Rămâi conectat

Actualitate

Obiceiuri şi tradiții de 1 Aprilie. Originea Zilei Păcălelilor | blajinfo.ro

Publicat

în

Originea sau istoricul obiceiului de a face păcăleli de 1 aprilie, Ziua Păcălelilor. Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri de 1 aprilie | blajinfo.ro

Trimiterea la o întâlnire inutilă a prietenilor sau alte farse similare sunt cunoscute, în cele mai multe țări europene, încă din secolul XVI. Ziua de 1 Aprilie este marcată în întreaga lume prin farse făcute de oameni celor apropiați.

ZIUA PĂCĂLELILOR. Tradiţii şi obiceiuri de 1 aprilie

1 aprilieJaponezii sărbătoresc la 1 aprilie „Ziua păpuşilor”, în care se oferă în dar păpuşi.

Ziua Păcălelilor este sărbătorită şi în unele state din America Latină – Peru, Mexic şi Columbia, dar la 28 Decembrie, sub numele de „Dia de los inocentes” („Ziua celor naivi”).

În România, păcălelile de 1 aprilie au început să fie practicate în secolul al XIX-lea. Tot la noi, se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul.

Ziua Păcălelilor este marcată timp de două zile în Anglia: cel păcălit este numit „noddy” şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei. În Scoţia, acestuia i se spune „April qowk” sau „April cuckoo” (cuc de aprilie – trad.), pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte venirea primăverii.

Importanţa cu care este privită Ziua Păcălelilor în Marea Britanie este dovedită de emisiunile TV, care nu de multe ori au derutat populaţia.

În Suedia, păcăleli se fac şi pe data de 1 mai, deşi această dată nu este la fel de populară ca 1 aprilie.

Citește și: Păcăleli și farse de 1 APRILIE: Idei de farse pe care prietenii le vor ține minte mult și bine

ZIUA PĂCĂLELILOR. Originile

Legat despre apariţia Zilei Păcălelilor, ipoteza acceptată susţine că originea zilei de 1 aprilie are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian în Franţa, anul 1582. În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie. După schimbarea calendarului gregorian, în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut iniţial probleme de a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiţi „nebuni de aprilie”. Pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii.

Înainte de apariţia Zilei Păcălelilor au existat festivalul roman Hilaria, care se ţinea pe 25 martie, sau, în perioada medievală, Festinul Proştilor, marcat pe 28 decembrie.

Marcată mai întâi în Europa, Ziua Păcălelilor a emigrat peste Ocean şi apoi pe tot globul.

ZIUA PĂCĂLELILOR. În 1957, BBC a difuzat un documentar despre o fermă din Elveţia specializată în cultivarea de spaghete. Imaginile prezentau fermierii care culegeau spaghetele din arborii… de spaghete. Fiind vorba de o publicaţie renumită pentru seriozitate, ştirea a prins, fiinde preluată de presă.

Tot BBC a anunţat, în 1980, ca legendarul ceas mecanic londonez Big Ben va fi înlocuit cu unul electronic. Informaţia a revoltat opinia publică britanică, o mulţime de cetăţeni exprimându-şi protestul în legătură cu această schimbare.

În 1998, un ziar din Alabama a anunţat că parlamentul statului Alabama a hotărât să schimbe valoarea numărului lui Pi, rotunjindu-l la valoarea 3.

În 1950, o televiziune olandeză a anunţat că Turnul din Pisa s-a prăbuşit.

„Bill Gates a fost asasinat” era anunţul făcut de anumite pagini de internet din China şi Coreea.

Astronomul britanic Patrick Moore a anunţat la radio pe 1 aprilie 1976 că la ora 09:47 va avea loc un eveniment unic: planeta Pluto va trece în spatele lui Jupiter, provocând temporar o aliniere care ar putea contracara şi diminua gravitaţia Pământului.

În 1983, agenţia Associated Press anunţa de 1 aprilie ca un profesor de istorie de la universitatea din Boston a reuşit să stabilească originea „Zilei bufonului”. El afirmă că bufonul de la curtea împăratului Constantin s-a lăudat că ar putea conduce imperiul la fel de bine ca şi stăpânul său. Acestuia i-a plăcut ideea şi i-a permis măscăriciului să se aşeze la cârma ţării o zi pe an, de 1 aprilie. Difuzată de o agenţie de presă serioasă, ştirea a fost preluată de toată presa americană şi abia mai târziu s-a aflat că profesorul respectiv făcuse o glumă.

În 1995, ziarul Irish Times anunţa că între conducerea Disneyland şi guvernul rus se desfăşoară negocieri privind achiziţionarea trupului lui Lenin în vederea expunerii lui, cu mausoleu cu tot, în parcul de distracţii de la Paris.

Există chiar şi un film cu tema 1 aprilie – April Fools Day. Pelicula a debutat în 1996. Un grup de studenţi petrece weekendul care include Ziua Păcălelilor pe o insulă. Ei cat victime, pe rând, unui ucigaş.

Sursa Gandul.info

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Actualitate

Concertul de pricesne „Mergeai cu Crucea în spate”, o sărbătoare „de suflet și pentru suflet”, în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj

Publicat

în

Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj a fost neîncăpătoare la întâlnirea cu cei mai cunoscuți și mai îndrăgiți interpreți de muzică populară din Transilvania, Veta Biriș, Sava Negrean Brudașcu, Nicolae Furdui Iancu, Mariana Anghel și Ionuț Fulea, luni, 25 martie 2024, cu ocazia concertului de pricesne „Mergeai cu Crucea în spate”.

A fost, de asemenea, un eveniment „de suflet”, pentru că distinsa Doamnă Veta Biriș a ales să-și aniverseze cei 75 de ani, înconjurată fiind de prietenii și colegii de cântec și de mulțimea aflată în Catedrală.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin intermediul Preasfinției Sale Cristian Dumitru Crișan, i-a conferit Doamnei Veta Biriș Ordinul Ioan Inochentie Micu-Klein, ca „semn al prețuirii și binecuvântării sale pentru dragostea și dăruirea manifestate față de Cristos și față de Biserică și pentru mărturisirea credinței creștine prin cuvânt și fapte bune”.

Pentru cei care nu au reușit să fie prezenți fizic în Catedrala Blajului, dar și pentru cei care vor să retrăiască emoțiile și momentele de har ale acestei seri, suntem bucuroși să anunțăm că pe data de 3 mai 2024, în Vinerea Mare, postul de televiziune România TV va difuza evenimentul, informează Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

Luni, 25 martie 2024, de „Sărbătoarea Bunei Vestiri”, sub înaltul patronaj al Mitropoliei Greco-Catolice din Blaj, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major și Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în prezența Preasfinției Sale Cristian Dumitru Crișan, Episcop Auxiliar al Eparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a avut loc, în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj un eveniment de profundă trăire spirituală și de înaltă ținută artistică.

Seara a debutat cu celebrarea Acatistului Buneivestiri, cântat de seminariștii Seminarului Arhiepiscopal Major Bunavestire, celebrat de Părintele Protopop Cristian Rus.

Catedrala Blajului a fost neîncăpătoare la întâlnirea cu cei mai cunoscuți și mai îndrăgiți interpreți de muzică populară din Transilvania, la acest eveniment fiind prezente oficialități civile locale și județene, dar și mulți iubitori de spiritualitate și de frumos, din Blaj și din tot Ardealul.

A fost un eveniment „pentru suflet”, deoarece nume de rezonanță ale folclorului românesc, Veta Biriș, Sava Negrean Brudașcu, Nicolae Furdui Iancu, Mariana Anghel și Ionuț Fulea, și-au pus darul cântecului, cu care au fost din plin binecuvântați, în slujba lui Dumnezeu și spre folosul spiritual al celor prezenți, ca un moment de pregătire pentru Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului.

A fost, de asemenea, un eveniment „de suflet”, pentru că în spațiul sacru care este Biserica, în casa lui Dumnezeu, distinsa Doamnă Veta Biriș, un om cu suflet bun, generos și frumos, pe cât de renumită ca artist, pe atât de modestă ca om și o vrednică credincioasă greco-catolică, a ales să-și aniverseze cei 75 de ani, înconjurată fiind de prietenii și colegii de cântec și de mulțimea aflată în Catedrală.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin intermediul Preasfinției Sale Cristian Dumitru Crișan, i-a conferit Doamnei Veta Biriș Ordinul Ioan Inochentie Micu-Klein, ca „semn al prețuirii și binecuvântării sale pentru dragostea și dăruirea manifestate față de Cristos și față de Biserică și pentru mărturisirea credinței creștine prin cuvânt și fapte bune”.

Pricesnele specifice Postului Mare, interpretate cu sensibilitate, trăire și har de artiștii prezenți, cuvântul de învățătură al Episcopului Auxiliar despre Post, Vinerea Mare, convertire, speranță și Înviere, momentele și cuvântările aniversare s-au împletit într-un întreg armonios, generând o atmosferă de profundă trăire sufletească, de o intensă încărcătură emoțională, o adevărată Sărbătoare a sufletului, evenimentul fiind prezentat de Părintele Zaharie Pintea.

Pentru cei care nu au reușit să fie prezenți fizic în Catedrala Blajului, dar și pentru cei care vor să retrăiască emoțiile și momentele de har ale acestei seri, suntem bucuroși să anunțăm că pe data de 3 mai 2024, în Vinerea Mare, postul de televiziune România TV va difuza evenimentul.

A consemnat Pr. dr. Zaharie Pintea,
pentru Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Vizită filantropică a membrilor Comitetului parohial din Parohia Blaj III, la Căminul pentru persoane vârstnice din Municipiu

Publicat

în

Marți, 26 martie 2024, o parte din membrii Comitetului parohial al parohiei Blaj III, însoțiți de părintele paroh Ovidiu Pop și de subsemnata, au vizitat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Căminul pentru persoane vârstnice din municipiul Blaj, unde sunt găzduite în prezent 12 persoane vârstnice.

La îndemnul Mântuitorului: „bolnav am fost și M-ați cercetat!” (Mt. 25, 36), credincioși ai parohiei au poposit pentru câteva clipe la acest așezământ social, aflat în grija Consiliului Local Blaj. Cu acest prilej, vizitatorii au oferit beneficiarilor flori și pachete cu daruri, în valoare de 1.000 de lei, dar mai ales au adus zâmbete pe fețele vârstnicilor, care sunt îngrijiți în cele mai bune condiții prin strădania personalului angajat și prin sprijinul autorităților locale, dar sunt vitregiți de prezența și căldura familiilor lor. În momentele petrecute împreună, vârstnicii găzduiți în acest așezământ au depănat amintiri, și-au mărturisit dezamăgiri sau neîmpliniri ale vieții, dar și speranțe pentru viitor.

Pe parcursul întâlnirii, am cântat împreună tradiționalul „La mulți ani!”, dar ne-am și rugat cu toții. În acest context, părintele protopop a rostit o scurtă meditație duhovnicească despre purtarea de grijă a Macii Domnului față de toți creștinii, îmbărbătându-i pe cei prezenți și adresând cuvinte de apreciere pentru personalul angajat. Totodată, la final, părintele protopop a vizitat pe fiecare vârstnic în camera lui, oferindu-le încă o dată cuvinte de mângâiere.

Activitatea social-filantropică desfășurată în această zi se înscrie în seria acțiunilor organizate la nivelul Protopopiatului Ortodox Blaj, în contextul declarării anului 2024 în Patriarhia Română drept „Anul omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor” şi „Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi”. Mulțumim bunilor credincioși ai parohiei Blaj III pentru implicarea neobosită în această acțiune și Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să dăruiască sănătate tuturor celor bolnavi.

Asistent social,
Veronica Pop

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 21 de ani din Blaj reținut de polițiști, după ce a furat dintr-un imobil două butelii și o bicicletă

Publicat

în

Vineri, 22 martie 2024, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Blaj au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 21 de ani, din municipiul Blaj, care este bănuit de săvârșirea unei infracțiuni de furt calificat.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în perioada 8 – 13 martie 2024, ar fi pătruns, prin efracție, într-un imobil din Blaj și ar fi sustras o bicicletă și două butelii.

Tânărul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.

FOTO: ARHIVĂ

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din Zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

blajinfo, stiri blaj, informatii blaj