blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Ion Breazu, omagiat acasă, la şcoala gimnazială ce îi poartă astăzi numele

Ion Breazu, omagiat acasă, la şcoala gimnazială ce îi poartă astăzi numele

Publicat în 01.11.2017 la ora 10:00

Zilele trecute, în comuna Mihalț, au avut loc colocviile literare ”Ion Breazu”, aflate la a 3-a ediție. Manifestarea a debutat la Școala gimnazială care poartă azi numele marelui cărturar, fiu al satului, născut în 4 aprilie 1901.

În prezența oficialităților locale și județene au luat pe rând cuvântul astriști, președinta Despărțământul ASTRA ”Timotei Cipariu” din Blaj, Silvia Pop, primarul comunei, Flavius Breaz, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, și alții, arătându-și aprecierea față de toți cei care duc mai departe lucrările asociațiunii, valorizând și de această dată munca pe care aceștia o depun sub stindardul culturii românești de ieri, de azi și de mâine.

Și pentru că întâlnirea de ieri a fost “patronată” spiritual de Ion Breazu, redau mai jos cele expuse de prof. Nicolae Cleja, despre importanța legăturii cărturarului născut la Mihalț cu Lucian Blaga, Ion Breazu fiind unul dintre primii exegeți ai acestuia și cu care a întreținut o bogată corespondență: ”Ne-au rămas de pe urma prieteniei lor 100 de scrisori. Acestea arată legătura strânsă, culturală, între marele filosof Lucian Blaga și marele cercetător Ion Breazu. Acesta din urmă, în perioada în care era la Paris, îl căuta pe Lucian Blaga, știți că a fost ambasadorul României acolo, apoi la Lisabona, legăturile au fost extrem de strânse. Cele 100 de scrisori, care acum se găsesc la Academia din Cluj, relevă prietenia ce îi lega. Faptul că I. Breazu i-a pus la dispoziție documente, legate de Meșterul Manole, pe care Lucian Blaga l-a dezvoltat așa de frumos în piesa de teatru. Corespondența lor se întrerupe în jurul anilor 1940, însă în anii 1950 legătura este reluată, Ion Breazu ajungând profesor la universitatea din Cluj. (…) Cercetătorii de acolo și acum cercetează cele lăsate de el. Un lucru iarăși foarte important este că Ion Breazu a vrut să ridice literatura transilvană, care era oarecum provincială. O pune în legătură cu literatura română de peste munți, se face astfel nu doar o uniune politică, ci și una culturală. Ion Breazu are aici un rol deosebit de important și din acest motiv noi, mihălțenii, spunem că este cea mai luminată personalitate pe care această localitate a putut-o da. Capitol la care nu stăm deloc rău, între cele două războaie mondiale nu a fost casă de țăran în Mihalț care să nu aibă cel puțin un copil cu studii liceale”.

În cadrul evenimentului care s-a desfășurat ieri la Școala Gimnazială Mihalț, director Ioana Mîrza, invitații s-au bucurat și de un moment artistic, susținut de elevii școlii, prezentarea criticului și istoricului literar, personalitate emblematică a Mihalțului fiind asigurată de prof. înv. Ilicia Bobițan. La conceperea materialului a participat întreg colectivul, amintindu-i aici pe prof. Elena Bârlog și Felicia Moldovan. Felicitări tuturor pentru implicare și ireproșabila organizare.

D. M. S.

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 131 ori

Ion Breazu, omagiat acasă, la şcoala gimnazială ce îi poartă astăzi numele
1 (20%) 1 vote

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.