blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Știri din zonă » Bărbatul din Jidvei acuzat de terorism: „Vom exploda bombe la locul celor nedrepţi“

Bărbatul din Jidvei acuzat de terorism: „Vom exploda bombe la locul celor nedrepţi“

Publicat în 13.04.2019 la ora 6:24

Bărbatul din Jidvei arestat preventiv pentru ameninţare teroristă şi deţinere de substanţe ce puteau fi folosite la confecţionarea unei bombe s-a filmat mascat exact ca şi teroriştii statului islamic. Un video cu o astfel de filmare a fost descoperit la percheziţia de la domiciliul lui Anghelidi Ovidiu Nicolae.

Bărbatul în vârstă de 46 de ani, care locuieşte în localitatea Căpâlna de Jos, comuna Jidvei, judeţul Alba, s-a filmat cu arme la fel ca teroriştii talibani sau cei ai Satului Islamic.

”Suntem o organizaţie puternică. Pedeapsa noastră va ajunge pe ticăloşi oriunde ar fi ei. Suntem inteligenţi. Vom exploda bombe la locul celor nedrepţi, dar vom anunţa populaţia înainte. Veniţi alături de noi. Luaţi aminte la mesajele noastre şi nu credeţi ce vă spun autorităţile. Avem arme şi grenade de diverse feluri. Vom învinge”, astfel sună ”ameninţările” lui Anghelidi Ovidiu Lucian, care, în finalul materialului video s-a filmat cu o armă, care pare a fi de jucărie sau confecţionată artizanal. În filmul făcut public de DIICOT este prezentat mesajul de ameninţare trimis de acesta în 1 martie 2019 la Şcoala Americană şi Hotelul Sheraton din Bucureşti. Prin acest mesaj înregistrat al unei voci feminine se anunţa faptul că va fi executat un atac cu rachetă asupra celor două locaţii, oamenii din interior având la dispoziţie 21 de minute pentru a părăsi clădirile. La momentul respectiv, zona din Bucureşti unde funcţionează cele două organizaţii a fost blocată de către autorităţi, în procedura de verificare a veridicităţii mesajului fiind implicat şi Serviciul Român de Informaţii.

Anghelidi Ovidiu Nicolae a fost arestat preventiv vineri, 12 aprilie, pentru 30 de zile, de către un complet al Curţii de Apel Bucureşti. ”Admite propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie DIICOT – Secţia de Combatere a Infracţiunilor de Terorism, şi a Criminalităţii Informatice, în dosarul cu nr. …., privind arestarea preventivă a inculpatului A.O.N. (…), dispune arestarea preventivă a inculpatului A.O.N., pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data 12.04.2019 până la data de 11.05.2019, inclusiv şi emiterea mandatului de arestare preventivă în acest sens… Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 12.04.2019, ora 14:10”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti. Acuzaţiile aduse acestuia sunt cele de ameninţare de tip terorist şi procurarea, respectiv deţinerea de produse în scopul producerii de mijloace distructive sau dispozitive explozive de orice fel. Infracţiunile sunt pedepsite cu până la 12 ani de închisoare.

Bărbatul a fost ridicat de la domiciliul propriu, după o percheziţie de peste 20 de ore în data de 10 aprilie. ”În urma efectuării percheziţiei domiciliare din data 10.04.2019, la locuinţa inculpatului A. O.-N, situată pe raza comunei Jidvei, judeţul Alba, au fost identificate materiale specifice, substanţe explozive şi inflamabile pe care acesta le procurase şi le deţinea în vederea producerii de mijloace distructive şi dispozitive explozive improvizate, în scopul prevăzut la art. 32 alin. 1 din Legea nr. 535/2004.

S-a reţinut faptul că inculpatul a transmis mesajele de ameninţare în numele Organizaţiei «Vlad Ţepeş», iar la percheziţia domiciliară au fost identificate înscrisuri olografe privind solicitarea unei sume de 30.000 euro (echivalent bitcoin) în numele aceleiaşi organizaţii. Prin ordonanţa din data de 11.04.2019 în cauză s-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 33 alin. 1 lit.a) din Legea nr. 535/2004”, se precizează într-un comunicat de presă al DIICOT.

Potrivit procurorilor, la data de 1 martie 2019, la ora 15.52, Secţia 1 Poliţie Bucureşti a fost sesizată prin intermediul Serviciului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă ”112” cu privire la faptul că pe raza municipiului Bucureşti, unde funcţionează o fundaţie, a fost primit un apel telefonic, ocazie cu care s-a transmis, prin intermediul unei înregistrări audio, faptul că va fi executat un atac cu rachetă asupra locaţiei respective. De asemenea, în aceeaşi zi, la scurt timp – ora 15.56 – Secţia 1 Poliţie a fost sesizată, din nou, prin intermediul S.N.U.A.U. ”112”, despre împrejurarea că la un hotel situat pe Calea Dorobanţilor, sector 1, a fost primit un alt apel telefonic, fiind transmis un mesaj audio, în sensul că va avea loc un atac cu rachetă şi că persoanele prezente au la dispoziţie 21 de minute pentru a evacua zona. Entităţile ameninţate sunt Şcoala Americană şi Hotelul Sheraton.

Pe internet, Anghelidi se prezintă drept un ”geniu de ştiinţă român”, autor al unor invenţii ”care ar fi făcut ca alţii să îi dea nume de geniu”. Pe youtube şi vimeo a publicat o serie de videoclipuri în care citeşte, în română şi engleză, pagini întregi despre aşa-zisa sa activitate ştiinţifică. De asemenea, pe un cont de pe site-ul scribd.com a publicat o declaraţie pe propria răspundere că nu aparţine niciunei organizaţii secrete. Bărbatul nu este la prima faptă penală. În 2017, când locuia în Braşov, a fost condamnat la pedeapsa achitării unei amenzi penale în valoare de 4.000 de lei pentru ameninţare şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. A fost trimis în judecată pentru că a ameninţat un jandarm, aflat în timpul liber, cu o macetă după ce acesta din urmă l-a atenţionat în legătură cu doi câini agresivi cu care se plimba printr-un parc din Braşov. Anghelidi a fost prins, în final, cu ajutorul unui echipaj de jandarmi, care a făcut inclusiv uz de arma din dotare pentru a-l obliga pe acesta să se predea. Decizia de condamnare la amendă penală a fost pronunţată la Judecătoria Braşov în decembrie 2017.

Acest articol a fost citit de: 1623 ori

Apreciază acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.