Rămâi conectat

Știri din zonă

Tânăr de 34 de ani din Bucerdea Grânoasă reținut de polițiștii din Blaj pentru violență în familie

Publicat

în

Ieri, 26 iunie 2022, polițiștii Secției 5 Politie Rurala Blaj au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 24 ani, din comuna Bucerdea Grănoasa, care este cercetat pentru violență în familie, distrugere, violare de domiciliu și amenințare.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, la data de 26 iunie 2022, în jurul orei 22.30, în urma unui conflict spontan avut cu o rudă, un bărbat de 58 de ani, din comuna Bucerdea Grănoasă, ar fi pătruns, fără drept, în curtea acestuia și l-ar fi agresat și amenințat.

În cursul zilei de azi, 27 iunie, persoana reținută va fi prezentată în fața magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

FOTO: ARHIVĂ

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Știri din zonă

Cum a fost „abandonat”, într-o pădure din comuna Jidvei, un tezaur dacic extrem de valoros

Publicat

în

Un tezaur de monede dacice vechi de peste 2000 de ani, descoperit întâmplător într-o pădure din județul Alba, a stat „abandonat” aproape o lună de zile de autoritățile competente.

Obiectele ar proveni din epoca dacică, iar în urma unei prime estimări, a rezultat că ar avea o valoare patrimonială deosebită. Deși descoperirea a avut loc încă din luna august, abia în 19 septembrie au ajuns arheologii în zona respectivă și au recuperat tezaurul format din 116 de obiecte.

Persoana care a făcut descoperirea inițială este un tânăr de 27 de ani, din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale. Acesta a anunțat în termenul legal Primăria Jidvei în legătură cu comoara găsită pe teritoriul comunei și a predat 22 de monede.

Conform legii în vigoare, primăria avea la dispoziție 72 de ore pentru a informa Direcția Județeană de Cultură (DJC) și 10 zile pentru a preda obiectele. În continuare, DJC ar fi trebuit să transmită obiectele muzeului județean și să fie demarată cercetarea arheologică, într-un regim de urgență. Doar că acest lucru nu s-a întâmplat.

În 13 septembrie, tânărul care a făcut descoperirea a postat pe Facebook mai multe fotografii cu monedele găsite și, astfel, s-a sesizat și poliția, care a demarat o anchetă.

IPJ Alba a transmis că tânărul ”a sprijinit polițiștii și arheologii la descoperirea și documentarea tezaurului”. Pe un grup al celor care se ocupă cu detecția, acesta afirmă că nu a fost chemat la fața locului când au săpat arheologii.

• Bunuri de patrimoniu din categoria „Tezaur”

„Tezaurul se întindea pe o distanță de 30 de metri. Adâncimea de recuperare de la suprafață a fost de 5 cm până la 20 de cm. Când am găsit locul de depozitare unde se vedeau mai multe monede în aceeași groapă, am oprit săpăturile și le-am lăsat pe mâna specialiștilor. Dar arheologii din județul Alba nici măcar nu m-au chemat la fața locului când au săpat”, a transmis tânărul din Mureș.

„Luni, 19 septembrie 2022, polițiștii, împreună cu experți arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și detectoristul au identificat într-o pădure din localitatea Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică. Acesta cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III – II a. Chr), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană”, a transmis IPJ Alba, într-un comunicat de presă.

Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experților rezultă că artefactele aparțin Patrimoniului Cultural Național, unele dintre ele aparținând categoriei Tezaur.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 53 de ani din Mihalț cercetat de polițiștii din Blaj, după ce a fost surprins în timp ce conducea un moped fără a avea permis

Publicat

în

Ieri, 26 septembrie 2022, în jurul orei 18,20, polițiștii rutieri din Blaj au depistat un bărbat de 53 de ani, din comuna Mihalț, în timp ce conducea un moped fără să posede permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de mopedist, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 54 de ani din Jidvei cercetat de polițiști, după ce a fost surprins conducând fără permis

Publicat

în

Ieri, 25 septembrie 2022, în jurul orei 21.00, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei au depistat un bărbat de 54 de ani, din comuna Jidvei, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Jidvei, fără să posede permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din Zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

blajinfo, stiri blaj, informatii blaj