blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Palatul Culturii Blaj – proiect de reabilitare

Palatul Culturii Blaj – proiect de reabilitare

Publicat în 20.01.2013 la ora 22:38

Consilierii județeni vor supune la vot, joi 24 ianuarie 2013, un proiect de hotărâre “privind încuviinţarea cererii adresate Consiliului Local al Municipiului Blaj pentru transmiterea unui bun imobil, din domeniul public al Municipiului Blaj şi din administrarea Consiliului Local al Municipiului Blaj, în domeniul public al Judeţului Alba şi în administrarea Consiliului Judeţean Alba”.

Imobilul la care se face referire este clădirea Palatului Cultural din Blaj,  situată în Piaţa 1848 nr.7 din Blaj. Inaugurată în anul 1936 ca și gazdă de proiecte culturale, educaționale și artistice, aici a funcționat cinematograful oraşului şi, o perioadă, Muzeul de Istorie şi Etnografie, Biblioteca Orăşenească şi Centrul de Radioficare. Clădirea nu a mai fost însă funcțională din anii ‘90 când a fost distrusă în proporție de 40% într-un incendiu, sala de spectacole fiind distrusă în întregime.

Prin proiectul de hotărâre, se intenționează transferul în patrimoniul CJ Alba a nivelulului parter al imobilului, în vederea co-finanțării cu circa 1 milion de euro a lucrărilor de restaurare a Palatului Cultural din Blaj. Valoarea totală a investiției este estimată la 2 milioane de euro și are ca termen de finalizare anul 2016.

Azi, clădirea se află într-o avansată stare de degradare, “pierzând capacitatea de a funcţiona în conformitate cu raţiunea pentru care a fost creată, de multă vreme fiind percepută ca o prezenţă incomodă din punct de vedere economic şi urbanistic” se arată în prezentarea proiectului “Concurs manifest de idei – Reabilitarea Corectă a Palatului Cultural din Blaj”, lansat în iunie 2011 de către Asociația “Transilvania Fest”, Primăria Blaj și Consiliul Județean Alba. La concursul de proiecte au participat 11 echipe de  arhitecți și firme specializate în acest domeniu, iar “solutia”  câștigătoare, aparținând SC “Enclava de Arhitectură” din Brașov (arh. Radu Ursoiu și arh. Iulian Ungureanu), a fost desemnată de un juriu al cărui președinte a fost Șerban Sturdza – presedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania. Câștigătorii au fost recompensați cu 3000 de euro, sumă la care au contribuit British Council România și Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu Londra.

Primăria Municipiului Blaj, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba a demarat încă din anul 2010 lucrările de reabilitare a centrului istoric al municipiului Blaj, cu o suprafaţă de 14.000 mp. Nucleul istoric al oraşului având ca punct de reper Catedrala Greco-Catolica „Sfânta Treime”, edificiu baroc, realizat între 1741-1749 şi extins în 1838, concentrează principalele dotări publice ale oraşului printre care şi Palatul Culturii, inaugurat în 1936. “Ocupând o poziţie privilegiată în piaţa centrală, Palatul Culturii poate fi adus în ipostaza de a revitaliza viaţa culturală a centrului istoric prin implementarea în acest loc a unei funcţiuni adecvate, o dotare publică ce ar putea deveni un important pol al localităţii, loc de informare şi de petrecere a timpului liber” se mai afirmă în prezentarea proiectului de idei.

Proiectul arhitecților Radu Ursoiu și Iulian Ungureanu de la SC “Enclava de Arhitectură” prevede amenajarea unei săli de spectacole multifuncționale, a unei zone administrative și a zonei actorilor.

Bogdan PRESECAN

Acest articol a fost citit de: 450 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.