blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Holocaustul – o lecție a trecutului pentru prezent

Holocaustul – o lecție a trecutului pentru prezent

Publicat în 28.10.2018 la ora 15:50

Ziua Națională de Comemorarea a Holocaustului reprezintă un eveniment național aprobat de Guvernul României  prin HG 672/5 mai 2004, la propunerea mai multor organizații ale supraviețuitorilor, precum și a Federației Comunităților Evreiești din România și este organizat în memoria deportărilor masive ale populației evreiești, începute în 9 octombrie 1941.

În acele vremuri tulburi ale istoriei, sute de mii de cetățeni  români, semenii noștri, au fost ridicați din case și de pe străzi, au fost înghesuiți în trenuri ale morții sau au fost obligați să parcurgă distanțe mari de zeci și sute de kilometri, în marșuri prin ploaie sau zăpadă, dincolo de Nistru. Pe drum , precum și în Transnistria, au murit zeci de mii de evrei ca urmare a tratamentului inuman, a frigului, a bolilor sau chiar împușcați.

Pentru a pregăti acest eveniment al memoriei  publice, trei profesoare de istorie, de la trei instituții de învățământ blăjene, au încheiat un parteneriat educațional  între școli (Școala Gimnazială „Toma Cocișiu Blaj, reprezentată de director Prof. dr. Alina Maria Dulău; Școala Gimnazială  „Simion Bărnuțiu ” Tiur- Blaj și Structura Școala Gimnazială „Petru Pavel Aaron”reprezentate de director Prof. Ana Zehan-Platon”) și instituțiile de cultură din municipiu, respectiv cu Biblioteca Municipală „Școala Ardeleană” și Muzeul de istorie „Augustin Bunea”(reprezentate de director Simona Frâncu),  preum și cu Primăria Municipiului Blaj.

În baza acestui parteneriat, în data de 9 octombrie,  Biblioteca Municipală „Școala Ardeleană din  Blaj a găzduit o masă rotundă pentru  comemorarea victimelor Holocaustului, având ca scop  sensibilizarea tinerilor cu privire la problematica discriminării și dezvoltarea unor valori și atitudini civice, precum: acceptarea diversității etnice, respectul reciproc  și empatia, dar și cu privire la sentimentul identității etnice și responsabilitatea civică.  Desfășurată sub genericul: „Holocaustul – o lecție a trecutului pentru prezent”, la activitate au participat elevi și cadre didactice de la cele trei instituții de învățământ blăjene, bibliotecari și muzeografi.

Onorată de prezența domnului Avram Faibiș, reprezentant al Cultului Mozaic, activitatea a cuprins o expoziție de carte organizată de personalul bibliotecii, o expoziție de desene tematice (coordonatori: Prof Ioan Borcea  și Prof.Elena Păcurar), precum și colecția revistei Realitatea evreiască.

Elevii au fost fermecați de istorisirile domnului Faibiș, care i-a familiarizat cu istoria poporului evreu,  le-a explicat etimologia cuvântului holocaust, această pată grea din istoria comunității, care a luat peste șase milioane de oameni , vinovați doar de faptul că s-au născut evrei. „O națiune sau o persoană  poate găsi diverse modalitățI de a se confrunta cu propriul trecut, dar nici una pentru a-l ignora…Pentru noi, aceasta este o misiune sacrcră: să onorăm adevărul prin amintirea morților. Atâta timp cât ei sunt pomeniți în rugăciuni, nu sunt uitați”. ( Avram Faibiș)

Lucrările prezentate de elevi – eseuri, poezii, filme, desene, colaje, fotografii – au demonstrat responsabilitatea lor, inițiativa, grija față de ceilalți. Deosebit de interesantă a fost mărturia unei supraviețuitoare  din Lagărul de la Auschwitz, Irina Brenștein din Alba Iulia, care a fost prezentată de elevii Coardă Patricia și Sebastian Ciurar de la Școala Gimnazială „Petru Pavel Aaron” din Blaj ( Prof. Denisa Nistor). Vizita și activitatea desfășurată la Biblioteca Municipală le-a permis tinerilor să aprofundeze mai bine atât noțiunea de respect față de drepturile și libertățile fundamentale ale omului, de toleranță și conviețuire între etnii, cât și cele legate de istoria evreilor. Implicarea tinerilor în acest proiect a ajutat la  înțelegerea realității curente și la asumarea de responsabilități  în comunitate.

„O lecție despre puterea toleranței este oricând binevenită, cu atât mai mult, cu cât aceasta se adresează celor tineri , prin teme ce pun în dezbatere combaterea discriminării, promovarea respectului și înțelegerii reciproce la umanism, definit prin valorile lui fundamentale. Aceasta au încercat și profesoarele  Ana Zehan- Platon, Denisa Nistor și  Mona-Carmen Cârnaț, care au coordonat activitatea de comemorare a victimelor Holocaustui.” (Prof. Mona-Carmen Cârnaț).

Prof. Mona-Carmen Cârnaț,
Purtător de cuvânt al Școlii Gimnaziale „Toma Cocișiu” Blaj

Acest articol a fost citit de: 115 ori

Apreciază acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.