blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Administrație » Operatorul „Greendays” a câștigat licitația privind activitatea de colectare a deșeurilor menajere în Municipiul Blaj și în zece comune învecinate

Operatorul „Greendays” a câștigat licitația privind activitatea de colectare a deșeurilor menajere în Municipiul Blaj și în zece comune învecinate

Publicat în 29.08.2018 la ora 17:31

ADI Salubris a încheiat primul contract pentru colectarea deșeurilor, în zona 4 a județului Alba. Valoarea contractului pentru perioada celor 5 ani este de circa 4,8 milioane de euro.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Salubris” Alba a finalizat procedura de selecție pentru concesionarea serviciului de colectare și transport a deșeurilor în zona 4 a județului. Câștigător al licitației a fost desemnată Asocierea SC Greendays SRL Baia Mare / Greendays 2-Solucoes Ambientas SA din Portugalia. Contractul dintre reprezentanții ADI Salubris și operatorul desemnat în urma procedurii a fost încheiat în 23 august 2018. Acesta este primul contract încheiat din cele 4 care trebuie să fie finalizate de ADI Salubris pentru colectarea deșeurilor din județul Alba.

Zona 4 are o populaţie de circa 45.000 de locuitori şi este formată din municipiul Blaj şi comunele Cergău, Cenade, Valea Lungă, Cetatea de Baltă, Jidvei, Şona, Sâncel, Bucerdea Grânoasă, Crăciunelul de Jos şi Roşia de Secaş. Ordinul de începere a contractului va fi dat după patru luni de la data semnării, perioadă în care operatorul va derula activitățile specifice de mobilizare. Tot în această perioadă, cele 11 consilii locale vor adopta hotărâri prin care se vor aproba tarifele cu care societatea menționată a câștigat licitație de concesionare. Astfel, în mediul urban tariful perceput va fi de 8,16 lei pe persoană, fără TVA. În rural se va plăti tariful de 260,55 de lei/tonă, fără TVA. Populația din mediul rural va achita contravaloarea serviciului de salubrizare la primărie, tariful pentru o persoană urmând să fie calculat în funcție de cantitatea de deșeuri colectată de operator de la persoanele fizice. Pentru anul 2018, o medie a tarifului ar urma să fie cuprinsă între 4 lei și 5 lei, lunar, pentru o persoană.

Un al treilea tarif din ofertă este cel pentru agenție economici, instituții publice, administratori de piețe și organizatori de evenimente și a fost stabilit la valoarea de 407,19 lei/tonă, tot fără TVA. Operatorul va mai derula și alte activități, la cerere, cum ar fi colectarea deșeurilor voluminoase, a cadavrelor de animale, precum și a celor abandonate pe domeniul public. Valoarea contractului încheiat pentru o perioadă de 5 ani este de 22.536.583,07 lei, respectiv circa 4,8 milioane de euro. Asocierea celor două societăți va plăti trimestrial o redevență de 5 la sută din cifra de afaceri în ceea ce privește colectarea și transportul deșeurilor către fiecare UAT, în funcție de cantitatea de deșeuri care va fi colectată. De asemenea, acesta va achita către ADI Salubris, tot trimestrial, o taxă de administrare cifrată la 0,75 la sută din cifra de afaceri. Contractul ar urma să intre în vigoare la sfârșitul acestui an, când se va împlini termenul de 4 luni stipulat în contract. Până atunci se speră ca licitația organizată de Consiliul Județean Alba, în scopul concesionării Centrului de Management al Deșeurilor de la Galda de Jos și a stației de transfer de la Blaj, să fie finalizată.

Inițial, câştigător al licitaţiei a fost stabilit ofertantul reprezentat de Asocierea SC Brai – Cata SRL Bucureşti (lider asociere) / SC Stericycle Romania SRL Jilava. Pe locul doi s-a situat Asocierea SC Greendays SRL Baia Mare (lider asociere) / Greendays 2-Solucoes Ambientais SA, ai cărei reprezentanţi au formulat contestaţie. CNSC a admis contestația și a transmis organizatorului licitației obligația de reevaluare a ofertelor. În urma procesului de reevaluare a rezultat un nou câștigător al procedurii, respectiv asocierea celor două firme cu acționari din Portugalia.

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 288 ori

Apreciază acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.