blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Politică » Consiliul Județan Alba acuzat de primarul liberal din Sâncel că a defavorizat comunitatea pe care o reprezintă

Consiliul Județan Alba acuzat de primarul liberal din Sâncel că a defavorizat comunitatea pe care o reprezintă

Publicat în 09.08.2013 la ora 13:30

Primarul liberal al comunei Sâncel, Ilie Frățilă a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul PNL Alba la care a participat și senatorul Teodor Atanasiu, că speră ca noua conducere a administrației județeane să sprijine proiectele de investiții pe care primăria din localitate le desfășoară sau intenționează să le realizeze.

Fratila-Ilie-primar-Sancel-judet-AlbaAsta în condițiile în care, în perioada madatului trecut, în care Consiliul Județean Alba era condus de o majoritate a PDL, comunitatea pe care o reprezintă în calitate de primar aflat la cel de al treilea mandat, a fost defavorizată de instituția amintită, în comparație cu celelalte localități din zona Blajului.

Ilie Frățilă a afirmat că acest lucru s-a întâmplat datorită culorii sale politice, el și cu primarul din Bucerdea fiind singurii din zonă care nu proveneau din rândurile PDL.

Primarul a prezentat totuși o situație a investițiilor pe care le-a realizat sau care sunt în curs de implementare la nivelul comunei Sâncel, o localitate cu o populație de 2535 de locuitori.

Astfel, edilul a subliniat că administrația locală se confruntă cu probleme financiare, având în derulare mai multe proiecte finanțate din bugetul propriu al primăriei, care este relativ mic. Fără sprijinul CJ Alba și al Guvernului este foarte greu să faci investiții la nivelul comunităților mici, a explicat Ilie Frățilă.

Totuși, cu ajutorul Guvernului, au fost finaliate lucrările la rețeaua de alimentare cu apă potabilă în satele Iclod și Pănade, investiție care se ridică la 1.350.000 de lei, în luna setembrie urmând să se facă predare către operatorul județean APA CTTA Alba.

Alte două proiecte, finanțate din bugetul primăriei, de amenajare a trotoarelor, a podețelor, a bordurilor și de betonare a șanțurilor, se află în executare, urmând să fie finalizate la începutul lunii septembrie.

Primarul a amintit și de un proiect de împădurie a 22 de hectare de teren de pe raza comunei Sâncel, în valoare de 600.000 de lei, dintre care 90 % asigurați de Guvern, iar restul din fonduri proprii. Este singura localitate din județ care a câștigat un astfel de proiect prin Agenția Fondului de Mediu.

În urma unei investiții de 52.000 de lei a fost reabilitat recent și căminul cultural din satul Pănade, iar în această lună urmează să fie depus un proiect pentru accesarea de fonduri europene prin GAL-ul Tara Secașelor, pentru reabilitarea  căminului cultural din Sâncel.

Cea mai mare supărare a lui Ilie Frățilă reprezintă eșecul repetat în ceea ce privește obținerea finanțării pentru continuarea lucrărilor la rețeaua de canalizare în comună. Primarul susține că deși în ultimii ani a depus de 6 ori un proict în acest sens la Agenția Fondului de Mediu, a fost de fiecare dată respins.

Nivelul de colectare a impozitelor la nivelul comunei este de 83%. Un procent important de neplătitori îl reprezintă romii din comună pecați în Franța pentru a-și face propriile colectări.

Acest articol a fost citit de: 653 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.