blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Politică » Deputatul PNL de Alba, Claudiu Răcuci – prima iniţiativă legislativă importantă pentru sprijinirea mediului de afaceri din România

Deputatul PNL de Alba, Claudiu Răcuci – prima iniţiativă legislativă importantă pentru sprijinirea mediului de afaceri din România

Publicat în 27.02.2017 la ora 18:48

Deputatul PNL de Alba, Claudiu Răcuci, a depus astăzi, 27 februarie 2017, o iniţiativă legislativă extrem de importantă şi foarte aşteptată de majoritatea angajatorilor şi angajaţilor din mediul privat:

„Am depus astăzi, 27 februarie 2017, la Camera Deputaţilor, împreună cu mai mulţi colegi deputaţi din PNL, o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Codului fiscal, care va aduce beneficii majore atât angajatorilor, cât şi angajaţilor din sector privat şi va contribui la o mai bună colectare a sumelor strânse la bugetul asigurărilor sociale. Este vorba despre o relaxare fiscală puternică aplicată asupra muncii suplimentare. Mai precis, orele suplimentare lucrate de angajaţii cu normă întreagă vor fi scutite de impozitul pe venit, de contribuţiile sociale de sănătate, de şomaj, riscuri de accidente. Pentru orele suplimentare realizate se vor plăti numai contribuţii de asigurări sociale, de 10,5%, contribuţia angajatului, contribuţii care vor sprijini angajaţii să obţină un punctaj superior la pensionare şi vor diminua deficitul pe care îl are în prezent fondul de pensii. Există, evident şi un plafon, deja definit de Codul muncii, al numărului de ore suplimentare pe care le poate efectua într-o lună un angajat, de maximum 32 de ore. Aşadar, facilitatea priveşte strict orele suplimentare efectuate în limita acestui plafon şi doar pentru angajaţii din sectorul privat, care sunt încadraţi cu normă întreagă.”

Claudiu Răcuci explică motivele pentru care măsurile propuse nu se pot aplica şi în domeniul public: „Mi-aş fi dorit din tot sufletul ca aceste măsuri să se poată aplica şi în sectorul public, pentru angajaţii bugetari, mai ales că mulţi fac ore suplimentare şi nu sunt plătiţi! Din păcate, în sectorul public, plata orelor suplimentare este la decizia exclusivă a Guvernului Grindeanu. Dacă se vrea sau nu să se plătească angajaţii pentru munca suplimentară ţine doar de Guvernarea PSD-ALDE şi de disponibilităţile financiare din buget. Din câte am văzut cu toţii, în bugetul PSD pentru 2017 nu sunt bani suficienţi nici măcar pentru acoperirea salariilor aflate în plată pe tot parcursul anului, dar apoi şi pentru plata orelor suplimentare. Deci, pentru plata orelor suplimentare în sectorul public trebuie să răspundă Guvernul Grindeanu-Dragnea. Ceea ce putem face noi, ca liberali, este să stimulăm productivitatea şi competitivitatea agenţilor economici din mediul privat, să le auzim solicitările şi să-i sprijinim şi stimulăm fiscal tocmai pentru a oferi locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite.”

Deputatul de Alba, Claudiu Răcuci, este convins că stimulentele fiscale propuse vor aduce la suprafaţă tot mai multe contracte de muncă, iar agenţii economici vor fi tot mai încurajaţi să evite munca la negru: „Din cauza fiscalităţii atât de mari aplicate asupra muncii, foarte puţini agenţi economici plătesc ore suplimentare, deşi şi-ar dori să crească propriile afaceri şi să plătească mai bine angajaţii. La rândul lor, şi angajaţii şi-ar dori salarii mai mari, muncind încă 1-2 suplimentar pe zi. Dar cum poţi să-l convingi pe angajat să muncească mai mult dacă pentru munca suplimentară el câştigă încă foarte puţin la salariu? Să nu ne facem iluzii! Cum poţi stimula un agent economic să producă mai mult, dacă nu găseşte personal pregătit sau chiar nu mai găseşte deloc forţă de muncă? Ce angajator nu şi-ar dori angajaţi mai mulţumiţi pentru că munca lor este recompensată pe măsură. Pentru acest motiv am venit în întâmpinare celor două categorii, angajaţi şi angajatori, dar m-am gândit şi la deficitul bugetului asigurărilor sociale, care ar fi unul dintre câştigătorii acestei măsuri. Am toată încrederea că o astfel de măsură va fi extrem de bine receptată în mediul privat, motiv pentru care am convingerea că, deşi proiectul este iniţiat de PNL, el va fi susţinut şi de parlamentarii de la alte partide.” a mai adăugat deputatul PNL.

Claudiu Răcuci promite că va avea un permanent contact cu mediul de afaceri din România şi va veni în întâmpinarea acestora cu măsuri legislative care să stimuleze munca şi afacerile cinstite: „Mi-am propus să am un contact permanent, atât cu angajaţii, cât şi cu angajatorii din mediul privat şi să găsesc soluţii legislative la problemele cu care aceştia se confruntă. Cred cu tărie că dacă vom avea angajatori stimulaţi să producă, vom avea şi locuri de muncă bine plătite şi angajaţi satisfăcuţi că munca lor este răsplătită corespunzător. În definitiv, mediul privat este cel care duce tot greul în România şi dacă suntem autişti la problemele lor nu avem decât de pierdut la nivel naţional.” a mai adăugat deputatul PNL.

Biroul de presă al deputatului PNL,
Claudiu-Vasile RĂCUCI

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 1163 ori

Deputatul PNL de Alba, Claudiu Răcuci – prima iniţiativă legislativă importantă pentru sprijinirea mediului de afaceri din România
2.7 (53.33%) 3 votes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.