blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Transformat din ruină în „diamant”, Palatul Cultural din Blaj, pe lista scurtă a celui mai prestigios concurs de arhitectură al Uniunii Europene

Transformat din ruină în „diamant”, Palatul Cultural din Blaj, pe lista scurtă a celui mai prestigios concurs de arhitectură al Uniunii Europene

Publicat în 21.01.2017 la ora 10:02

Palatul Cultural din Blaj a intrat în cea de-a doua etapă de selecție a concursului de arhitectură contemporană organizat de Comisia Europeană. Transformat din ruină în „diamant”, obiectivul s-a distins dintr-o listă de 356 de proiecte, fiind unul din cele 10 cu care România intră astfel în semifinala celui mai prestigios concurs în domeniu.

Un număr de 86 de experți independenți, asociații naționale de arhitectură din 39 de țari participante și Comitetul Consultativ au nominalizat pentru ediția din acest an 356 de proiecte care au intrat în competiția pentru cele două distincții. La sfârșitul acestei luni, juriul a decis lista scurtă de 40 de lucrări din care se vor alege cele 5 finaliste, fiecare dintre ele urmând a fi vizitată în luna aprilie a acestui an.
Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană este o distincție ce se acordă o dată la doi ani, și care certifică și recompensează exemple deosebite de lucrări arhitecturale, fiind completată de o Mențiune Specială care se acordă unui singur ansamblu. În joc sunt și două sume de bani, de 60.000 de euro pentru câștigătorul premiului Uniunii Europene și 20.000 de euro pentru mențiune. Distincția pusă în joc are ca scop creșterea nivelului de conștientizare a excelenței în domeniul arhitecturii, atrăgând atenția asupra contribuției profesioniștilor europeni în dezvoltarea de noi concepte arhitecturale, tehnici și tehnologii.
Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în data de 26 mai, la Barcelona, unde vor participa nu doar câștigătorii, ci și finaliștii, autoritățile Comisiei Europene și ale Parlamentului, precum și actori ai universului arhitectural care răspund prin munca lor la nevoile secolului în care trăim.
”Am spus mereu că reabilitarea Palatului Cultural din Blaj nu este doar o lucrare de suflet, ci și o datorie morală și iată că demersurile noastre sunt recunoscute la nivel european, apreciate de specialiști în domeniul arhitectural. Acest fapt mă bucură cu atât mai mult pentru că reprezintă o certificare a unei lucrări excepționale, prin care redăm Blajului un obiectiv de o importanță covârșitoare”, declară Gheorghe Valentin Rotar, edilul Blajului, sub administrația căruia s-a reușit finalizarea investiției de 3,6 milioane de lei.

Daniela STOIA

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 1121 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.