Rămâi conectat

Blăjeni

Alexandru George Dehelean, absolventul de ZECE al Blajului

Publicat

în

Alexandru George Dehelean, absolvent al Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj, a reușit performanța de a termina cursurile clasei a XII-a cu media zece curat, într-un an tulburat de actuala pandemie.

Șef de promoție al prestigioasei instituții de învățământ și mândru „veteran” al profilului Matematică-Informatică, Intensiv Informatică, acesta a transmis cum a reușit să se adapteze orelor în mediul online și care a fost „cheia” succesului său academic, de a-și finaliza studiile celor patru ani de liceu cu media 9.98.

Întrebat la ce facultate ar dori să aplice după ce va promova examenul de Bacalaureat din acest an, Alexandru a transmis că vrea să studieze în cadrul Facultății de Medicină „Iuliu Hațeganu” din Cluj-Napoca.

Întrebat dacă a trebuit să meargă la meditații sau ore suplimentare pentru a se pregăti pentru examenul de admitere, ținând cont că este vorba despre o facultate de renume, Alexandru ne-a mărturisit: „Da, am luat ore de pregătire pentru admitere, atât la chimie, cât și la biologie, deoarece admiterea este extrem de dificilă”.

Trecerea de la învățământul convențional, în format fizic, la cel în mediul online a reprezentat o provocare pentru tânărul absolvent. Întrebat cum i s-a părut această schimbare bruscă și cum a reușit să se adapteze la noul stil de învățare, Alexandru a spus: „Școala în mediul online nu mi-a plăcut deloc, profesorii și-au dat silința pentru a realiza cât mai normal cursurile, nu s-a pus problema lipsei mijloacelor tehnice pentru realizarea acestor ore, însă școala online nu a putut lua locul celei cu prezență fizică, iar acest lucru s-a văzut în momentul reîntoarcerii la școală. Consider că notele au fost mai ușor de menținut în această perioadă, profesorii fiind mai indulgenți cu elevii”.

Astfel, Alexandru George Dehelean este mândria Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj și un reper pentru toți tinerii care, prin muncă și ambiție, au dovedit că nici măcar o pandemie nu poate sta în calea viselor lor.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Blăjeni

Aventura vieții pentru blăjanul Ioan Tiurean: 34.000 de kilometri pe motocicletă, din România până în Coreea de Sud și Japonia

Publicat

în

Un blăjan, pasionat de motociclete, călătorii extreme și taekwondo va parcurge în vara acestui an 34.000 de kilometri în ceea ce plănuiește să fie aventura vieții sale.

Ioan Tiurean (54 de ani) a plecat sâmbătă, 15 iunie 2024, din Blaj și își propune să ajungă pe motocicletă până în Japonia, apoi din nou acasă, traseu care ar urma să se finalizeze în jurul datei de 15 septembrie 2024.

Antrenor de taekwondo, deținător al centurii negre 7 DAN, Ioan Tiurean și-a pus în gând de mult timp să ajungă până în Coreea de Sud, la Kukkiwon (organizație cu sediul în districtul Gangnam din Seul, care gestionează și coordonează activitatea de taekwondo la nivel național și internațional).

Blăjanul va reuși să ajungă în templul disciplinei de arte marțiale pe care o practică după luni de planificări, cheltuieli importante și vizite pe la ambasade pentru obținerea vizelor de călătorie. Motociclistul va trece prin Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia, Rusia, Coreea de Sud, Japonia, iar la întoarcere, traseul va fi prin Coreea de Sud, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Turkmenistan, Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, Serbia.

Pe traseul de dus, și-a planificat o vizită scurtă și în Mongolia, până în capitala Ulan Bator. Dorea să ajungă, la întoarcere, și prin Afganistan, dar nu a reușit să obțină viza necesară. Ioan Tiurean (Nelu Tiurean, pentru cunoscuți) spune că va combina plăcerea de a conduce motocicleta cu pasiunea sa pentru aventură și dorința de a cunoaște locuri noi. Prin urmare, are de gând să se oprească pentru a vizita toate orașele importante de pe traseu, inclusiv Moscova, unde vrea să ajungă până în Piața Roșie.

• Primul român cu motocicleta, până în Japonia

În Rusia va parcurge întreg traseul Transsiberianului, de la Sankt Petersburg și până la Vladivostok, în lungime de 11.000 de kilometri. Bărbatul a fost polițist și de-a lungul carierei a lucrat în misiuni de menținere a păcii pentru Națiunile Unite și ca ofițer de securitate la Parlamentul European. Spune că vrea, cu această ocazie, să își testeze limitele. Are experiență, având în vedere că a mai făcut și alte tururi în afara țării, ultimele două fiind în Turcia, în 2022, și în Iran, în 2023.

„Sunt conștient că este foarte greu, dar cred că este posibil, cu condiția ca motocicleta să se comporte în regulă. Mi-am făcut traseul astfel încât să nu mă termine fizic și psihic. Îmi este puțin teamă de diferența de fus orar. Vor fi șapte ore diferență la finalul traseului pe dus. Dar o să merg treptat și cred că mă voi adapta. Am făcut 16.200 de kilometri în Iran. Acum voi parcurge o distanță dublă. Acolo au fost temperaturi și de 52 de grade, aici cu siguranță va fi mai răcoare. Nu am găsit informații despre un tur de asemenea lungime, dus și întors, pe acest traseu, făcut de un român. Cred că sunt, probabil, primul care va merge cu motocicleta pe acest traseu”, spune acesta.

Nelu Tiurean va avea ceva emoții la traversarea Rusiei, având în vedere că, în condițiile războiului din Ucraina, unii ruși ar putea să aibă o atitudine neprietenoasă față de români. „Cu Rusia, cu războiul, nu am nicio problemă. Am avut o mică situație cu viza, dar s-a rezolvat. M-am dus la consulat cu gândul să solicit din start viză pentru șase luni cu multiple intrări, adică să nu mă grăbesc în niciun sens. În final, mi-au dat viză pentru 68 de zile cu două intrări. Acum, dacă voi vizita Mongolia, voi fi fi obligat să aplic din nou pentru viză de Rusia când ajung în Coreea. Dacă nu obțineam viza pentru Rusia ar fi trebuit să renunț de tot la acest traseu”, a precizat antrenorul de taekwondo.

• Costurile totale, estimate la 16.000-17.000 de euro

Ioan Tiurean nu va călători deloc noaptea și și-a preconizat un cost de aproximativ 25 de euro pentru fiecare cazare. Va dormi și la prieteni, antrenori și practicanți de taekwondo cunoscuți de-a lungul timpului prin intermediul acestui sport, în Coreea de Sud și probabil în Japonia și Kazahstan.

„Merg doar ziua, pentru că noaptea e foarte solicitant și obositor. Și riscurile sunt foarte mari. Având în vedere că e singura rută care traversează Siberia, s-ar putea să fie destul de aglomerată în anumite zone, în special cu mașini mari de marfă. Nu vreau să-mi asum riscuri inutile”, a afirmat bărbatul. În total, costurile aventurii sunt estimate la aproximativ 16.000 – 17.000 de euro.

În postările pe care le face pe rețelele de socializare, unde își promovează călătoria, solicită și ajutor financiar de la cei care doresc sau ar putea să îl susțină. A obținut, astfel, donații de circa 2.500 de euro. Informații despre cum se poate dona sunt publicate pe conturile sale de pe Facebook și Instagram. În costurile pentru drum au fost incluse și cele cu benzina și consumabilele. Anvelopele va trebui să le schimbe probabil de două ori, iar uleiul și filtrele – de patru ori. Va lua cu el doar filtrele, care sunt destul de greu de găsit pe stoc la atelierele unde va merge cu motocicleta.

„Am planificat acest tur din anul în care a început pandemia de COVID, dar am reușit abia în acest an să îl fac. Am fost în Coreea de patru ori, cu avionul. Ultima dată anul trecut, când am dat examenul pentru centura neagră & DAN. Vorbind despre taekwondo, toți practicanții își doresc să ajungă cel puțin o dată în viață la Kukkiwon. Vreau să fac, dacă o să pot, o poză cu președintele organizației pe motocicletă”, a completat antrenorul. Acesta a precizat că, inițial, Japonia nu era pe lista sa. A decis s-o includă în itinerar, dacă tot ajunge atât de aproape.

• Patru zile blocat în Vladivostok

Traseul este făcut pe zile, având arondat un anumit număr de kilometri pe care urmează să îi parcurgă zilnic. „În fiecare dimineață, când îmi verific traseul, mă uit în localitatea în care trebuie să ajung și aleg trei hoteluri, în funcție de preț, în primul rând. Apoi, ar trebui să aibă parcare, internet, iar camerele să aibă baie privată. Am zile în care o să fac 370 – 400 de kilometri, dar vor fi și zile cu 800 de kilometri. În ultimul moment a apărut o problemă cu faptul că trebuie să ajung cu patru zile mai devreme la Vladivostok. Rușii mi-au impus să ajung luni dimineața cu motocicleta în port, unde să fac procedurile la vamă. Apoi trebuie să las motocicleta acolo timp de patru zile, până joi, 18 iulie, când pleacă feribotul spre Coreea de Sud. Voi vedea acum cum voi recupera cele patru zile pe traseu”, a afirmat Nelu Tiurean. În Coreea de Sud și în Japonia și-a planificat câte o „vacanță” de o săptămână.

Nelu Tiurean are permis pentru motociclete din 2011 și nu credea, în urmă cu 20 de ani, că va ajunge să parcurgă atâtea mii de kilometri. „Am avut, până la un moment dat, o spaimă fantastică de motociclete. Am și căzut odată, în copilărie, într-o groapă excavată pe un drum de țară. Și de atunci nu m-am mai urcat ani de zile”, spune motociclistul.

După o vizită la Bruxelles, a ajuns să cumpere o motocicletă de 1.000 de centimetri cubi de la un prieten. Apoi și-a mai luat una, iar în final a achiziționat o Honda Crosstourer 1200, cu care a mers în călătoriile de până acum și cu care va parcurge și traseul până în Japonia.

• Accidentul din Armenia

„Crosstourer-ul este o motocicletă de drum lung, pe care am o poziție extraordinar de comodă. Pot să conduc 1.000 de kilometri pe zi, fără nicio problemă. Mă opresc, beau cafea, merg mai departe. Are cutie automată, setez o viteză constantă, îmi pun muzică și plec la drum”, afirmă motociclistul. Singurul accident pe care l-a avut a fost în Armenia, la întoarcere din turul Iranului, în 2023.

„Am avut un impact frontal cu o mașină într-o intersecție. Nu mi-a acordat prioritate la semafor. Eu am intrat în intersecție, el mi-a tăiat calea și am intrat frontal în el. Din fericire, am reușit să frânez la timp, m-am lovit în el și m-a aruncat în spate, dar tot în picioare. Adică motocicleta a rămas tot pe roți”, spune Nelu Tiurean. Despre modul în care sunt respectați motocicliștii în trafic, în România, afirmă că mai este mult de învățat.

„Mai este de lucru la respectul pentru ceilalți participanți la trafic. Sunt oameni care te văd în oglindă, dar n-au nicio reacție. De multe ori, ar putea să tragă un pic mai pe dreapta, cu 40-50 de centimetri, nu mai mult, ca să poți trece. Dar nu, încă n-au cultura aia ca dincolo, în alte țări”, completează acesta.

• Permis de conducere internațional

Șapte dintre țările pe care le va tranzita solicită la intrare prezentarea unui permis de conducere internațional. Este vorba despre Mongolia, Coreea de Sud, Japonia, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Turkmenistan și Azerbaidjan.

„Permisul de conducere internațional este eliberat în România de Automobil Club Român (ACR) la prețul exorbitant de 1.200 de lei, la care se adaugă 700 de lei taxa de membru ACR, care cuprinde taxa de înscriere în ACR, și taxa anuală de membru ACR. Permisul este valabil un an. În concluzie, o hoție pe față. Asta în condițiile în care în Germania, Marea Britanie și alte țări, taxa pentru permisul de conducere internațional este de 5 euro.

Din fericire, există și alternative prin care se poate evita această jecmăneală pe față. Anul trecut, pentru turul Iranului, țară care solicită permis de conducere internațional, am apelat la International Drivers Association. Am plătit pentru permisul de conducere internațional aproximativ 46 de dolari pentru un an. Adică aproximativ 250 de lei. Anul acesta, pentru turul care urmează să îl fac am plătit 66,88 de dolari și este valabil 3 ani”, a mai afirmat Nelu Tiurean.

Autostrada Transsiberiană se întinde în toată Rusia, de la Marea Baltică până la Oceanul Atlantic (Marea Japoniei). Drumul este cunoscut și sub numele de AH6 și leagă Sankt Petersburg de Vladivostok. Transsiberianul se situează pe locul doi în topul celor mai lungi autostrăzi naționale din lume.

Câteva din punctele interesante ale drumului, identificate de Nelu Tiurean: pleacă din Europa și se termină în Asia; traversează 7 fusuri orare și 23 de regiuni diferite; oamenii de pe drum au patru religii; zone climatice diferite, temperatura variază de la 5°С până la 35°C; accesibil doar vara (iunie, iulie și august); distanța medie între orașele din Siberia, 400-700 de kilometri; fără zone de camping. Partea principală a călătoriei este prin Siberia și Taiga, zone cu climă aspră, vreme în schimbare, fără benzinării și locuri de cazare.

• Club sportiv cu peste 50 de cursanți

Ioan Tiurean a înființat la Blaj, în 2000, Clubul Sportiv Koryo. Scopul organizației este practicarea și promovarea taekwondo-ului, a artelor marțiale și a sportului de masă în general. În prezent, în cadrul clubului, peste 50 de copii și tineri practică acest sport deosebit. Numele a fost ales datorită semnificației istorice pe care acesta o are. Koryo a fost regatul coreean fondat în anul 918, care a unificat și condus întreaga peninsulă coreeană până în 1392.

Numele „Korea” derivă din numele regatului Koryo. În anul 2000, clubul s-a afiliat la Federația Română de Taekwondo, organizație din care s-a retras în 2009. Din anul 2010, Clubul Sportiv Koryo este membru în Asociația Română de Taekwondo, iar din 2014 este membru al Kukkiwon (Kukkiwon Membership System).

sursa: libertatea.ro

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Blăjeni

Blăjeanca Bianca Moldovan, locul II la Cupa României de Artă Florală – 2023

Publicat

în

Blajenca Bianca Moldovan a obținut locul II la Cupa României de Artă Florală – 2023, transpunând pasiunea ei pentru flori în aranjamente desăvârșite, realizate cu emoție, măiestrie și creativitate.

Bianca Moldovan s-a născut la confluența celor două Târnave, în orașul pe care cu multă admirație Mihai Eminescu l-a numit „Mica Romă”: „Unde s-a născut Școala Românească, acolo m-am născut și eu, la BLAJ”.

A îndrăgit florile de mică mărturisește artista: „îmi transmiteau o energie pozitivă și simțeam că locul meu este în preajma lor”.

După câteva experiențe în alte domenii de activitate, a început în 2011 o afacere în domeniul floristic, administrând Florăria ”Casa Florilor” Blaj, prin intermediul căreia realizează tot ce înseamnă design floral atât pentru ocaziile de zi cu zi, cât și pentru evenimente mai mari precum nunți, botezuri, petreceri: ”Prefer să lucrez cu flori naturale, întrucât acestea au puterea de a transmite o emoție și energie aparte, percepută în special de oamenii care privesc dincolo de planul material. Cu toate acestea, pentru că acesta este un business, realizez la cerere și design floral folosind flori artificiale”, spune Bianca.

La scurt timp a realizat că acest domeniu este o chemare pentru ea și drumul pe care avea să meargă cu drag. Știind că în arta florală nu este suficient să fii autodidact, s-a înscris și a urmat cursurile la Filomena Flower School, unde a consolidat arta de a utiliza și transforma frumusețea florilor prin informațiile și tehnicile dobândite.

Odată implementată sămânța dorinței de a învăța și a crește în acest domeniu, Bianca a participat la experiențe de neuitat, printre care cele oferite Timfloralis (Timișoara) sau Simfonia Lalelelor (Pitești) și diferite workshopuri excepționale susținute de nume mari ale floristicii precum Alex Choi, Nicu Bocancea, Slava Rosca, Ella Fodor și diferite alte seminarii.

În 2021, a participat la Cupa României de Artă Florală și la Concursul Internațional Botanica Cup Debrecen 2022, unde a devenit vicecampioana ocupând locul II.

„Sunt o fire romantică, câteodată visătoare, dar ambițioasă și perseverentă ca să nu spun ”încăpățânată” și mereu gata a înfrunta noi provocări. Muncesc cu drag în domeniul ales și florile îmi oferă permanent o sursă de inspirație. Dorința de a cunoaște mă ghidează spre o perfecționare constantă și spre noi orizonturi. Personalitatea mea se reflectă în seriozitatea realizării aranjamntelor, în grija permanentă pentru cei dragi, bucuria celor care sunt plăcut impresionați de ,,roadele” muncii mele”, povestește artista.

Cupa României de Artă Florală ediția a V-a 2023 a fost organizată de Asociația Antreprenorilor din Domeniul Floristic (AADF), a cărei membră este și blăjeanca. Competiția desfășurată la Stadionul Ghencea din București a fost un concurs greu, spune artista, mai ales că a participat alături de concurenți de calibru mare, ”ceea ce a făcut din această ediție a cupei o provocare pentru mine”.

Pe parcursul a două zile au avut loc cinci probe care au necesitat multă muncă, cunoștințe, pregătire îndelungată, creativitate, inovație, stăpânirea tehnicilor, dar mai ales stăpânirea emoțiilor și controlul stresului realizării unor lucrări mari și complexe pe durată limitată de timp: „Pe parcursul competiției am fost ajutată și asistată de Odrida-Dragomara Fleser. Însă pot afirma cu toată ființa că cel mai mare sprijin l-am avut din partea familiei mele de la începutul ideii de a participa la acest concurs și până la obținerea locului al doilea la această Cupă. Cu această ocazie, mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine în acest proiect!”, a transmis Bianca.

Obținerea acestui premiu înseamnă mult pentru artista din Alba, atât în plan personal, întrucât și-a depășit propriile limite, cât și în plan profesional: „M-am provocat să particip la o astfel de competiție și să realizez lucrări care merg dincolo de planul comercial și pe care, de altfel, nu le-aș realiza în mod uzual”.

Anul acesta competiția a avut ca temă principală sustenabilitatea și a fost alcătuită din cinci probe, trei dintre ele fiind pregătite în proporție de o treime de acasă atât ca idee/concept, cât și ca structura lor, urmând ca în timpul competiției să fie aplicate florile și tot materialul vegetal planificat inițial. Și au mai fost încă două probe surpriză, date la fața locului cu materiale vegetale și non-vegetale stabilite de organizatori.

Cele trei probe cunoscute de dinainte au fost:

1. Season of change (sezonul schimbării): O lucrare de dimensiuni mari prin care să se interpreteze și să se reprezinte o stare de tranziție/schimbare, respectând criteriile impuse. Lucrarea a fost realizată cu materiale biodegradabile.

2. Nature’s Fairy-body decoration: Realizarea unui accesoriu de corp, purtabil, cu tema Zâna Naturii, alegând un element din cele cinci elemente ale naturii și ilustrându-l prin materialele și design-ul ales. S-au folosit materiale reciclabile, fluturaș badminton, lână și mohair recuperate din obiecte vestimentare.

3. Reframe de future (Reîncadrează viitorul): Realizarea unui buchet de flori în tehnica paralelă, interpretând și arătând cum vrea fiecare concurent să proiecteze viitorul ținând cont de tema competiției și criteriile impuse.

Toate cele cinci lucrări au fost jurizate de 3 jurați internaționali în baza unor criterii specifice stabilite și standardizate de instituția internațională Florint- International Florist Organization https://www.florint.org/.

Celor care și-ar dori să participe la un astfel de concurs, Bianca le-ar recomanda cu mare drag ca mai întâi de toate să urmeze un curs de bază în floristică, să studieze cât pot de mult, să practice, să se inspire și să persevereze în ceea ce își propun, având credința că prin disciplină și răbdare orice obstacol poate fi depășit.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Blăjeni

21 octombrie 1754 – Se inaugurează primele şcoli din Blaj, iar oraşul devine centrul învăţământului românesc din Transilvania

Publicat

în

21 octombrie 1754 – Se inaugurează primele şcoli din Blaj, iar oraşul devine centrul învăţământului românesc din Transilvania

Pe 21 octombrie 1754 se inaugurau primele şcoli din Blaj, nucleul viitorului seminar şi gimnaziu. Din acest moment, Blajul va deveni centrul învăţământului românesc din Transilvania.

Şcolile din Blaj au fost constituite sub patronajul Bisericii Române Unite cu Roma (Biserica Greco-Catolică), constituind nucleul viitorului seminar şi gimnaziu din Blaj. Datorită acestor şcoli Blajul va fi supranumit „Mica Romă”. Iniţiativele de fondare a unor şcoli româneşti, încep de la marele luptător pentru drepturile poporului român din Transilvania, Episcopul martir Inocenţiu Micu-Klein (1692-22 septembrie 1768) care adresează Împăratului Carol al VI-lea, o serie de memorii cerând înlăturarea discriminărilor şi nedreptăţilor ce se făceau românilor. Într-un memoriu din 1732, episcopul arăta necesitatea imperioasă a înfiinţării de şcoli pentru “fiii neamului nostru”.

După surghiunirea episcopului Inocenţiu, urmaşul său la conducerea Bisericii Române Unite cu Roma (Greco-Catolică), episcopul Petru Pavel Aron (1709-9 martie 1764) înfiinţează, printr-un document din 11 octombrie 1754, şcolile din Blaj pe care le numeşte metaforic “fântâni ale darurilor”.

Este vorba, pentru început, de trei şcoli: Şcoala de obşte (elementară) – pentru învăţarea citirii, scrierii, socotirii şi “cântării” în limba română, “nici o plată de la ucenici aşteptându-se”, Şcoala latinească (de grad mediu) care va deveni gimnaziu şi liceu şi Şcoala de preoţie, mai târziu seminar, apoi Academie Teologică. Şcolile erau frecventate de fiii ţăranilor iobagi români şi ai oamenilor săraci de la oraşe.

De pe băncile Şcolilor din Blaj, au absolvit, următorii membrii ai Academiei Române: Nicolae Densuşianu, Ion Bianu, Ion Agârbiceanu, Zenovie Pâclişanu, Gheorghe Suciu, Octavian Fodor, Emil Negruţiu.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din Zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

blajinfo, stiri blaj, informatii blaj