Rămâi conectat

Actualitate

Blajul a devenit încet și sigur locul unde oamenii pot avea un viitor mai bun acasă

Publicat

în

Milioane de români au migrat, imediat după Revoluţie, din oraşele mici către cele mai importante centre economice din ţară, Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca sau Iaşi. Alţii au făcut pasul cel mare şi au plecat direct peste hotare.

Sunt însă și oraşe care au reuşit să atragă investitori, atât din ţară cât şi din străinătate. În timp, efectele s-au simţit și zonele respective s-au dezvoltat, iar oamenii şi-au dat seama că pot avea un viitor mai bun acasă, nu neapărat la sute de kilometri depărtare. Un astfel de exemplu de succes este Blajul.

În 2004, Blajul avea un șomaj de peste 25%. Treptat însă, companiile străine şi firmele româneşti, au început să investească în zonă. Au apărut astfel mii de locuri de muncă, iar în prezent, rata şomajului în oraş nu depăşeşte 4 procente.

Gheorghe Rotar, primarul orașului Blaj: A fost o piatră de încercare pentru Blaj și un reper pentru dezvoltarea pe termen mediu a acestei comunități.

Apoi, Blajul a reuşit să dea marea lovitură. Dintr-un oraş subdezvoltat, a devenit un exemplu de succes, odată cu sosirea în judeţul Alba a unui mare investitor german. Numai prin plata taxelor şi impozitelor, firma acoperă 65% din bugetul local.

Gheorghe Rotar, primarul orașului Blaj: Ei au ridicat foarte mult ștacheta.

La nivel mondial, grupul german deţine filiale și companii regionale în mai mult de 60 de țări. La Blaj, a investit în trei unități de producție.

Dirk Arnold, director tehnic companie: Forța de muncă calificată pe care am găsit-o aici a fost unul dintre motivele pentru care am ales orașul. A fost un mediu propice, cu angajați buni, aici în Blaj.

Pentru a încheia înțelegerea cu compania germană, administrația locală a trebuit să facă şi ea o serie de investiții. A asigurat infrastructura necesară, a extins canalizarea orașului, a asigurat o stație de epurare nouă, forță de muncă și spațiu pentru dezvoltare.

Alexander Firsching, director comercial companie: Prima investiție se ridica la 10 milioane de euro și aveam pe atunci doar un număr mic de angajați, aproximativ 200 de persoane. A fost un început modest, dar între timp lucrurile s-au schimbat.

Peste 3.000 de oameni lucrează acum la filiala companiei germane din Blaj. Pentru mulți a fost șansa unei recalificări spre o carieră de succes.

Maria Boubuțan, angajat: M-am angajat ca și operator. După un an, după ce m-am angajat am participat la un concurs de șef de linie, după ce am luat acest post, am participat la un training intensiv, în Germania.

Autoritățile din Blaj se gândesc serios la învățământul profesional în limba germană, care ar putea servi ca viitoare pepinieră pentru piața forței de muncă, iar o parte din bugetul local merge către investiții și reparații. Pe lângă gigantul german, în oraş funcţionează însă şi firme româneşti. Una dintre ele se recunoscută în toată lumea pentru mierea pe care o produce.

Alina Mateș, director marketing: Exportăm în 15 țări ale lumii. 50% din cifra noastră de afaceri este dată din exporturi, iar restul de 50% este dat de piața internă. Cel mai mare client al nostru este o firmă din Japonia.

Compania are o vechime de 26 de ani pe piața românească, iar activitatea este extinsă şi spre producţia de cosmetice, în care ingredientul principal este tot mierea.

Sursa: digi24.ro

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Actualitate

Peste 10.000 de persoane au sărbătorit ieri pe Câmpia Libertății din Blaj

Publicat

în

Sâmbătă, 18 mai 2024, pe Câmpia Libertății din Blaj, peste 10.000 de persoane au luat parte la acțiunile cultural-artistice organizate în cadrul proiectelor „Sărbătoarea Libertății în anul Bicentenarului nașterii lui Avram Iancu” și „Alba Etnografică”.

Publicul prezent în număr foarte mare s-a putut bucura de difuzarea producțiilor audiovizuale realizate în Expozițiile Etnografice ale județului Alba, singurul județ din România cu cel puțin o expoziție etnografică în fiecare comună, de concertele extraordinare susținute de Smiley și Carla’s Dreams, cât și de recitalurile prezentate de RAVI și trupa „Îngeri și corbi”.

Nu au lipsit activitățile pentru copii și zona de food court, iar partenerul evenimentului, JIDVEI, a prezentat și oferit publicului prezent vinurile din Țara Vinului – WEINLAND, ținut al cetăților de basm și al bisericilor fortificate săsești. În epoca feudală, podgoriile din inima Transilvaniei erau numite Weinland – Țara Vinului, iar noi ducem mai departe, cu mândrie, tradiția viticultorilor din această zonă, un omagiu adus tuturor acelora care timp de secole au contribuit la îmbogățirea viticulturii și oenologiei de pe aceste meleaguri.

Duminică, 19 mai 2024, acțiunile cultural-artistice continuă pe Câmpia Libertății cu difuzarea producțiilor audiovizuale ALBA ETNOGRAFICĂ realizate în Expozițiile Etnografice ale județului Alba, lansarea albumului și arhivei ALBA ETNOGRAFICĂ și, de la ora 18:00, va avea loc un spectacol folcloric extraordinar prezentat de Iuliana Tudor, alături de o parte dintre cele mai importante nume ale folclorului muzical românesc (Veta Biriș, Floarea Calotă, Sava Negrean Brudașcu, Niculina Stoian, Ionuț Fulea, Liliana Laichici) și împreună cu peste 150 păstrători ai tradițiilor și obiceiurilor tradiționale din județul Alba (Tulnicăresele din Avram Iancu, Albac, Gârda de Sus și Câmpeni, Grupul vocal tradițional Biienii din Biia, Grupul tradițional din Crăciunelu de Jos, Grupul vocal tradițional Sâncelenii din Sâncel, Ansamblul folcloric „Banul Mihalcea” din Mihalț, Grupul tradițional din Sălciua, Grupul vocal tradițional Izvoarele din Blaj, Alina Pinca, Roxana Reche, Nicolae Plută, Floricica Moga, Dorina Narița, Ina Todoran, Alexandra Băcilă, Adina Popa, Maria Uțiu, Daria Costea, Leontina Farcaș și Grupul vocal tradițional „Muguri de Tezaur”).

Acompaniamentul muzical al întregului spectacol folcloric va fi asigurat de Orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba dirijată cu măiestrie de Alexandru Pal.

Proiectele „Sărbătoarea Libertății în Anul Bicentenarului nașterii eroului Avram Iancu” și ,,Alba Etnografică” sunt organizate de Centrul de Cultură „Augustin Bena”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, și Primăria Municipiului Blaj.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Persoană rămasă încarcerată, după coliziunea dintre două autoturisme produsă pe Podul Vezii din Blaj

Publicat

în

Pompierii din Blaj au fost solicitați să intervină, în dimineața zilei de sâmbătă, 18 mai 2024, pentru acordarea primului ajutor și descarcerarea unei persoane, în urma unui accident rutier produs pe Podul Vezii, din Blaj.

„Garda de intervenție Blaj intervine pentru acordarea primului ajutor medical și descarcerare la un accident rutier produs în Municipiul Blaj, la Podul Vezi. Este vorba despre 2 auto implicate, 2 persoane implicate, din care 1 este incarcerată, conștientă. Se lucrează pentru extragerea persoanei din autoturism. Forțe alocate: 1 ASAS și 1EPA”, a treansmis ISU Alba.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Veta Biriș – 75 de ani de viaţă, 55 de ani de activitate artistică şi 50 de ani de colaborare cu Televiziunea Română

Publicat

în

Iuliana Tudor ne invită să omagiem viaţa şi cariera artistei împreună cu Mariana Anghel, Niculina Stoican, Ilie Medrea, alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba dirijat cu măiestrie de Alexandru Pal, precum şi cu reprezentanţi ai tinerei generații de interpreţi. Emisiunea se vede pe 19 mai 2024, de la ora 21.00, la TVR 1.

75 de ani de viaţă, 55 de ani de activitate artistică şi 50 de ani aici, la Televiziunea Română. Duminică, dragi prieteni, avem multe motive pentru care o sărbătorim pe Veta Biriş, artista care trezeşte conştiinţa naţională şi aduce împreună românii cu muzica sa. Prieteni dragi, mari interpreţi o vor însoţi pe artistă la Petrecere… cu cântec! Vino alături de noi pentru un spectacol complet!”, ne invită Iuliana Tudor la ediţia de săptămâna aceasta a emisiunii pe care o realizează şi prezintă la TVR 1.

Artişti care au devenit modele pentru multe generații de tineri și care, prin tot ce au făcut de-a lungul carierei lor, lasă o moștenire culturală importantă, sunt protagoniştii emisiunii „Petrecere… cu cântec!”, pe care vedeta TVR ne-o propune în fiecare duminică seară, la TVR 1. Cea de-a şasea ediţie, difuzată pe 19 mai, de la ora 21.00, o aniversează pe Veta Biriş. Anul acesta, îndrăgita solistă are, după cum dezvăluie şi gazda emisiunii, trei motive de sărbătorit: 75 de ani de viaţă, 55 de ani de activitate artistică şi 50 de ani de colaborare cu Televiziunea Română.

Artistei îi sunt alături câţiva dintre cei mai iubiţi interpreţi şi prieteni: Mariana Anghel, Niculina Stoican şi Ilie Medrea, precum şi reprezentanţi ai tinerei generații, laureați ai talent-show-ului de folclor „Vedeta populară”: Ina Todoran, Maria Chivu şi Cătălina Rotaru.

 În această ediţie, acompaniamentul muzical şi coregrafia momentelor artistice sunt asigurate de Ansamblul Folcloric al județului Alba, dirijor Alexandru Pal.

Nu lipsesc imaginile din arhiva Televiziunii Române, detalii mai puţin cunoscute despre viaţa şi cariera Vetei Biriş, momentele muzicale în premieră, duetele inedite și, ca la orice aniversare, sărbătorita are parte și de surprize…

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. „Petrecere… cu cântec!” este un proiect menit să readucă în prim plan muzica populară românească și artiştii extraordinari ai folclorului nostru. Muzica interpretată live, surprizele şi emoţiile autentice ale participanţilor sunt ingrediente ce ne asigură că merită să ne petrecem serile de duminică în faţa micului ecran.

Emisiunea este gândită sub forma unei petreceri, într-o atmosferă caldă, oferind posibilitatea protagonistului să se simtă în largul său şi să se bucure de sărbătoare”, explică Iuliana Tudor, producător şi moderator al programului. „Petrecere… cu cântec!” începe în fiecare duminică seară, de la ora 21.00, la TVR 1.

Emisiune organizată și realizată de Televiziunea Română și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Blaj Info și pe GOOGLE NEWS

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din Zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

blajinfo, stiri blaj, informatii blaj