blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Politică » Deputatul PNL Claudiu Răcuci a depus în Parlament mai multe propuneri importante de modificare a impozitului pe clădirile nerezidenţiale

Deputatul PNL Claudiu Răcuci a depus în Parlament mai multe propuneri importante de modificare a impozitului pe clădirile nerezidenţiale

Publicat în 14.04.2017 la ora 19:37

Deputatul PNL de Alba, Claudiu Răcuci anunţă depunerea unor propuneri de modificare a impozitului pe clădirile nerezidenţiale:

„Constatând problemele pe care le întâmpină mediul de afaceri, în special ca urmare a noilor reglementări din noul Cod fiscal, am evaluat şi decis, să propun câteva modificări la calculul impozitului pe clădirile nerezidenţiale deţinute, atât de persoanele fizice, dar, mai ales, de persoanele juridice. Aşa cum a fost reglementat acest impozit în anul 2015 produce multă insatisfacţie şi extrem de multă povară fiscală pentru agenţii economici, deoarece astăzi, impozitul pe clădirile nerezidenţiale se calculează prin aplicarea coeficientului asupra unei valori rezultate dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat. Astfel, potrivit standardelor de evaluare actuale, o clădire nerezidenţială dintr-un oraş mic, cu cinci-zece mii de locuitori ajunge să fie evaluată şi impozitată la fel ca o clădire în centrul Bucureştiului sau Braşovului. Oare valoarea celor două clădiri este identică? Ştim cu toţii că nu este aşa! Este motivul pentru care, fără să modificăm coeficienţii, noi propunem ca evaluarea clădirilor nerezidenţiale să se facă tot pe baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, însă evaluarea să se facă printr-o abordare de piaţă, adică la valoarea de piaţă a construcţiei. Este o modalitate care instaurează echitatea fiscală şi introduce un coeficient mai mare de flexibilitate al politicii fiscale, mai ales pentru faptul că aceste clădiri sunt evaluate la fiecare cinci ani.”

Deputatul Claudiu Răcuci propune, în plus, o mai mare libertate a autorităţilor administraţiilor publice locale în stabilirea impozitului asupra clădirilor nerezidenţiale, în funcţie de ce destinaţie economică vor avea acestea: „Vorbim de ani buni de zile despre o mai mare autonomie locală, însă, în practică, cadrul legislativ nu oferă nici un fel de libertate autorităţilor locale, nici măcar în dimensionarea propriilor taxe şi impozite locale. De aceea, fără a modifica în nici un fel coeficienţii din Codul fiscal, am creat un cadru mai flexibil pentru stabilirea cotelor de impozitare prevăzute de art. 460 alin. (2), astfel încât autorităţile locale să poată stimula activităţi economice locale în funcţie de specificul fiecărei localităţi şi de priorităţile comunităţilor locale. Astfel, cota cuprinsă între 0,2%-1,3% aplicată asupra valorii impozabile a clădirilor, rămâne nemodificată, însă ea va putea fi aplicată diferenţiat, cel puţin pentru patru domenii economice: activităţi agricole; activităţi de turism; cercetare-dezvoltare, sănătate sau educaţie; activităţi de producţie sau livrări de bunuri şi servicii. Am toată încrederea că propunerile vor fi îmbrăţişate şi de alţi colegi parlamentari, care vor conştientiza importanţa modificărilor propuse şi aşteptările mari care vin, atât din mediul de afaceri, cât şi din partea autorităţilor administraţiei publice locale.” a mai adăugat deputatul PNL.

Claudiu-Vasile RĂCUCI
Deputat PNL

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 328 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.