Rămâi conectat

Actualitate

Intervenție a pompierilor militari din Blaj pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă situată pe strada Stejarului

Publicat

în

Pompierii militari din Blaj au fost solicitați să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o casă situată pe strada Stejarului.

„Garda de intervenție Blaj intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în municipiul Blaj, strada Stejarului. Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o locuință. Forțe alocate: 2 x ASAS și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.

UPDATE: „La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta la nivelul acoperișului a unei case de locuit. Incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite. Suprafața afectată a acoperișului este de aproximativ 30mp. Totodată, o persoană de sex masculin, aproximativ 60 ani cu atac de panică fost asistată medical de către echipajul SMURD prezent la locul solicitării”, a mai transmis ISU Alba.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Actualitate

Preotul Ioan Mitrofan din Blaj, o viață închinată Bisericii Române Unite cu Roma

Publicat

în

Orice întâlnire cu părintele Mitrofan este o adevărată lecție de credință și istorie. Îl găsim acum în casa familiei Manciulea, azi Centrul Cultural „Jacques Maritain” din Blaj, „un om singuratic, interiorizat de felul lui, dascăl îndrăgit și apreciat, preot model și îndrumător spiritual de calitate…, un luptător pentru libertatea și drepturile Bisericii Române Unite”.

Ioan Mitrofan s-a născut la 12 martie 1949, în satul Oiejdea, la poalele munților Trascăului, într-o familie modestă de gospodari ai satului. Are o educație aleasă, începând cu Şcoala primară în Oiejdea (1957 1961), Şcoala generală Galda de Jos (1961 1963), apoi Liceul „Horea, Cloşca şi Crişan“ Alba Iulia (1963 1967), după care a urmat studii superioare la Academia de Studii Economice Bucureşti – Facultatea de Comerţ (1967 1971) şi, în paralel, studii de Teologie greco catolică (1968 1979), în clandestinitate.

După revoluția din ’89, a continuat cu o Bursă de studii la Pontificia Università Urbaniana Roma, Facolta di teologia Morale (1990 1992), obținând Doctoratul în teologie (1992 1995) cu teza „La formazione intellettuale dei sacerdoti – Itinerario giuridico magisteriale con riferimento alla Chiesa Romena Unita”, moderator prof. Giovani Colombo, corelatori prof. mons. Erich Schmid şi prof. rev. Dimitrios Salachas.

Urmează de-a lungul timpului specializări la: Institutul de Comunicări Sociale, Roma (1990 1992); cursuri OIEC – Formarea formatorilor: Sinaia (1995), Sibiu (1996), Timişoara (1997), Iaşi (1998), Oradea (1999); Şcoala de vară de la Madrid (1996); cursuri de pregătire rectori şi îndrumători de seminarii, Ateneul Regina Apostolorum – Şcoala de vară Leggiuno, Italia (1998).

Ca activitate, după finalizarea studiilor economice, a lucrat ca economist la IJPVILF Alba (1971 1973); Consiliul Popular Judeţean, Secţia: Planificare – Organizare şi Balanţe de Aprovizionare Alba (1973 1979); IJCM Antrepriza 1 Alba (1979 1990).

A fost hirotonit preot (1979) la Reghin, de către episcopul (cardinalul de mai târziu) Alexandru Todea, în prezenţa doamnei Valeria Moldovan şi a tânărului Virgil Bercea, actualul episcop al Bisericii Greco Catolice din Oradea. Reîntors de la studii din Italia, în 1992, a fost rector al Institutului Teologic de grad universitar Blaj (1992 1996; 1996 2000); conf. univ. pr. dr. la Universitatea „Babeş Bolyai“ – Facultatea de Teologie Greco Catolică, Departamentul Blaj; director al Centrului de Studii Greco Catolice Blaj. A fost cuprins în Grantul de cercetare PRO ORIENTE (2008 2012, Viena), în colaborare cu Universitatea „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia.

Datorită „credinței sale unite“, Ioan Mitrofan a avut mult de suferit în perioada comunismului, fiind mereu sub ochii severi ai securității, pentru că a fost un luptător înverșunat al regimului pentru biserica unită, avânt mentori spirituali meritorii, care i-au netezit calea aspră a suferinței: episcop Ploscaru de Lugoj; episcop Ion Dragomir de Maramureș; dr Ioan Chertes – episcop auxiliar de Cluj-Gherla.

Pe lângă activitatea didactică, a scris cărţi teologice, amintiri, traduceri, note de curs: „Formarea intelectuală a preoţilor”, Ed. „Buna Vestire“, Blaj, 2001; „Preoţi pentru mileniul trei”, Ed. „Buna Vestire“, Blaj, 2001; „Amintiri care ne dor”, Ed. „Buna Vestire“, Blaj, 2002; „Sămânţa Cuvântului – Teologie morală pentru toţi”, Ed. Buna Vestire, Blaj, 2004; „Sfintele Taine”, Ed. „Buna Vestire“ Blaj, 2005; „Canonicul Ioan Coman”, Ed. „Buna Vestire“, Blaj; „Ana MANCIULEA – Cortina a căzut…” (colaborare cu Ion Moldovan), Ed. „Buna Vestire“, Blaj, 2011; „Reflecții (La semicentenarul primei facultăți – 1971-2021)”, Ed. „Surorilor Lauretane”, Baia Mare, 2021.

A realizată traduceri: Karl Heinz Peschke – „Etica creştină: Fundamente ale teologiei morale”, Lugoj, 2003, Ed. Dacia Europa Nova; Karl Heinz Peschke – „Etica creştină: Teologia morală în lumina Conciliului Vatican II (morala speciala)”, vol. II/1 şi II/2, Galaxia Gutenberg 2011. Note de curs: „Teologie spirituală”, UBB FTGC, Blaj 2003; „Mariologie”, UBB FTGC, Blaj, 2004. Este autorul a peste 30 de studii şi articole de teologie şi de istorie a Bisericii Romane Unite cu Roma, publicate în reviste sau volume colective, din care amintim: „Cultura creştină“, Acta Blasiensia, Studia Universitatis „Babeş Bolyai“, Universitatea Oradea – Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea Europeană Drăgan Lugoj.

Retras din mediul academic acum 2 ani, azi își așază gândurile, afirmând că „viitorul este în trecut“. Casa îi este plină cu cărți, iar pe pereți stau poze, amintiri dragi ale familiei Manciulea. Acum așteaptă „Ceasul Domnului“ , acel ceas în care timpul rezolvă câteodată marile probleme ale omenirii, la care noi ne străduim să le dăm soluții, dar care, însă, sunt toate în planul lui Dumnezeu.

A construit acasă, la Oiejdea, o capelă pe propriul teren, unde slujește public pentru comunitatea greco-catolică din sat și pentru mulți oaspeți și enoriași de la Alba Iulia, Teiuș, Blaj și nu numai.

În prezent, arhivează tot ce are în centru, o bibliotecă cu circa 7000 de volume de teologie, știință, beletristică; o colecție cu discuri de patefon și de pick up și peste 150 de CD-uri cu muzică clasică și modernă. Mai deține și înregistrări de muzică religioasă și piese clasice, pe 20 de casete, de la Ana Manciulea – fostă soprană la Opera din Cluj-Napoca. Toate acestea le face și le pregătește cu gândul că va veni o zi când va fi nevoit să predea pe mâini bune avuția și moștenirea lăsată de familia Manciulea și cea adunată de-a lungul vremii de el, tot unui tânăr preot, înclinat spre carte și studiu.

Părintele Virgil, Episcop de Oradea, afirma la aniversarea a 25 de ani de preoție ai părintelui Mitrofan: „Pentru credința ta, pentru anii roditori pe care i-ai petrecut trudind cu devoțiune și dragoste în via Domnului, îl rugăm pe Răscumpărătorul nostru să reverse asupra ta Harul și Iubirea Sa”.

Ioan MIHĂLȚAN

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 28 de ani din Blaj cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea cu permis necorespunzător, o motocicletă neînmatriculată

Publicat

în

Joi, 2 mai 2024, în jur.05.2024, ora 17:45, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Blaj au depistat un tânăr de 28 de ani, din Municipiul Blaj, în timp ce conducea, pe raza Municipiului, o motocicletă neînmatriculată și fără a  din poseda permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte autovehiculul.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere cu permis necorespunzător și conducerea unui autovehicul neînmatriculat.

FOTO: ARHIVĂ

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 35 de ani din Blaj cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând sub efectul substanțelor psihoactive

Publicat

în

Joi, 2 mai 2024, în jurul orei 16.00, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj, în timp ce acționau împreună cu polițiștii rutieri din Blaj, pe raza localității Crăciunelu de Jos, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din municipiul Blaj.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

FOTO: ARHIVĂ

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din Zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

blajinfo, stiri blaj, informatii blaj