blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » La Centrul de formare profesională a adulţilor Blaj – cursuri de calificare cu certificare europeană

La Centrul de formare profesională a adulţilor Blaj – cursuri de calificare cu certificare europeană

Publicat în 01.06.2014 la ora 11:00
 • Interviu cu domnul ing. Ioan MIHĂLŢAN, inspector superior pe probleme de formare profesională a adulţilor

centru informare adulti blaj– Domnule ing. Ioan Mihălţan, de cine aparţine acest Centru de formare profesională a adulţilor, şi de când funcţionează la Blaj?
– Forul nostru superior este Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba – AJOFM, care la rândul ei este subordonată Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă din Bucureşti – ANOFM, aceasta fiind o componentă a Ministerului Muncii, care coordonează întreaga activitate legată de muncă. Centrul de Formare la Blaj a fost înfiinţat în anul 2006, prin contribuţia directă a preşedintelui de atunci al ANOFM, conjudeţeanul nostru, Silviu Bian şi a primarului municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotaru.
– Am înţeles că vă desfăşuraţi activitatea pe o paletă largă, incluzând multe meserii. Enumeraţi-ne câteva, vorbiţi-ne despre dotări şi locul de desfăşurare a cursurilor.
– Desfăşurăm cursuri pentru 24 de meserii, având săli de curs pentru fiecare meserie (atât teoretice cât şi practice). O să vă enumăr o parte din ele: operator pe maşini cu comandă numerică – operator CNC, electrician, instalator, bucătar, cofetar-patiser, frizer-coafor, cosmetician, îngrijitori bătrâni la domiciliu, lucrători în construcţii, comunicare în limba engleză, agent de securitate etc. Avem două locaţii unde se desfăşoară activitatea noastră, fiecare cu condiţii optime de studii şi practică. Pe lângă cel principal de pe str. Eroilor – dintre blocuri – mai avem o clădire şi în cartierul Veza cu ateliere de sudură, instalaţii tehnico-sanitare, gaze şi lucrări în construcţii. Dotările pentru toate activităţile de studiu şi practice, inclusiv pentru ateliere, cabinete, saloane le-am primit prin finanţare pe proiecte, din fonduri de la Banca Mondială, din Canada şi Norvegia, acestea constând în aparatură şi tehnică. Menţionez că aceste cursuri de calificare se adresează direct şomerilor – persoane în căutarea unui loc de muncă cât şi celor care doresc să se recalifice în altă meserie.
– Cât durează cursurile? Vorbiţi-ne de unele examinări concrete, de exemplu de bucătari.
– Cursurile durează de la 100 de ore (iniţiere), 180 de ore (specializare), 360 de ore – 3 luni, 720 de ore – 6 luni şi 1080 de ore – 9 luni la cursuri de calificare şi sunt ţinute de formatori – profesori cu studii superioare, de specialitate pentru fiecare meserie. La terminarea cursurilor se susţine un examen de absolvire în faţa unei comisii de examinare, decisă de AJPIS Alba, iar absolvenţilor li se înmânează un certificat de calificare/absolvire, în meseria urmată. Un fapt de o mare importanţă este că aceste certificate de calificare/absolvire sunt recunoscute în tot spaţiul Uniunii Europene.
Şi acum, să vă satisfac dorinţa vorbindu-vă de 2 (două) examene de absolvire a celor care au urmat cursuri de bucătari la Câmpeni şi Blaj. La Câmpeni, cei 27 de cursanţi au fost pregătiţi de formatorii prof. Carmen Buzgar şi prof. Domin Aron, ambii cu specialitate în alimentaţia publică. Preşedinta comisiei a fost ing. Dumitru Adriana Ligia, din Alba Iulia, totul fiind supervizat de Ioan Mihălţan. Aici am remarcat prestaţia (în special la proba practică) a tânărului Alin Leontin, cu reale calităţi în acest domeniu şi cu vădită pasiune pentru această meserie. La Blaj, au fost 22 de cursanţi ai căror formatori, Rusu Daniela şi Magda Salomeia, au pregătit foarte bine, atât teoretic cât şi practic, pe fiecare. În final, toţi cursanţii au fost declaraţi reuşiţi iar celor două formatoare li s-au adus laude de către preşedinta Comisiei de examinare pentru modul cum au fost pregătiţi cei care au susţinut examenul. Aş vrea să reliefez profesionalismul de care a dat dovadă comisia de examinare de la Alba prin preşedinta comisiei, ing. Carmen Violette Piţu, secondată de ec. Ştefania Piţu, care prin întrebări pertinente şi la obiect au ridicat calitatea şi importanţa acestor cursuri.
– Ţinând cont de amploarea pe care au luat-o aceste cursuri coordonate de centrul de la Blaj şi care se desfăşoară în Blaj, Alba Iulia, Câmpeni, Aiud, Ocna Mureş, Zlatna şi Abrud, mai aveţi şi alte colaborări?
– Da, avem ca parteneri ONG-uri care vin cu proiecte pe fonduri structurale europene precum şi centre regionale de formare profesională a adulţilor – CRFPA – de la Cluj şi Tg. Mureş în meseriile asfaltator, pietrar, dulgher, lucrător în comerţ etc.
– După acest interviu, blăjenii şi întreg judeţul vor cunoaşte mai bine activitatea centrului pe care-l deserviţi cu multă seriozitate şi perseverenţă, fiind în concordanţă cu cerinţele Uniunii Europene, care pune un mare accent pe aceste cursuri de calificare necesare în ţară şi în tot spaţiul european. Ştiu că nu vreţi să vorbiţi despre persoana dumneavoastră, permiteţi-mi să o fac eu în câteva cuvinte, arătând că domnul ing. Ioan Mihălţan, pe lângă această funcţie onorantă, este şi un apreciat om de cultură, autor a 5 (cinci) cărţi până în prezent, colaborator la ziare şi reviste, un apreciat etnograf, cultivator al obiceiurilor şi tradiţiilor populare, un iubitor al folclorului românesc, susţinător al înfiinţării muzeelor etnografice în mediu rural şi un om de nădejde al
„ASTREI” Blăjene. Nu în ultimul rând este un colaborator al ziarului „Unirea”, cu apariţii destul de dese.

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 2032 ori

3 Comentarii la La Centrul de formare profesională a adulţilor Blaj – cursuri de calificare cu certificare europeană

 1. cucu rucu Răspunde

  02.07.2014 la 9:03

  Mihaltan este analfabet dar scrie carti!!! Iar functia pe care o are a obtinut-o fraudulos cu ajutorul primarului. Jalnic

 2. Stoica Vasile Răspunde

  07.12.2015 la 8:41

  Dl Mihaltan m-a bucur ca faceți asta an blaj

 3. Florean Maria Răspunde

  05.02.2019 la 15:43

  Se poate face curs și dacă ai loc de muncă????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.