blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Medicul Mihai Nemeți, de la Spitalul Municipal din Blaj, i-a revascularizat chirurgical artera carotidă unui pacient care a suferit un accident cerebral

Medicul Mihai Nemeți, de la Spitalul Municipal din Blaj, i-a revascularizat chirurgical artera carotidă unui pacient care a suferit un accident cerebral

Publicat în 26.11.2016 la ora 12:02

medic-mihai-nemeti-blajÎn cursul săptămânii trecute, Spitalul Municipal Blaj a înregistrat o premieră medicală. Medicul specialist de chirurgie cardiovasculară Mihai Nemeţi i-a revascularizat, chirurgical, artera carotidă unui pacient în vârstă de 66 ani, care a suferit un accident cerebral.

Tânărul medic blăjean spus că, în prezent, compartimentul de chirurgie vasculară nou înfiinţat, din cadrul secţiei chirurgie a spitalului blăjean, deserveşte întreaga paletă de patologii vasculare, astfel încât pacienţii din Blaj şi din zonă nu mai trebuie să apeleze la unităţile medicale din alte oraşe pentru intervenţii.

De săptămâna viitoare, la Blaj se vor face şi primele operaţii oftalmologice, cei doi medici specialişti având la dispoziţie o sală de operaţie dotată, fiind deja făcute primele programări în acest sens.

Începând din 1 noiembrie 2016, în cadrul secţiei chirurgie din Spitalul Municipal Blaj, funcţionează compartimentul chirurgie vasculară, cu 7 paturi, condus de dr. Mihai Nemeţi, medic specialist de chirurgie cardiovasculară. Acest compartiment a luat naştere în urma colaborării care exista deja, de la începutul anului, între dr. Mihai Nemeţi şi medicii de chirurgie generală, după ce s-a constatat faptul că există un aflux semnificativ de bolnavi cu patologie vasculară. Astfel, în unitatea medicală blăjeană, au apărut şi primele intervenţii chirurgicale, în special pe sistemul arterial, în condiţiile în care la sistemul venos erau făcute până acum operaţii de către chirurgii din spitalul blăjean, respectiv cele de varice.

„Săptămâna trecută s-a realizat o premieră şi anume o intervenţie care a constat în revascularizarea chirurgicală a arterei carotide. Este vorba despre un pacient în vârstă de 66 ani care a suferit un accident vascular cerebral semnificativ, iar în urma investigaţiilor de specialitate s-a constatat că una dintre principalele artere care irigă masa cerebrală era stenozată, adică înfundată în proporţie de 95%, existând riscul producerii, în orice moment, a unui al doilea accident vascular cerebral, cu consecinţe fatale. Din acest motiv s-a realizat această intervenţie, care a decurs foarte bine, pacientul externându-se fără nici un fel de probleme, practic indepărtându-se de un posibil alt accident cerebral, posibil fatal.

Tot săptămâna trecută s-a mai realizat o intervenţie, pe care noi dorim să o considerăm de rutină, respectiv revascularizarea chirurgicală a membrelor inferioare. Sunt pacienţi aflaţi în iminenţa de a-şi pierde membrele inferioare din cauza bolilor de artere şi încercăm să facem tot ce putem, astfel încât să îi redăm societăţii şi să îşi poată folosi cât se poate de normal respectivele segmente ale organismului.

Compartimentul chirurgie vasculară s-a înfiinţat la 1 noiembrie, dar există o colaborare mai veche între mine şi colectivul de chirurgi generalişti. În urma acestor colaborări, s-au făcut numeroase intervenţii, precum cele de revascularizare a membrelor inferioare, tot felul de ocluzii ale aortei, care este vasul principal al organismului, tot pentru a reda funcţionalităţii complete membrele inferioare, se operează boala varicoasă, se asigură realizarea de fistule artero-venoase pentru pacienţii dializaţi. Îmi place să cred că, odată cu acest debut şi ţinând cont şi de colaborarea anterioară înfiinţării acestui compartiment de chirurgie vasculară, practic deservim întreaga paletă de patologii vasculare, în special cele arteriale, care sunt cele importante.

În această colaborare fructuoasă nu trebuie omişi cei care ne dau o mână consistentă de ajutor: echipa de medici anestezişti, dr. Cornelia Balint şi dr. Rodica Popa, medicul chirurg Raul Şandor, de la Cluj, care vine să ne mai dea o mână de ajutor la operaţiile cu risc crescut de complexitate, asistentele care ne ajută în sala de operaţie, cele de pe secţia terapie intensivă şi cele de pe secţia chirurgie”,  a declarat dr. Mihai Nemeţi (foto), medic specialist de chirurgie cardiovasculară, citat de radioblaj.

Compartimentul de chirurgie vasculară nou înfiinţat, din cadrul secţiei chirurgie a spitalului blăjean, deserveşte întreaga zonă, fiind căutat deja de pacienţi din Blaj, zona Blaj şi chiar din judeţul Sibiu. Aceştia nu mai sunt nevoiţi să meargă pentru astfel de intervenţii chirurgicale în centre universitare, precum cele din Cluj şi Târgu Mureş. Deschiderea acestui compartiment continuă politica Spitalului Municipal Blaj de a înfiinţa cât mai multe servicii şi specialităţi medicale în favoarea comunităţii locale, aşa cum ne-a declarat managerul instituţiei, dr. Mihai Nemeţi, nimeni altul decât tatăl medicului specialist în chirurgie cardiovasculară cu care am stat de vorbă mai sus.

Managerul spitalului blăjean a mai anunţat, cu această ocazie, faptul că, de săptămâna viitoare, la Blaj se vor face şi primele operaţii oftalmologice, cei doi medici specialişti având la dispoziţie o sală de operaţie dotată, fiind deja făcute primele programări în acest sens.

sursa: radioblaj.caritas-blaj.ro

Acest articol a fost citit de: 7970 ori

Medicul Mihai Nemeți, de la Spitalul Municipal din Blaj, i-a revascularizat chirurgical artera carotidă unui pacient care a suferit un accident cerebral
3.4 (68.89%) 9 votes

Un Comentariu la Medicul Mihai Nemeți, de la Spitalul Municipal din Blaj, i-a revascularizat chirurgical artera carotidă unui pacient care a suferit un accident cerebral

  1. BARTA EUGENIA Răspunde

    27.11.2016 la 16:11

    Felicitari medicilor care au indraznit sa ramana si sa infrunte greutatile cu care sant obligati sa dea piept si managerului care a reorganizat si dotat spitalul.Se mai intampla si lucruri bune da doamne la mai multe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.