blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Actualitate » La Blaj, trei tineri riscă închisoarea, după ce jandarmii i-au surprins cu 85 de kg plasă metalică furată de la o fermă viticolă

La Blaj, trei tineri riscă închisoarea, după ce jandarmii i-au surprins cu 85 de kg plasă metalică furată de la o fermă viticolă

Publicat în 26.02.2013 la ora 10:57

Trei cetăţeni din municipiul Blaj riscă să fie cercetaţi penal deoarece au fost surprinşi de jandarmi după ce sustrăseseră o plasă metalică dintr-o fermă viticolă.

“Identificaţi ca fiind Alex G. ( 20 de ani), D.D. ( 16 ani ) şi Olimpia B. ( 26 de ani), cei trei se aflau pe strada Clujului din municipiul Blaj, iar în momentul în care au fost observaţi de un echipaj de jandarmerie, tocmai încercau să găsească o modalitate de a transporta aproximativ 85 de kg plasă de sârmă folosită pentru susţinerea viţei de vie. Interpelaţi de jandarmi, tinerii au recunoscut că au sustras plasa metalică dintr-o ferma viticolă din apropiere şi doreau să o valorifice în interes personal la un centru de colectare a fierului vechi. În plus, aceştia au adăugat că nu sunt la prima faptă de acest fel, în urmă cu câteva zile ei mai sustrăgând aproximativ 30 kg de plasă metalică a cărei valoare deja o fructificaseră.

Jandarmii au întocmit pe numele celor trei actele premergătoare începerii urmăririi penale, aceştia fiind susceptibili de săvârşirea infracţiunilor de distrugere şi furt calificat. Cercetările vor fi continuate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Blaj”, se arată în comunicatul Jandarmeriei Alba.

Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba vă reamintește că:

“Pentru prevenirea faptelor de natură penală săvârşite de persoane minore, reamintim cetăţenilor că numai minorii  care nu au împlinit vârsta de 14 ani nu răspund penal. Aşadar, minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal, dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ, iar minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal, deoarece  discernământul în cazul acestuia este prezumat. Prin urmare, faţă de minorul care răspunde penal se poate lua o măsură educativă ori i se poate aplica o pedeapsă. Măsurile educative sunt mustrarea, libertatea supravegheată, internarea într-un centru de reeducare şi internarea într-un institut medical-educativ.

Dacă se apreciază însă că luarea unei măsuri educative nu este suficientă pentru îndreptarea minorului, acestuia i se poate aplica o pedeapsă. Aceasta poate fi închisoarea sau amenda prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită, cu specificaţia că limitele pedepselor se reduc la jumătate, iar în urma reducerii, în nici un caz, minimul pedepsei nu va depăşi 5 ani.”

Acest articol a fost citit de: 291 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.