blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Atenţie, viticultori! Căderea florilor şi boabelor tinere la Muscat Ottonel este un accident climatic

Atenţie, viticultori! Căderea florilor şi boabelor tinere la Muscat Ottonel este un accident climatic

Publicat în 21.06.2013 la ora 15:13

Declară dr.ing. Liliana TOMOIAGĂ, SCDVV Blaj

muscat-ottonel-blajCondiţiile climatice atipice din primăvara acestui an, cu temperaturi ridicate în preînflorit, urmate de temperaturi reduse şi ploi abundente în perioada de înflorit a viţei de vie, au provocat tulburări de polenizare şi fecundare, soldate cu distrugerea parţială sau totală a inflorescenţelor.
Considerat un accident climatic, fenomenul de cădere a florilor şi boabelor tinere este rezultatul unor reacţii metabolice la condiţiile climatice extreme, care împiedică polenizarea florilor şi determină căderea boabelor mici imediat după ce se formează.
În funcţie de intensitatea fenomenului, pagubele produse pot avea un impact sever asupra producţiei anului în curs. În această primăvară, în podgoriile din România, cel mai afectat soi vinifer este Muscat Ottonel, mărimea pagubelor semnalate fiind cuprinsă între 50% până la 100%. Aspecte similare dar cu incidenţă redusă asupra producţiei au fost observate şi la soiurile: Riesling Italian, Muscat Polscay, Muscat Hamburg.
În baza cercetărilor multianuale efectuate la Staţiunea de Cercetări Viticole Blaj (SCDVV), manifestări similare au fost evidenţiate în primăvara anilor 1984 şi 1985 în câmpul experimental Crăciunel, pe acelaşi soi – Muscat Ottonel.
În ultimii ani, pe fondul accentuării condiţiilor climatice extreme, astfel de fenomene denumite
Coulure (în franceză) sau Shatter (în limba engleză) au fost semnalate în mai multe ţări viticole din Europa, cele mai afectate soiuri fiind, în ordinea importanţei pagubelor produse: Grenache, Malbec, Merlot, Muscat Ottonel.
Factori favorizanţi
Fenomenul de cădere a florilor şi boabelor tinere este declanşat de o serie de factori meteorologici nefavorabili înfloritului şi legării boabelor:
lTemperaturi reduse sub 15 grade C;
lPloi abundente şi de lungă durată;
lÎnnorări accentuate;
lFluctuaţia temperaturilor (perioade cu temperaturi ridicate, urmate de perioade cu temperaturi scăzute), care pot întârzia sau întrerupe fotosinteza.
Alte cauze care agravează efectele includ: sol umed şi fertil, tăierea severă primăvara, portaltoi viguroşi, lumina difuză, aplicarea în exces a îngrăşămintelor cu N.
Soluţii privind refacerea viilor calamitate
În viile afectate, soluţiile recomandate diferă în funcţie de gradul de afectare a inflorescenţelor: în plantaţiile calamitate, unde este afectată producţia principală, în scopul stimulării producţiei secundare se recomandă „ciupitul lăstarilor”. Această lucrare constă în suprimarea vârfurilor de creştere a lăstarilor fertili. Astfel, se provoacă emiterea de copili purtători de inflorescenţe, asigurând pe cât posibil recuperarea parţială a pro­ducţiei pe anul în curs. Concomitent se recomandă aplicarea produselor fertilizante (îngrăşăminte foliare cu potasiu), care să favorizeze formarea strugurilor din copili şi să grăbească maturarea.
Atenţie! Lucrările în verde speciale necesită un volum de muncă ridicat şi vor avea ca efect pornirea în vegetaţie a unui număr prea mare de copili, iar în unele cazuri chiar pornirea în creştere a mugurelui principal din ochiul abia format. Aceasta duce la folosirea neraţională a asimilatelor şi favorizează atacul de mană pe frunzele tinere ale copililor.
Daca accidentul climatic a provocat distrugerea parţială a inflorescenţelor (meiere şi mărgeluire), nu sunt recomandate lucrări în verde speciale, deoarece inflorescenţele neafectate sau cele afectate parţial asigură în bună parte producţia anului în curs. Se recomandă aplicarea raţională a lucrărilor agrotehnice şi fitosanitare corespunzătoare, concomitent cu aplicarea îngrăşămintelor foliare. Astfel, boabele mărgeluite îşi măresc volumul şi cresc în greutate, şi chiar dacă strugurii nu ajung la  mărimea normală, calitatea lor este superioară.
Pentru recomandări suplimentare apelaţi la SCDVV Blaj, str. Gh Bariţiu nr.2, tel. 0258711623, e-mail:scvblaj@cristalsoft.ro

FOTO: ARHIVĂ

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 526 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.