muntenesc de 20 kg, o varză de 8 kg şi o sfeclă roşie de 3 kg. Nu au lipsit producători de miere de albine şi alte produse apicole, în Blaj existând o asociaţie de peste 100 de apicultori, comercianţii de pâine tradiţională, dar nici standurile Asociaţiei Ţara Vinului Alba, coordonată de preşedintele Ioan Stanciu, iar la mustăriile amenajate în câteva puncte din piaţă doritorii au putut degusta gratuit din savuroasa băutură.
Un grup de săteni din Tiur, îmbrăcaţi în tradiţionalul port popular, a prezentat obiceiul tescuitului vinului. În Hala Agroalimentară au avut loc expoziţii de produse lactate: caş de oaie sau de vacă, telemea, urdă, brânză de burduf, lapte, smântână etc. Ceea ce m-a surprins a fost caşcavalul umplut cu chimen sau cel cu cârnaţi de casă.
Producătorii agricoli au fost recompensaţi de Primăria şi Consiliul Local Blaj cu diplome şi premii în bani: 800 de lei – premiul I, 400 de lei – premiul II, 200 de lei – premiul III şi 100 de lei – menţiune, aspect asupra căruia vom reveni.
Pe parcursul manifestării a avut loc un spectacol de muzică populară prezentat de Ina Todoran, care a interpretat câteva piese din albumul “Mult mă-ntreabă iedera”, lansat la Festivalul Naţional “Strugurele de Aur”, pe scenă urcând şi câştigătoarea Marelui Premiu, Alexandra Băcilă, Reta Rus, Nicu Stângaciu, Ioan Dancu, Felicia Pop, Delia Stanciu, Adina Popa, acompaniaţi de Orchestra „Doina Blajului”. Jocurile româneşti ale “Junilor Blajului”,  dansurile populare ungureşti ale formaţiilor artistice din Petrisat şi dansurile şvăbeşti prezentate de ansamblul folcloric din oraşul ungar Cegledbercel au smuls aplauzele publicului, iar la final, primarul maghiar Jozsef Torok a prezentat un dans comic, spre hazul spectatorilor.
În acest răstimp, micii au sfârâit pe grătare, iar berea şi vinul au umplut mesele.
La eveniment au luat mai parte, pe lângă reprezentanţii Primăriei şi ai CL Blaj, în frunte cu primarul Gheorghe Rotar şi viceprimarul Livia Mureşan, secretarul municipiului, Sergiu Ştefănescu, consilieri locali, dar în piaţă l-am văzut şi pe primarul din Cetatea de Baltă, Mihăilă Cucui. Una peste alta, a fost o manifestare reuşită, ivirea razelor soarelui la orele amiezii contribuind la buna dispoziţie a celor prezenţi.

Acest articol a fost citit de: 597 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.