blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Peste 1000 de persoane au defilat cu torțe, prin centrul municipiului Blaj, la parada din cadrul „Sărbătorii Libertății” – 2017

Peste 1000 de persoane au defilat cu torțe, prin centrul municipiului Blaj, la parada din cadrul „Sărbătorii Libertății” – 2017

Publicat în 11.05.2017 la ora 22:36

Centrul municipiului Blaj a răsunat, în această seară, de muzică de fanfară și tropote de cai. Peste 1000 de persoane cu torțe aprinse și călăreți în straie populare au defilat prin oraș, în cadrul tradiționalei parade organizate la ”Sărbătoarea Libertății”.

Este vorba despre o tradiţie veche, încă din perioada interbelică, reînviată de câțiva ani, prin care localnicii îi aniversează pe participanţii la Marea Adunare de pe Câmpia Libertăţii din 15 mai 1848. Cei care nu s-au alăturat ”coloanei”, au avut ocazia să urmărească de pe margine un adevărat spectacol.

Începând cu ora 20.00, atmosfera anilor revoluţionari a pus stăpânire pe Mica Romă. Pe o rază de câteva sute de metri de la kilometrul zero al municipiului, unde răsunau cântecele patriotice, sute de oameni, grupuri de copii și adulți veniți din zonele apropiate ale Blajului, dar și localnici, mișunau dornici să participe sau să asiste la paradă.

Procesiunea a început pe ”Marșul lui Iancu”, din centrul municipiului, iar în fruntea paradei s-a aflat ”Avram Iancu”, pe calul său cel alb, care i-a condus și în acest an pe cei care au venit să ducă tradiția mai departe.

Călăreți din Tiur,  îmbrăcați în straie naționale, peste 1000 de elevi și dascăli ai Blajului cu torțe în mâini, dar și simpli localnici au defilat spre încântarea celor care au venit să admire parada de pe margine.

Pe tot parcursul drumului, fanfara Centrului de Cultură ”Augustin Bena” de la Alba Iulia a întreținut atmosfera de sărbătoare cu cântece patriotice.

Prezenți la manifestare au fost și primarul Blajului, Gheorghe Rotar și Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, în fața coloanei.

Este pentru al nouălea an consecutiv când se organizează un astfel de eveniment. Primăria Blaj și-a dorit să reînvie o tradiție existentă în Mica Romă în perioada interbelică, aceea ca dascălii și elevii din școlile Blajului să participe în luna mai la o procesiune de torțe, călăreți și fanfară care să aducă aminte de faptele înaintașilor lor.

Sărbătoarea Libertății continuă la Blaj, după următorul program:

• Vineri, 12 mai 2017

– Ora 18.00 – Lansare album fotografic „Crescendo 10 ani. O poveste cu prieteni” şi concert aniversar „Crescendo”, profesor Adrian Solomon – Centrul Cultural „Iacob Mureşianu”.

• Luni – Vineri, 8-12 mai 2017

– Cupa „Inochentie Micu Clain”, ediţia a X-a: competiţii sportive de fotbal, baschet, tenis de masă, volei, cu participarea tuturor şcolilor din Blaj – Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain”.

• Sâmbătă, 13 mai 2017

– Ora 10.00 – Depunere de coroane – Esplanada Catedralei Mitropolitane Blaj, Piaţa 1848;
– Ora 11.00 – Lansare de carte: „Nu ne mai vrea pământul”, poeme de Emilia Amariei, organizată împreună cu Uniunea Scriitorilor Mureş, Protopopiatul Greco Catolic Blaj, ASTRA Blaj – Liceul Tehnologic „Ştefan Manciulea” Blaj;
– Ora 19.00 – Seară de teatru: „Florin Piersic pur şi simplu” – Centrul Cultural „Iacob Mureşianu”.

• Duminică, 14 mai 2017

– Ora 18.30 – Spectacol Folcloric, cu participarea Centrului Cultural „Augustin Bena” Alba Iulia – Centrul Cultural „Iacob Mureşianu”.

• Luni, 15 mai 2017

– Ora 10.00 – Sesiune de comunicări şi referate „Blajul şi idealul Revoluţiei de la 1848”, organizată de ASTRA – Centrul Cultural „Iacob Mureşianu”;
– Ora 13.00 – Concurs de poezie patriotică „Noi suntem români”, organizat de ASTRA – Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain”.

Acest articol a fost citit de: 2128 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.