blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Bărbat din Blaj surprins în timp ce transporta ilegal material lemnos scapă de amendă, după ce agentul constatator uită să semneze procesul verbal

Bărbat din Blaj surprins în timp ce transporta ilegal material lemnos scapă de amendă, după ce agentul constatator uită să semneze procesul verbal

Publicat în 11.03.2019 la ora 19:48

Un bărbat din Blaj, surprins că transporta ilegal lemne, a contestat în instanţă procesul verbal de contravenţie pe care agentul constatator uitase să-l semneze şi a scăpat de amenda de 5.000 de lei pe care poliţistul i-a aplicat-o după ce, luna aceasta, Judecătoria Blaj a anulat documentul.

Faptele pentru care bărbatul a fost sancţionat s-au petrecut în septembrie anul trecut. Agentul de poliţie care l-a oprit în trafic l-a amendat cu 5.000 de lei pentru săvârşirea contravenţiei prevăzute şi sancţionate de art. 19 alin.(1) lit. b) din Legea nr. 171/2010, şi i-a aplicat, totodată, sancţiunea complementară a confiscării materialului lemnos transportat.

Bărbatul a sesizat că poliţistul a uitat să semneze procesul verbal şi s-a hotărât să speculeze acest lucru în instanţă după ce a aflat că, pentru a fi valabil, procesul verbal de contravenţie trebuie să cuprindă următoarele menţiuni: numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, fapta săvârşită şi data comiterii acesteia şi semnătura agentului constatator.

“O condiţie esenţială pentru legalitatea procesului-verbal de contravenţie este semnătura agentului constatator, semnătură care trebuie să existe pe toate exemplarele procesului-verbal de contravenţie, lipsa acesteia fiind sancţionată cu nulitatea absolută a actului. (…) Agentul constatator este învestit cu forţă publică statală, iar modul de emanaţie a acestei forţe publice este tocmai semnătura sa, prin care se conferă putere de act autentic întregului înscris. Lipsa acestei formalităţi nu poate fi sancţionată decât prin nulitatea absolută a procesului-verbal de contravenţie, întrucât, în această situaţie, actul administrativ este esenţialmente inexistent, nefiind decât un înscris, în care au fost constatate anumite aspecte de către o persoană. Semnătura agentului constatator trebuie să poarte asupra tuturor exemplarelor procesului-verbal, neputând fi acoperită în nici un mod”, arată avocatul Raluca Cârstea, Legal Land, citând din considerentele deciziei Judecătoriei Blaj, pronunţate luna trecută (www.rolii.ro).

Practic, instanţa a constatat că procesul verbal nu este semnat de către agentul constatator (deşi cel depus de IPJ era semnat, şi a concluzionat că “este evident că semnătura a fost făcută ulterior, exemplarul depus de către petent nepurtând semne de contrafacere”. Judecătoria Blaj a admis, astfel, plângerea contravenţională formulată şi a anulat procesul-verbal contestat.

FOTO: ARHIVĂ

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 903 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.