blajinfo, stiri blaj, informatii blaj

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » 29 noiembrie 2016: La Colegiul Național „I.M. Clain” din Blaj au avut loc o serie de activități educative dedicate Unirii Transilvaniei cu România

29 noiembrie 2016: La Colegiul Național „I.M. Clain” din Blaj au avut loc o serie de activități educative dedicate Unirii Transilvaniei cu România

Publicat în 01.12.2016 la ora 9:40

elevi-blaj-ziua-nationala-2016În data de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, a avut loc Marea Adunare Naţională, care prin rezoluţia sa a consfinţit unirea Transilvaniei cu Ţara Mamă, România.

Actul istoric redactat de Vasile Goldiş, s-a intitulat ,,Declaraţia de autodeterminare naţională” şi făcea referire la cei aproximativ 3.500.000 de români care trăiau în Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş. Acest măreţ act înseamnă recunoaşterea deplină a drepturilor naţionale ale românilor, trăitori în pământurile vechii Dacii.

În data de 29 noiembrie 2016, la Colegiul Național „I.M. Clain” Blaj, director prof. Ioan Tomoiagă, s-au desfășurat activități educative dedicate Unirii Transilvaniei cu România. Printre acestea menționăm simpozionul închinat Zilei Naționale 1 Decembrie 1918, desfășurat în CDI-ul școlii din inițiativa d-nei prof., dir. adj. Rodica Jeican.  La această activitate au participant elevii liceeni care au vizionat o prezentare realizată de marele istoric  Neagu  Djuvara ,,Marea  Unire”.

Acest documentar a fost pus la dispoziție de către doamna bibl. Maria Brad. Au avut loc dezbateri pe această temă susținute de elevii din clasa a XI-a E, îndrumați de doamnele profesoare: Nistor Denisa și Lauran Mihaela. Și elevii din clasa a VI-a, diriginte prof. Părău Gheorghe, au participat la o activitate similară pe tema Unirii de la 1 Decembrie 1918.

Credem că este datoria fiecărui român de a cinsti această zi, de a-și aminti  că este român oriunde s-ar afla, iar în școli sentimentul de mîndrie națională să fie cultivat prin diferite activități școlare și extrașcolare, pentru că generația tânără reprezintă viitorul țării.

Purtător de cuvânt,
Prof. Claudia Oancea-Raica

Facebook 

Acest articol a fost citit de: 140 ori

29 noiembrie 2016: La Colegiul Național „I.M. Clain” din Blaj au avut loc o serie de activități educative dedicate Unirii Transilvaniei cu România
Apreciază acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.