blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Știri din zonă » La Valea Lungă, o casă primită ca donaţie adăposteşte astăzi un cabinet stomatologic, un muzeu şi o bibliotecă

La Valea Lungă, o casă primită ca donaţie adăposteşte astăzi un cabinet stomatologic, un muzeu şi o bibliotecă

Publicat în 16.04.2017 la ora 18:11

Infrastructura medicală umană din comuna Valea Lungă este astăzi alcătuită din 2 medici de familie și un medic dentist.

Acesta din urmă își desfășoară activitatea într-un cabinet stomatologic amenajat într-o casă, la vremea ei sediu de gaz, ba chiar și primărie. Clădirea a fost donată administrației locale, în urma retrocedărilor, de către o etnică germană, Jekeli Dolli Ecaterina Ingeborg, fiind ulterior reabilitată capital, cu fonduri de la bugetul local, rezultând în urma compartimentării patru camere distincte.

Pe lângă cabinetul stomatologic, aici funcționează și una din cele două farmacii care își desfîșoară activitatera pe raza comunei, precum și biblioteca comunală (pentru care înainte se plătea chirie în altă locație) împreună cu un mini-muzeu. În una din camerele amenajate și rămasă neocupată, primarul Vasile Pușcă intenționează să aducă un medic internist, care să vină săptămânal la Valea Lungă, scutind astfel locuitorii de drumurile la Blaj sau Alba Iulia.

De altfel, așa cum mărturisește primarul, gestul Ecaterinei Ingeborg nu a fost unul singular, tot terenul din centrul civic al comunei i-a aparținut acestei doamne, care a fost de acord să schimbe lotul de aproximativ 45 de ari (pe care s-a ridicat între timp și căminul cultural) cu unul situat în altă parte, în zona fostului CAP. Acum în vârstă de peste 90 de ani, Jekeli Dolli Ecaterina Ingeborg trăiește la Mediaș, dar gestul ei față de comunitatea în care s-a născut și a crescut influențează și va influența în continuare în bine viața tuturor locuitorilor din Valea Lungă.

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 926 ori

La Valea Lungă, o casă primită ca donaţie adăposteşte astăzi un cabinet stomatologic, un muzeu şi o bibliotecă
4.5 (90%) 4 vote[s]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.