blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Arta picturală a prins rădăcini adânci la Blaj!

Arta picturală a prins rădăcini adânci la Blaj!

Publicat în 19.08.2017 la ora 12:30

Ajunsă la cea de-a XXI-a ediţie, Tabăra internaţională de pictură „Ionechente Micu Clain” desfăşurată la Blaj, în perioada 31 iulie – 13 august 2017, şi-a închis porţile, cu vernisajul expoziţiei lucrărilor de final realizate de artişti.

Ea s-a încheiat cu un bilanţ de invidiat, cu participarea a peste 30 de artişti plastici din Germania (Mirela Anura-Isailă, la origine blăjancă), Grecia (fam. Iliopoulus, 4 persoane), Republica Moldova (Valeria Barbas, Brigalda Eleonora Popa şi Ştefan Popa) şi România (grupul de 6 artişti de la Baia Mare în frunte cu Oros Anca-Delia, nepoată a muzicianului blăjean Celestin Cherebeţiu, Ofelia Huţul – redactorul Albumului Taberei 2016, Victor Dima, Vlad Perianul, cel care realizează Ridichea de Tiur din marmură, Elena Câmpeanu – Universitatea Oradea, Ianza Cristian, urmaş al cioplitorilor de piatră din Padova, Nicolae Iorga etc.) care pe tot parcursul taberei au relaţionalizat foarte bine, împărtăşindu-şi din experienţa lor artistică.
Primarul Blajului, Gheorghe Valentin Rotar, a promis că următoarea ediţie se va extinde la trei săptămâni; se finalizează Casa memorială şi Muzeul dedicat artistului plastic blăjean / directorului taberei, Horea Cucerzan, precum şi editarea în anul 2018 a unui album omagial, cu toţi artiştii participanţi la cele 20 de ediţii ale taberei, fiecăruia dedicându-i-se câte o pagină cuprinzând CV-ul şi 2-3 lucrări executate aici şi donate Muzeului de artă contemporană a Blajului. Prof. Silvia Pop, preşedintele Asociaţiunii ASTRA Blaj, a evidențiat că Blajul trăieşte prin spiritul şi idealurile sale culturale, vibrează în tot ce înseamnă artă, îţi insuflă acel spirit de creaţie patriotic eminescian, cel care a scris aici, la Blaj, în 1866, poezia „Deşteaptă-te române!”, ce poartă şi azi acel fior al dreptăţii şi libertăţii poporului român.
Pictorul Horea Cucerzan, directorul taberei, a propus o inventariere a tuturor operelor de artă create de artişti şi mansardarea podului actualului muzeu de istorie şi cuprinderea tuturor acestora într-un viitor muzeu de artă contemporană, cu o secţie de artă sacră. De la Muzeul de artă Constanţa, muzeograful Geta Deleanu, participantă activă la tabără, după o trecere în revistă a operelor realizate de artişti, a evidenţiat creativitatea şi originalitatea în lucrările realizate. Prof. univ. dr. Cornel Tatai-Baltă, expert în arte vizuale, a arătat că operele / tablourile create sunt un dialog între abstract şi subiectivism mult mai strâns azi; tablourile prezentate exprimă peisaje blăjene de zi şi noapte; stare de linişte – nelinişte; sexualitate şi teme sacre prin care Blajul atrage ca un magnet, oferind acea linişte interioară propice creaţiei artistice.
În încheiere, au fost acordate Diplome de Merit pentru sprijinul acordat bunei desfăşurări a taberei lui Gh. V. Rotar, Liviei Mureşan, viceprimar şi profesorului Ioan Laţiu, director adjunct al Liceului Tehnologic, pentru buna găzduire, precum şi Diplome de excelenţă din partea ASTREI tuturor artiştilor participanţi la tabără, ca o binemeritată recompensă a eforturilor depuse în realizarea operelor de artă (pictură, sculptură). La sfârşitul vernisajului a fost un moment de evocare a activităţii pictorului, sculp­torului Ioan Deva, la 70 de ani, prilej cu care a fost editat un frumos Album omagial „Poezie, sculptură şi muzică” prezentat de C.T. Baltă şi S. Pop. Am remarcat prezenţa la vernisaj a unor iubitori de artă ai Blajului: Ioan Şolea, fost primar, poet Virgil Todeasa, Ioan Bărbat, V. Chirilă/Pongo, Claudiu Nicuşan, etc., iar la final putem spune fără tăgadă că această ediţie a taberei a fost o reuşită artistică în care lucrările realizate vor intra în patrimoniul viitorului muzeu de artă contemporană a Blajului.

Ioan MIHĂLŢAN, Blaj

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 220 ori

Arta picturală a prins rădăcini adânci la Blaj!
5 (100%) 1 vote

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.