blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Politică » (P) Alegeri Locale 2016 – Primarul Gheorghe Valentin Rotar, candidat PNL: „Pe drumul renaşterii culturale a Blajului!”

(P) Alegeri Locale 2016 – Primarul Gheorghe Valentin Rotar, candidat PNL: „Pe drumul renaşterii culturale a Blajului!”

Publicat în 29.05.2016 la ora 22:05

gheorghe-valentin-rotar-mai-2016Până acum v-am arătat felul în care dezvoltarea Blajului a început cu infrastructura, v-am prezentat marile investiţii realizate în perioada 2012-2016, ca un argument al faptului că suntem pe drumul cel bun şi v-am îndemnat ca împreună, Blăjeni – Rotar – Dumitrel, să continuăm dezvoltarea oraşului. Astăzi vreau să vă prezint proiectele de dezvoltare în domeniul culturii, pe care le am în vedere la Blaj, în perioada 2016-2020.

Drumul renaşterii culturale a Blajului l-am început tot cu infrastructura, pentru că nu poţi dezvolta o mişcare culturală puternică fără a deţine o infrastructură adecvată. Marile proiecte în reabilitarea infrastructurii culturale au început acum opt ani şi au continuat într-un ritm susţinut, pentru că am decis că Blajul trebuie să pună în valoare renumele său istoric şi cultural. Am început cu marile urgenţe ale Blajului, Biblioteca, Şcoala Ardeleană şi “Muzeul de Istorie” Augustin Bunea, care s-au mutat în spaţii noi, complet reabilitate. Astfel de clădiri, care au fost uitate, au fost transformate în spaţii de lectură şi carte, în spaţii muzeale şi expoziţionale. Muzeul adăposteşte şi o expoziţie de artă modernă, creată la Blaj de artiştii plastici participanţi la Tabăra de Artă Inochentie Micu Clain. În viitor, se va amenaja, într-o altă clădire, situată pe strada Dr. Vasile Suciu, primită ca donaţie de municipiul Blaj, un spaţiu expoziţional destinat artei plastice mo­derne. În paralel a fost modernizată şi clădirea Centrului Cultural “Iacob Mureşianu”, pentru a găzdui spectacole de teatru sau concerte de muzică. Reabilitarea Pieţei 1848 şi a Parcului “Avram Iancu” au pus în valoare toate edificiile din centrul istoric al Blajului, dar au şi creat un nou spaţiu destinat spectacolelor în aer liber.
Achiziţionarea, prin cumpărare, împreună cu Consiliul Judeţean Alba, a Palatului Cultural şi finalizarea reabilitării acestuia în 2016 este o dovadă că parteneriatul Rotar – Dumitrel nu este unul al vorbelor, ci al faptelor. Palatul Cultural, edificiu impunător, „victima” unui incendiu devastator, poate acum, la 80 de la inaugurare, să găzduiască din nou, în cele mai moderne condiţii, manifestări şi spectacole culturale de cea mai înaltă ţinută. Următorul proiect important va fi reabilitarea Câmpiei Libertăţii, pentru ca, în anul 2018, la 170 de ani de la Revoluţia de la 1848 şi la 100 de ani de la Marea Unire, Blajul să întâmpine istoria aşa cum se cuvine.
Nu în ultimul rând, construirea căminelor culturale de la Tiur, Mănărade şi Petrisat au făcut ca în aceste zone din Blaj să fie puse în valoare tradiţiile şi obiceiurile comunităţilor de aici. La Petrisat lucrurile merg mai departe, urmând a se amenaja şi o expoziție etnografică permanentă a maghiarilor din zona Târnavelor, în clădirea vechiului cămin cultural, acum reabilitat în întregime.
Pe lângă infrastructura culturală, am asigurat întregul sprijin manifestărilor culturale de înaltă ţinută. Serbările Libertăţii, Tabăra Internaţională de Artă Inochentie Micu Clain, Festivalul Cânt şi Joc de pe Târnave, concertele şi spectacolele din perioada verii din Parcul Avram Iancu, manifestarea Blajul salută Marea Unire sunt evenimente culturale deja consacrate. Blajul a sprijinit, ca partener al Consiliului Judeţean Alba,  festivalul Cultură pentru cultură, una dintre cele mai importante manifestări culturale din România, care adună aproape toate comunităţile rurale din Alba şi care pune accentul pe tradiţiile şi obiceiurile satului. Nu în ultimul rând, organizarea, tot în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba şi împreună cu concernul Bosch Rexroth, a unuia dintre primele 10 festivaluri de muzică pentru tineret din Europa de Est, BlajAlive, a făcut ca Blajul să devină una din cele mai atractive destinaţii de concert, în luna iunie, din România.
Odată cu finalizarea infrastructurii culturale, manifestările artistice, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, vor fi continuate şi extinse. Palatul Cultural va găzdui şi o parte a Festivalului de Teatru de la Alba Iulia, dar şi concerte de operă, ope­retă, jazz şi blues, expoziţii de artă, târguri de carte etc.
Blajul are acum capacitatea de a redeveni micul oraş în care viaţa culturală şi tradiţia istorică vibrează la orice colţ de stradă. Văzând de unde am plecat şi unde am ajuns, pot să afirm că drumul nu a fost simplu şi nici uşor, dar realizările noastre arată că şi în viaţa culturală am reuşit să punem  Blajul înainte de toate!

PNL Alba – Publicitate electorală

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 124 ori

(P) Alegeri Locale 2016 – Primarul Gheorghe Valentin Rotar, candidat PNL: „Pe drumul renaşterii culturale a Blajului!”
2 (40%) 2 votes