blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Adolescenta din Blaj care i-a pozat nud unui artist plastic de 74 de ani și a încercat ulterior să-l şantajeze și-a aflat pedeapsa

Adolescenta din Blaj care i-a pozat nud unui artist plastic de 74 de ani și a încercat ulterior să-l şantajeze și-a aflat pedeapsa

Publicat în 05.09.2019 la ora 17:54

O adolescentă de 17 ani, un artist plastic de 74 de ani, portrete nud şi un şantaj de 20.000 de euro… Acestea sunt „ingredientele” unui caz care s-a derulat la Judecătoria Blaj şi care s-a încheiat prin pronunţarea unei decizii penale definitive.

Faptele au avut loc în 2017 şi 2018, iar instanţa a finalizat, recent, motivarea hotărârii prin care tânăra (M. Alexandra) a primit măsura educativă a supravegherii pe o perioadă de 6 luni pentru şantaj în formă continuată. Artistul plastic (D. Nicolae, 74 ani) i-a realizat tinerei mai multe portrete şi desene nud.

Ulterior aceasta l-a sunat şi l-a ameninţat că, dacă nu îi va înmâna suma de 20.000 euro va sesiza poliţia şi îi va face plângere penală pentru tentativă la viol. Speriat artistul s-a conformat în prima fază şantajului tinerei şi i-a dat acesteia o sumă de bani, urmând ca restul să fie plătiţi la momentul la care devine majoră.

Adolescenta a continuat, însă, cu şantajul şi i-a solicitat alţi bani, motiv pentru acre bărbatul a mers la poliţie. În 15 ianuarie 2018 a fost organizat un flagrant, tânăra fiind surprinsă cu suma de 4.800 de lei primită de la artistul plastic căruia i-a pozat nud. Tânăra a fost reţinută pentru 24 de ore, iar după câteva luni a fost trimisă în judecată.

Potrivit anchetatorilor, artistul plastic i-a realizat tinerei, în cursul anului 2015, mai multe portrete şi desen nud. Ulterior aceasta l-a sunat şi l-a ameninţat că, dacă nu îi va înmâna suma de 20.000 euro, pe care i-a solicitat-o în două tranşe cu scadenţă în data de 20 decembrie 2017 şi luna mai 2018, va sesiza organele de poliţie sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la viol. Artisul plastic i-a solicitat tinerei să se întâlnească pentru a discuta în mod direct şi i-a propus să-i plătească 15.000 lei pentru a nu mai depune plângere împotriva sa. Astfel, în data de 21 august 2017 s-a întâlnit cu tânăra de 17 ani, care era însoţită de mama ei, ocazie cu care fata a primit suma de 9.000 lei, iar diferenţa de 6.000 lei urmând să o primească în momentul în care va împlini 18 ani. În acest scop a fost întocmit un înscris denumit ”Înţelegere”, semnat atât de artist cât şi tânără şi mama acesteia.

La aproximativ o săptămână, victima şantajului a fost contactată telefonic din nou, de pe un alt număr, întrucât aceasta obişnuia să-şi schimbe des cartelele şi i-a solicitat suma de 2.500 lei pentru a-i înmâna unui pretins avocat, iar în caz că refuză, l-a ameninţat cu plângere penală pentru tentativă de viol. Bărbatul a acceptat şi s-a întâlnit pe stradă cu inculpata şi i-a înmânat suma solicitată. Pentru că fata a continuat să îl sune şi să îl ameninţe, artistul plastic a depus plângere la poliţie. Anchetatorii au decis să organizeze un flagrant, lucru care a avut loc în 15 ianuarie 2018, când tânăra a fost surprinsă cu suma de 4.800 de lei asupra sa, bani remişi de bărbat la înţelegere cu poliţia. Femeia a fost reţinută pentru 24 de ore, iar, după câteva luni a fost trimisă în judecată pentru şantaj în formă continuată.

• Considerentele reţinute de instanţa de judecată

„Elementul material al laturii obiective este reali zat de acţiunea de constrângere, impunând victimei să facă ceva împotriva voinţei sale – să îi remită inculpatei diverse sume de bani, exercitată prin ameninţare – că îi va face plângere penală pentru tentativă de viol, act de natură să îi inspire teamă – având în vedere că inculpata a ameninţat-o în repetate rânduri, într-o perioadă lungă de timp. Constrângerea a avut ca obiect obţinerea unui folos patrimonial, respectiv să o determine pe persoana vătămată să îi plătească mai multe sume de bani. Urmarea imediată constă în atingerea adusă relaţiilor sociale referitoare la libertatea morală a persoanei, de a decide ce conduită să adopte în societate. Raportul de cauzalitate rezultă din aceea că, în lipsa constrângerii exercitate de autor, libertatea morală a victimei nu ar fi fost încălcată. Pe latură subiectivă, inculpata a acţionat cu intenţie directă, întrucât şi-a dat seama că prin aceste ameninţări exercită o constrângere asupra victimei pentru a o determina să acţioneze contrat voinţei sale, urmare pe care a dorit-o. De asemenea, există scopul special prevăzut de lege deoarece a urmărit să dobândească în mod injust un folos ptrimonial pentru sine- obţinerea unor sume de bani”, se precizează în conţinutul hotărârii de la Judecătoria Blaj.

Instanţa a mai reţinut că fapta prezintă o gravitate ridicată, ce este determinată de natura infracţiunii şi limitele de pedeapsă (de la 2 la 7 ani), modul concret de comitere (în formă continută) precum şi modul determinat de operare. Luând în considerare faptul că era minoră, precum şi alte lucruri favorabile, hotărârea a fost una minimă, respectiv ”măsura educativă a supravegherii pe o durată de 6 luni”. Magistratul a mai impus tinerei obligaţia de a urma un curs de pregătire şcolară; de a nu se apropia şi de a nu comunica cu victima, precum şi aceea de a se prezenta la Serviciul de Probaţiune Alba la datele fixate de acesta. Hotărârea nu a fost contestată de niciuna dintre părţile implicate.

sursa: adevarul.ro

Acest articol a fost citit de: 1161 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.