blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Alee a celebrităţilor la Blaj, Alba Iulia, Alba Iulia, Blaj

Alee a celebrităţilor la Blaj, Alba Iulia, Alba Iulia, Blaj

Publicat în 10.01.2013 la ora 21:41

Ce mi-aş dori la începutul anului 2013? Ce să-i răspund prietenului meu Virgil, dar Silviei Pop, lui Ioan Buzaşi, lui Alexandru Brad? Iată cel mai simplu răspuns. Mi-aş dori ca oraşul Blaj, apoi Alba Iulia, sau ambele în acelaşi timp, să deschidă în inima lor istorico-sentimentală, în longevivii parametri ai contemporaneităţii, o Alee a celebrităţilor.

De ce o asemenea Alee? La fel de simplu: pentru că „timpul nu mai are răbdare”, se rostogoleşte îngrozitor şi sentimentul valorilor este nepermis de marginalizat şi riscăm să ne prăbuşim într-o groaznică nepăsare şi apatie, ce duce la ştergerea de pe retina memoriei a personalităţilor ce le-au rotunjit portretul de ferestre spre lume. Alegerea acestor reprezentanţi benefici ai culturii şi civilizaţiei româneşti rămâne la latitudinea consiliilor locale, a instituţiilor şi Dicţionarelor Literaturii, Artei, Muzicii, Arhitecturii etc.
Alegerea locului pentru această Alee trebuie făcută cu mare responsabilitate, dincolo de respiraţia înflăcărată a inimilor cetăţenilor acestor urbe. Suntem tentaţi să sugerăm asemenea locuri pentru Alee, dar lăsăm competenţele locale să propună pentru a nu ne amesteca în treburile interne ale acestora. M-am scârbit de telefoane târzii prin care sunt întrebat de una, alta, şi mai ales „să mai las dracului” problemele oraşului gri – cel de Jos, Alba Iulia, că prea obosim organele locale. Dincolo de asemenea sintagme, rog pe cei doi primari Hava şi Rotaru, să pună în discuţie asemenea propunere, iar ziarul „Unirea” în special, dar şi celelalte două cotidiane să popularizeze asemenea dorinţă. Ce ziceţi, dragi blăjeni? Dar voi, albaiulieni? Haideţi să dăm mână cu mână, înţelepciune cu înţelepciune şi să punem de-o hartă a demnităţii comune. O Alee a celebrităţilor este o propoziţie atât de simplă căreia nu i se mai poate pune nicio întrebare. Mulţumesc pentru acest sentiment comun al valorii! Apropo, ce-ar zice şi Aiudul, Sebeşul, Câmpeniul, Abrudul?

Ion MĂRGINEANU

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 370 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.