blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » Marele premiu al celei de-a XVI-a ediții a evenimentului „Bogăţiile Toamnei”, desfășurat la Blaj, a mers la Petrisat

Marele premiu al celei de-a XVI-a ediții a evenimentului „Bogăţiile Toamnei”, desfășurat la Blaj, a mers la Petrisat

Publicat în 19.09.2016 la ora 11:41

bogatiile-toamnei-blaj-sep-2016Ieri, la Blaj, a avut loc cea de-a XVI-a ediție a celui mai așteptat eveniment al acestui anotimp, ”Bogățiile toamnei”, în organizarea primăriei și consiliului local din Mica Romă.

Încă de la primele ore ale dimineții, s-au aliniat la ”start”, în Piața Mare, Agroalimentară, nu doar producătorii agricoli, de produse apicole, lactate ori vin ci și mușterii veniți din toată zona Târnavelor și chiar de mai departe, atrași de bogăția de produse, dar și de anunțatul spectacol folcloric care i-a adus la Blaj pe membrii Ansamblului Folcloric „Augustin Bena” și pe cei ai Ansamblului Folcloric „Izvoarele Blajului”.

blaj-valentin-rotar01De pe scenă nu au lipsit soliști precum: Dorina Narița, Roxana Reche, Cătălin Hașa ori Nicolae Tuhuț. Ziua a debutat cu înfruntarea expozanților de legume și fructe care s-au străduit să pună cât mai bine în valoare roadele toamnei, în aranjamente care mai de care, scrutate de ochiul atent al juriului format din: edilul Gheorghe Valentin Rotar, viceprimarul Livia Mureșan, șeful pieței și specialiști ai departamentului economic și agricol din Primăria Blaj. Câștigătorii s-au stabilit ținând cont atât de impactul vizual al standului, cât și de frecvența cu care își comercializează produsele la piețele din Blaj sau de suprafața cultivată. În concurs s-au înscris 48 de producători din Blaj și din localitățile învecinate: Tiur, Petrisat, Mănărade, Valea Lungă, Bucerdea Grânoasă, Lunca Târnavei, Cenade, Mihalț etc. Premiul cel mare, în valoare de 1.000 de lei, a mers în acest an la un producător din Petrisat, localitatea cea mai bine reprezentată de altfel în concurs, fiind adjudecat de Balasz Ana, o harnică bunică, în vârstă de 70 de ani. Cu premiul 2, în valoare de 500 de lei, au fost răsplătiți 5 producători: Boitor Viorica – Petrisat, Boitor Virica – Tiur, Popa Mariana – Lunca Târnavei, Mercurean Viorica – Blaj și Laslo Mihail – Petrisat. Premiul 3, în valoare de 300 de lei, a fost înmânat altor 10 norocoși: Frățilă Ioan – Tiur, Isailă Rodica – Blaj, Vinceller Magdalena – Petrisat, Berghian Ioan Sorin – Blaj, Mezei Eugen – Bucerdea Grânoasă, Ciulea Ana – Lunca Târnavei, Szekely Maria – Bucerdea Grânoasă, Mezei Irina – Petrisat, Enyedi Iuliana – Tiur, Varga Ildiko – Petrisat și Salcău Otilia – Blaj. Ceilalţi producători înscriși în concurs au fost răsplătiți cu mențiuni în valoare de 100 de lei.

De departe, cei mai câștigați sunt blăjenii, care au parte de produse unul și unul, cultivate în mod tradițional, cu gust și aspect la fel ca odinioară. Bogățiile toamnei s-au revărsat din belșug la standurile din Piața Mare Agroalimentară a Blajului, unde, la prețuri corecte, blăjenii veniți ieri în număr mare nu mai știau din ce să aleagă: roșii, gogoșari, varză, ridichi, dovleci și bostani record (80 și 65 de kilograme!), morcovi, ceapă roșie, mere, struguri și orice alt produs specific sezonului v-ar mai putea veni în minte. Nu a lipsit nici mustul stors ad-hoc, dar nici mai exoticele fructe de goji, ori buchetele de lavandă. Un spectacol de arome și culori, pe fondul muzical al spectacolului folcloric, desfășurat pe scena amenajată în același perimetru. ”Am ajuns astăzi la cea de-a XVI-a ediție a unei manifestări concepute din respect pentru producătorii autohtoni. Lor le mulțumesc astăzi, pentru prezența pe piața Blajului, asigurând din belșug necesarul de produse proaspete pentru blăjenii care s-au obișnuit să aleagă și să aibă la dispoziție fructe și legume de cea mai bună calitate, naturale”, a transmis, la scenă deschisă, primarul municipiului, Gheorghe Valentin Rotar.

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 698 ori

Marele premiu al celei de-a XVI-a ediții a evenimentului „Bogăţiile Toamnei”, desfășurat la Blaj, a mers la Petrisat
5 (100%) 1 vote

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.